Tomek_ka 20.06.2017 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 cześć, chcę na drodze publicznej postawić lampę oświetleniową zasilaną z domu swojego i sąsiada. Przechodził ktoś z Was proces legalizujący taką inwestycję? Pozwolenie budowlane będzie potrzebne? projekt elektr? ciemno u nas na ulicy jak w d.... pozdr! t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterixx 26.06.2017 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 Wprawdzie nie przechodziłem tej drogi, ale wydaje mi się droga dośc prosta. Przynajmniej teoretycznie.Udajesz się do właściciela/zarządcy drogi czyli gmina, powiat, miasto..... i składasz pismo w tej sprawie z prośba o zgode na postawienie słupa z lampą. Do pisma trzeba byłoby dołączyć mapkę geodezyjną, dobrze byłoby tez dołączyć karte katalogową słupa i oprawy oświwtleniowej.Jeśli wyrażą zgodę - zlecasz zrobienie projektu u projektanta-elektryka. Przedkładasz projekt do zatwierdzenia u zarządcy drogi.Jak zatwierdzą - zgłoszenie lub pozwolenie na budowę (tego nie wiem). I dalej ... to już realizacja i odbiór przez inspektora powołanego przez zarządcę drogi. Problem w tym, czy zarządca drogi wyrazi na to zgodę? Tego nie wiem. Szczerze mówiąc nie sadze aby wyrazili zgodę, bo jak za 10 lat będa chcieli zrobić swoje oswietlenie, to nie będa mieli podstaw aby zmusic cię do tego, abyś zdemontował swój słup. A nie mozesz tego słupa postawic na swojej działce i oświetlac ulicy ? U siebie nie potrzebujesz tej całej kołomyji z papierami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oresund 25.07.2017 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2017 Wprawdzie nie przechodziłem tej drogi, ale wydaje mi się droga dośc prosta. Przynajmniej teoretycznie. Udajesz się do właściciela/zarządcy drogi czyli gmina, powiat, miasto..... i składasz pismo w tej sprawie z prośba o zgode na postawienie słupa z lampą. Do pisma trzeba byłoby dołączyć mapkę geodezyjną, dobrze byłoby tez dołączyć karte katalogową słupa i oprawy oświwtleniowej. Jeśli wyrażą zgodę - zlecasz zrobienie projektu u projektanta-elektryka. Przedkładasz projekt do zatwierdzenia u zarządcy drogi. Jak zatwierdzą - zgłoszenie lub pozwolenie na budowę (tego nie wiem). I dalej ... to już realizacja i odbiór przez inspektora powołanego przez zarządcę drogi. Problem w tym, czy zarządca drogi wyrazi na to zgodę? Tego nie wiem. Szczerze mówiąc nie sadze aby wyrazili zgodę, bo jak za 10 lat będa chcieli zrobić swoje oswietlenie, to nie będa mieli podstaw aby zmusic cię do tego, abyś zdemontował swój słup. A nie mozesz tego słupa postawic na swojej działce i oświetlac ulicy ? U siebie nie potrzebujesz tej całej kołomyji z papierami. jeden szczegol ...zgloszenie lub pozwolenie na budowe..to by wymagalo prawa do terenu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts