Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie niezamieszkanego domu

lukpat

Recommended Posts

Witam,

Muszę wyjechać na parę lat, dom mam ocieplony, okna i drzwi (zewnętrzne) wstawione, podłógówka niezalana, wodą odcięta (zgłosiłem do wodociągów). Wewnątrz nic nie ma, tylko wylany jastrych, strop monolit, brak wełny na dachu. Jaką minimalną temperature musze utrzymać w zimę żeby nic się zniszczyło. Czy w ogóle muszę grzać czy wystarczy wietrzyć?.

Tak była zalana, ale ją opróżniłem i dokładnie przedmuchałem sprężonym powietrzem, specjalnie montowałem zawór do kompresora w szafie rozdzielczej. NIe mam żadnych grzejników, ani innych instalacji gdzie była woda. Mam grzejniki elektryczne, którymi będą sterowne zdalnie. W projekcie mam rekuperator, ale w tej chwili nie ma. W tej chwili budynek jest cały czas wentylowany. Edytowane przez lukpat

Tak była zalana, ale ją opróżniłem i dokładnie przedmuchałem sprężonym powietrzem, specjalnie montowałem zawór do kompresora w szafie rozdzielczej.

To teraz zalej podłogówkę glikolem, następnie opróżnij, przedmuchaj sprężonym powietrzem. Wtedy na pewno nie zamarznie.

Syfony kanalizacyjne też zalej glikolem, bo woda wyschnie i będzie smród.

Gdybym był w Twojej sytuacji, odłączyłbym również energię elektryczną na czas nieobecności. Bałbym się grzejników elektrycznych bez żadnego nadzoru. I nie chodzi o sam grzejnik, tylko o połączenia instalacji elektrycznych (rozdzielnia) lub grzejące się styki styczników. Wentylacja mechaniczna pracująca bez nadzoru kilka lat?

Pozdrawiam

Cezary

Na pewno instalacja powinna być opróżniona, jeśli pętle grzewcze ogrzewania podłogowego są rozłożone jak piszesz i nie są zalane betonem to powinieneś zadbać aby rury tworzywowe nie były narażone na działanie promieni UV, w krótkiej perspektywie czasu wystarczy przykryć je np. czarną folią ale te rozwiązanie może nie być skuteczne w ciągu okresu kilku lat.

Może warto zastanowić się nad zalaniem ich betonem?

Na pewno instalacja powinna być opróżniona, jeśli pętle grzewcze ogrzewania podłogowego są rozłożone jak piszesz i nie są zalane betonem to powinieneś zadbać aby rury tworzywowe nie były narażone na działanie promieni UV, w krótkiej perspektywie czasu wystarczy przykryć je np. czarną folią ale te rozwiązanie może nie być skuteczne w ciągu okresu kilku lat.

Może warto zastanowić się nad zalaniem ich betonem?

moze warto nauczyc sie czytac ze zrozumieniem?

Witam,

Muszę wyjechać na parę lat, dom mam ocieplony, okna i drzwi (zewnętrzne) wstawione, podłógówka niezalana, wodą odcięta (zgłosiłem do wodociągów). Wewnątrz nic nie ma, tylko wylany jastrych, strop monolit, brak wełny na dachu. Jaką minimalną temperature musze utrzymać w zimę żeby nic się zniszczyło. Czy w ogóle muszę grzać czy wystarczy wietrzyć?.