klurik 20.06.2017 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 Witam. Jak montujecie podtynkowe rozdzielnice Hager w pustaku? Zakupiłem model VF418PD z rodziny golf, oznaczony jako "podtynkowy" ale nigdzie nie widzę instrukcji montażu pod tynkiem. Dołączona instrukcja dla analfabetów (komiks bez jednego słowa ) wyraźnie pokazuje montaż w ładnie wyciętym otworze w ściance regipsowej. Znalazłem na youtube film Hagera pokazujący montaż w ceglanej wnęce, gdzie rozdzielnica jest po prostu wklejona na piankę! Czy tak to się robi? bez żadnych kołków, kotew? Żadnych akcesoriów do montażu nie widzę a wiercić w niej byle gdzie nie chciałbym, bo i bez tego ścianki dość liche... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.06.2017 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 Wszystko ładnie, pięknie, ale do domku taka mała ?Chyba ze to jedna z kilku ... PS. Elektryk nie wie, jak ją zamontować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klurik 21.06.2017 05:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 (edytowane) To czy za mała czy nie, nie jest tematem wątku.PS. Jakby wiedział to nie byłoby pytania. Edytowane 21 Czerwca 2017 przez klurik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.06.2017 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 To co to za elektryk, który nie wie ?Trzy w jednym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 21.06.2017 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Piotrze powiedz ile pól powinna mieć rozdzielnica w domu. Autor ma na 72 a Ty na ile proponujesz? PozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 21.06.2017 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 (edytowane) Postawa w stylu wiem ale nie powiem bierze się stąd, że obawiają się krytyki jak napiszą coś konkretnego. Zawsze ktoś może się do czegoś przyczepić a tacy specjaliści tego pewnie nie lubią. Trochę to smutne ale tak jest a przynajmniej ja tak to odbieram. A do autora wątku montuj, na piance tylko odpowiednio wypoziomuj, wypionuj, wystaw ile potrzeba obklej ją taśmą aby się nie "opieprzyła" pianką gdzie nie trzeba i zaklinuj aby się nie ruszała jak będziesz pianował i już. Teraz proszę o krytykę Marek Edytowane 21 Czerwca 2017 przez Stermaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.06.2017 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Sorry, zasugerowałem się tą z filmu.Natomiast wielkość rozdzielnicy to projekt i planowane wyposażenie.Czasami 72-polowa nie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klurik 21.06.2017 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 (edytowane) Postawa w stylu wiem ale nie powiem bierze się stąd, że obawiają się krytyki jak napiszą coś konkretnego. Zawsze ktoś może się do czegoś przyczepić a tacy specjaliści tego pewnie nie lubią. Trochę to smutne ale tak jest a przynajmniej ja tak to odbieram. A może po prostu ma przymus pisania. Nie widział tej rozdzielnicy, nie wie jak się ją montuje, zobaczył w nazwie "18" co mu przypasowało do 18 modułów - oczywoście za mała do "domku" - AHA juz jest czym przywalić. A ja nie wspominałem nic o "domku"... A do autora wątku montuj, na piance tylko odpowiednio wypoziomuj, wypionuj, wystaw ile potrzeba obklej ją taśmą aby się nie "opieprzyła" pianką gdzie nie trzeba i zaklinuj aby się nie ruszała jak będziesz pianował i już. Nie stosuje się wklejania na tynk,gips etc? Edytowane 21 Czerwca 2017 przez klurik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.06.2017 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 I co, krytykanci - jest okazja się odegrać za jedno małe potknięcie ?No to dawajcie z instrukcjami montażu, z pełnym opisem. PS. Montaż rozdzielnic na piance to partactwo i tyle. Takie jest moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klurik 21.06.2017 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 I co, krytykanci - jest okazja się odegrać za jedno małe potknięcie ? No to dawajcie z instrukcjami montażu, z pełnym opisem. PS. Montaż rozdzielnic na piance to partactwo i tyle. Takie jest moje zdanie. Szacunek, ze chociaż obejrzałeś filmik. To chyba jednyna hagerowska instrukcja, i widać tam piankę. Skoro nie pianka to Twoim zdaniem co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.06.2017 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Sorry, ale poczekam na pełne, wyczerpujące odpowiedzi specjalistów od montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klurik 21.06.2017 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 A to uprawiony elektryk z papierami nie jest specjalistą od montażu rozdzielnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 22.06.2017 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 (edytowane) .Nie stosuje się wklejania na tynk,gips etc? Zasada :ma się solidnie trzymać.Jak otwór starannie wycięty,rozdzielnia ciasno wchodzi a kołnierz równo dolega do tynku.Wtedy wokół kołnierza wałeczek kleju tytan fix2 rapid dociskamy do ściany i po kilkunastu minutach mamy obsadzoną rozdzielnię. O pianie też pisano.Klinujesz rozdzielnię w poziomie,pistolet z pianą i jedziesz.Jak nie ma podejścia pod pistolet to można nawiercić kilka otworów w murze po skosie w stronę rozdzielni.Średnica otworu większa od rurki pistoletu. Można się też pobawić klejem gipsowym(dłuższy czas wiązania od czystego gipsu) W małych puszkach się sprawdza ale na rozdzielni nie próbowałem. W każdym bądź razie na na wewnętrzne ścianki wykutego otworu nakładamy klej gipsowy ,a następnie wciskamy rozdzielnię. Edytowane 22 Czerwca 2017 przez G69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts