Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przewietrzenie komina a reku

Recommended Posts

Witam, mam zasadniczy problem, planuję reku, dom z kominkiem, komin schiedel rondo plus 20. Komin będzie w wiatrołapie, tam tez wyczystka i kratka do przewietrzania komina. I tu mój problem: w wiatrołapie ma być wyciąg od reku. Obawiam się że może powodować zaciąg powietrza przez przewietrzenie komina. Czy przewietrzenie komina jest w ogóle potrzebne, czy zastosować wentylację grawitacyjną dla wiatrołapu w takim przypadku? Pozdr.

No niestety kupiłem i już jest w połowie wymurowany. Nawet nie wiedziałem że można zastosować rozwiązanie jakie proponujesz. Z kim bym nie rozmawiał to każdy polecał rozwiązanie standardowe do kominka z zamkniętą komorą, tj. dostarczenie powietrza rurą 100 z zewnątrz, ale nikt przez komin tak jak w kondensacie. Z tego co sugerujesz to komin systemowy bez ocieplenia + rura zaciągowa przez ścianę obudowy wkładu ceramicznego? Czy nie uważasz, że możliwe byłoby zaciągnięcie spalin?

Wiesz, czytałem sporo na ten temat w necie.

Nie dziwię się że nikt Ci o tym nie powiedział bo to nie jest jeszcze zbyt popularne.

"Moda" przychodzi do nas ze skandynawii gdzie takie rozwiązanie jest popularne od wielu lat.

Co prawda głównie w kominach stalowych.

Mnie o tym powiedział kolega, który pracuje w budowlance i w swoim domu zastosował takie właśnie rozwiązanie.

Słyszałem też rozwiązanie że inny znajomy wybudował komin do kominka z kanałem wentylacyjnym i przez ten kanał wentylacyjny zasysane jest powietrze do kominka z góry. Myślę jednak że w tym przypadku zaciąg powietrza jest trudniejszy. Ale kolega chwali się że wszystko działa ok.