lukpat 20.06.2017 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 Witam, Muszę wyjechać na parę lat, dom mam ocieplony, okna i drzwi (zewnętrzne) wstawione, podłógówka niezalana, wodą odcięta (zgłosiłem do wodociągów). Wewnątrz nic nie ma, tylko wylany jastrych, strop monolit, brak wełny na dachu. Jaką minimalną temperature musze utrzymać w zimę żeby nic się zniszczyło. Czy w ogóle muszę grzać czy wystarczy wietrzyć?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 20.06.2017 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 rozwiązaniem jest zalanie systemu grzewczego zamiast wody glikolem i masz spokój z grzaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukpat 20.06.2017 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 Ale ja nie mam zalanej podłogówki, wszystko dokładnie opisałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 20.06.2017 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 Czy podłogówka była zalewana i potem opróżniona? Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 20.06.2017 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 poza podłogówka nie ma żadnych grzejników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukpat 20.06.2017 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 (edytowane) Tak była zalana, ale ją opróżniłem i dokładnie przedmuchałem sprężonym powietrzem, specjalnie montowałem zawór do kompresora w szafie rozdzielczej. NIe mam żadnych grzejników, ani innych instalacji gdzie była woda. Mam grzejniki elektryczne, którymi będą sterowne zdalnie. W projekcie mam rekuperator, ale w tej chwili nie ma. W tej chwili budynek jest cały czas wentylowany. Edytowane 20 Czerwca 2017 przez lukpat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 20.06.2017 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 Tak była zalana, ale ją opróżniłem i dokładnie przedmuchałem sprężonym powietrzem, specjalnie montowałem zawór do kompresora w szafie rozdzielczej. To teraz zalej podłogówkę glikolem, następnie opróżnij, przedmuchaj sprężonym powietrzem. Wtedy na pewno nie zamarznie. Syfony kanalizacyjne też zalej glikolem, bo woda wyschnie i będzie smród. Gdybym był w Twojej sytuacji, odłączyłbym również energię elektryczną na czas nieobecności. Bałbym się grzejników elektrycznych bez żadnego nadzoru. I nie chodzi o sam grzejnik, tylko o połączenia instalacji elektrycznych (rozdzielnia) lub grzejące się styki styczników. Wentylacja mechaniczna pracująca bez nadzoru kilka lat? Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 20.06.2017 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 Na pewno instalacja powinna być opróżniona, jeśli pętle grzewcze ogrzewania podłogowego są rozłożone jak piszesz i nie są zalane betonem to powinieneś zadbać aby rury tworzywowe nie były narażone na działanie promieni UV, w krótkiej perspektywie czasu wystarczy przykryć je np. czarną folią ale te rozwiązanie może nie być skuteczne w ciągu okresu kilku lat. Może warto zastanowić się nad zalaniem ich betonem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 20.06.2017 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 Na pewno instalacja powinna być opróżniona, jeśli pętle grzewcze ogrzewania podłogowego są rozłożone jak piszesz i nie są zalane betonem to powinieneś zadbać aby rury tworzywowe nie były narażone na działanie promieni UV, w krótkiej perspektywie czasu wystarczy przykryć je np. czarną folią ale te rozwiązanie może nie być skuteczne w ciągu okresu kilku lat. Może warto zastanowić się nad zalaniem ich betonem?moze warto nauczyc sie czytac ze zrozumieniem? Witam, Muszę wyjechać na parę lat, dom mam ocieplony, okna i drzwi (zewnętrzne) wstawione, podłógówka niezalana, wodą odcięta (zgłosiłem do wodociągów). Wewnątrz nic nie ma, tylko wylany jastrych, strop monolit, brak wełny na dachu. Jaką minimalną temperature musze utrzymać w zimę żeby nic się zniszczyło. Czy w ogóle muszę grzać czy wystarczy wietrzyć?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 21.06.2017 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 moze warto nauczyc sie czytac ze zrozumieniem? Może warto nauczyć się pisać po polsku? Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts