obyvatel 19.06.2017 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2017 Witam, mam zasadniczy problem, planuję reku, dom z kominkiem, komin schiedel rondo plus 20. Komin będzie w wiatrołapie, tam tez wyczystka i kratka do przewietrzania komina. I tu mój problem: w wiatrołapie ma być wyciąg od reku. Obawiam się że może powodować zaciąg powietrza przez przewietrzenie komina. Czy przewietrzenie komina jest w ogóle potrzebne, czy zastosować wentylację grawitacyjną dla wiatrołapu w takim przypadku? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iso2 20.06.2017 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 a czy kupiłeś już ten komin ?bo jeśli nie to można kupić komin systemowy który zaciąga powietrze do kominka bezpośrednio przez przewód kominowy.sprawę miałbyś załatwionąno ale jeśli już kupiłeś komin to nie pomogę niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obyvatel 21.06.2017 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 No niestety kupiłem i już jest w połowie wymurowany. Nawet nie wiedziałem że można zastosować rozwiązanie jakie proponujesz. Z kim bym nie rozmawiał to każdy polecał rozwiązanie standardowe do kominka z zamkniętą komorą, tj. dostarczenie powietrza rurą 100 z zewnątrz, ale nikt przez komin tak jak w kondensacie. Z tego co sugerujesz to komin systemowy bez ocieplenia + rura zaciągowa przez ścianę obudowy wkładu ceramicznego? Czy nie uważasz, że możliwe byłoby zaciągnięcie spalin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iso2 21.06.2017 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Wiesz, czytałem sporo na ten temat w necie.Nie dziwię się że nikt Ci o tym nie powiedział bo to nie jest jeszcze zbyt popularne."Moda" przychodzi do nas ze skandynawii gdzie takie rozwiązanie jest popularne od wielu lat.Co prawda głównie w kominach stalowych.Mnie o tym powiedział kolega, który pracuje w budowlance i w swoim domu zastosował takie właśnie rozwiązanie.Słyszałem też rozwiązanie że inny znajomy wybudował komin do kominka z kanałem wentylacyjnym i przez ten kanał wentylacyjny zasysane jest powietrze do kominka z góry. Myślę jednak że w tym przypadku zaciąg powietrza jest trudniejszy. Ale kolega chwali się że wszystko działa ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts