Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prośba o poradę w wyborze komina

Recommended Posts

Witam.

z góry przepraszam za tak banalnie powtarzalny temat ale mam sprawę niecodzienną a decyzję chciałbym podjąć w miarę jak najszybciej.

Buduję piętrowy dom - w projekcie mam dwa kominy. jeden 200mm klasycznie w kotłowni do pieca gazowego z zamkniętą komorą, drugi 200mm do kominka w salonie - zaczynający się na piętrze - nad tym właśnie salonem (rura dwustronnego kominka wpięta w otwór w stropie) Wentylacja mechaniczna z rekuperacją, jednak oba kominy chciałbym z dodatkowym kanałem wentylacyjnym - w kotłowni do wentylacji kotłowni - a w salonie do podpięcia okapu kuchni - znajdującego się niedaleko tegoż komina.

Podoba mi się marka Schiedel i z jej produktów chcę skorzystać - wybrałem komin rondo plus bo jest ocieplany i nie będzie problemu ze skraplaniem się wody z drewna w kominku, który podłączony jest dość nietypowo. W kotłowni chciałbym mieć rezerwę i gdyby przyszło mi podłączyć zwykły piec na byleco - chciałbym móc wyciągnąć kwasowy wkład i korzystać z rondo plusa. Policzyłem wymiary i mniej więcej potrzebuję długości 8,33 do kotłowni i 5,66 do kominka. Przeglądam ceny na rondo plusy i przyszedł mi do głowy pomysł aby kupić jeden komin 14 metrowy. Do kotłowni wykorzystam wszystkie elementy zestawu - a do kominka zastosuję pozostałe 5,66 metra ocieplonych kształtek. jedyna rzecz której zabraknie to stożek komina. Do wpięcia kominka od spodu nie stosuję trójników, wyczystek, kratek - wydaje mi się że kombinuję dobrze. Natknąłem się też na dobre ceny komina Rondo Thermo Plus. Tutaj ocieplone są dwie wentylacje zamiast jednej w Rondo Plusie.

Pytania :

- czy to wogóle ma sens?

- czy wkład kwasowy do pieca np. Immergas Victrix 24kw da się włożyć w to Rondo i czy to działa tak że tą wycentrowaną rurą piec wyrzuca spaliny a przstrzenią wokół tej rury zasysa powietrze do spalania? Czy połączenie tego na kominie z piecem to rzecz prosta i normalna? może ktoś podpowiedzieć jaki wkład zakupić ? wiem że warto go montować na etapie murowania komina po kawałku - łatwiej ustawić centralnie tą rurę.

- czy jeżeli zastosuję Rondo Thermo Plusa z dwiema mniejszymi wentylacjami to czy niepotrzebne ciągi wentylacyjne mogę zastosować do wentylacji w planie nieocieplonego ale dość sporego i fajnego strychu? czy robi się takie rzeczy?

mam nadzieję że ktoś coś podpowie - w ciągu tygodnia chciałbym załatwić temat komina - z góry dzięki.