Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż rozdzielnicy podtynkowej Hager golf

Recommended Posts

Witam.

Jak montujecie podtynkowe rozdzielnice Hager w pustaku?

Zakupiłem model VF418PD z rodziny golf, oznaczony jako "podtynkowy" ale nigdzie nie widzę instrukcji montażu pod tynkiem. Dołączona instrukcja dla analfabetów (komiks bez jednego słowa ) wyraźnie pokazuje montaż w ładnie wyciętym otworze w ściance regipsowej.

Znalazłem na youtube film Hagera pokazujący montaż w ceglanej wnęce, gdzie rozdzielnica jest po prostu wklejona na piankę!

Czy tak to się robi? bez żadnych kołków, kotew? Żadnych akcesoriów do montażu nie widzę a wiercić w niej byle gdzie nie chciałbym, bo i bez tego ścianki dość liche...

Pozdrawiam.

Postawa w stylu wiem ale nie powiem bierze się stąd, że obawiają się krytyki jak napiszą coś konkretnego. Zawsze ktoś może się do czegoś przyczepić a tacy specjaliści tego pewnie nie lubią. Trochę to smutne ale tak jest a przynajmniej ja tak to odbieram.

A do autora wątku montuj, na piance tylko odpowiednio wypoziomuj, wypionuj, wystaw ile potrzeba obklej ją taśmą aby się nie "opieprzyła" pianką gdzie nie trzeba i zaklinuj aby się nie ruszała jak będziesz pianował i już.

Teraz proszę o krytykę :)

Marek

Edytowane przez Stermaj

Postawa w stylu wiem ale nie powiem bierze się stąd, że obawiają się krytyki jak napiszą coś konkretnego. Zawsze ktoś może się do czegoś przyczepić a tacy specjaliści tego pewnie nie lubią. Trochę to smutne ale tak jest a przynajmniej ja tak to odbieram.

A może po prostu ma przymus pisania. Nie widział tej rozdzielnicy, nie wie jak się ją montuje, zobaczył w nazwie "18" co mu przypasowało do 18 modułów - oczywoście za mała do "domku" - AHA juz jest czym przywalić. A ja nie wspominałem nic o "domku"...

A do autora wątku montuj, na piance tylko odpowiednio wypoziomuj, wypionuj, wystaw ile potrzeba obklej ją taśmą aby się nie "opieprzyła" pianką gdzie nie trzeba i zaklinuj aby się nie ruszała jak będziesz pianował i już.

Nie stosuje się wklejania na tynk,gips etc?

Edytowane przez klurik

I co, krytykanci - jest okazja się odegrać za jedno małe potknięcie ?

No to dawajcie z instrukcjami montażu, z pełnym opisem.

PS. Montaż rozdzielnic na piance to partactwo i tyle. Takie jest moje zdanie.

Szacunek, ze chociaż obejrzałeś filmik. To chyba jednyna hagerowska instrukcja, i widać tam piankę.

Skoro nie pianka to Twoim zdaniem co?

.Nie stosuje się wklejania na tynk,gips etc?

Zasada :ma się solidnie trzymać.Jak otwór starannie wycięty,rozdzielnia ciasno wchodzi a kołnierz równo dolega do tynku.Wtedy wokół kołnierza wałeczek kleju tytan fix2 rapid fix2-rapid-klej-high-tack-8-L3VwbG9hZC9pYmxvY2svMTVjLzE1YzU3ZDQwYTgxMTNkZjYwOTQxOTdiYjQ1MTg0YzVi.jpg dociskamy do ściany i po kilkunastu minutach mamy obsadzoną rozdzielnię.

O pianie też pisano.Klinujesz rozdzielnię w poziomie,pistolet z pianą i jedziesz.Jak nie ma podejścia pod pistolet to można nawiercić kilka otworów w murze po skosie w stronę rozdzielni.Średnica otworu większa od rurki pistoletu.

Można się też pobawić klejem gipsowym(dłuższy czas wiązania od czystego gipsu) W małych puszkach się sprawdza ale na rozdzielni nie próbowałem.

W każdym bądź razie na na wewnętrzne ścianki wykutego otworu nakładamy klej gipsowy ,a następnie wciskamy rozdzielnię.

Edytowane przez G69