vanhelsing2 20.06.2017 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 Dzień dobry, Buduję dom pod Poznaniem. Parterowy. 200m2 pow. użytkowej. Dobrze ocieplony (20cm), spore przeszklenia od południa, rekuperacja. Tylko ogrzewanie podłogowe + ciepła woda. Rodzina 2+2. 2 łazienki.W projekcie mam kocioł kondensacyjny Bretje WGB20 + BROTJE HYDROCOMFORT BS 200C. Jednak myślę o zmianie na BUDERUS. Powód - dobre opinie, cena, lokalny serwis. Prosiłbym o odpowiedź na 3 pytania: 1. Czy faktycznie Buderus jest nie gorszy/lepszy od BRETJE, w jakim obszarze są różnice "ogólnie".2. Czy 20KW to nie za dużo? Myślałem ewentualnie o 14KW, ale nie wiem czy nie będzie problemy z wodą ciepłą?3. najważniejsze - w Buderusie są 2 podobne produkty które mocno różnią się ceną, ale nie bardzo rozumiem różnice jakościową poza wyglądem.Mam na myśli produkty Logamax plus GB172TV2 oraz Logamax plus GB192iT (2,9-26,1/30,0 kW). Czy ktoś byłby uprzejmy wyjaśnić mi w prostych żołnierskich słowach różnicę oraz doradzić czy warto dopłacać za produkt 192 Z góry dziękujęMikolaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 20.06.2017 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 (edytowane) 192 od niedawna jest na rynku a 172 to stara konstrukcja ale dobra, zdecydowana roznica w designie, jest aplikacja na androida buderus easy scan i tam można sobie porównać części czy np 14 kw różni się od 20 kW PS na stronie masz instukcje , widac ze zupelnie inne wymienniki Edytowane 20 Czerwca 2017 przez BrodowskiG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanhelsing2 20.06.2017 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 Dzięki Brodowski, to wiem że 192 jest nowa 172 stara i że design inny. Ale 192 jest z 60% droższa. I pytanie - czy warto dopłacać?Nie jestem w stanie przebijać się przez wykazy części - po prostu się an tym nie znam.Z ulotki wynika że parametry 192 są minimalnie lepsze. Ale minimalnie. A różnica w cenie bardzo duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 21.06.2017 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Na pewno za wygląd dużo się dopłaca, wejdz na stronę buderus i poszukaj tel do doradcy technicznego i zapytaj o różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 04.07.2017 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Witam, Kocioł GB192 to produkt premium, który charakteryzuje się nowoczesny designem, posiada tytanowa szybę, posiada dotykowy wyświetlacz oraz cechuje się głęboka modulacja mocy w zakresie 1:10. Posiada również nowoczesny oraz bardzo łatwy w konserwacji wymiennik ciepła WB6 z powłoką polimerową. Natomiast kotły GB172 lub 072 są podstawowymi kotłami w naszej ofercie, dlatego ich cena jest niższa jak w przypadku kotła GB192.Wybór kotła o mocy 14kW lub 20kW powinien być rozpatrywane pod kątem zapotrzebowania na CWU. Mimo, iż kocioł 14kW będzie w stanie ogrzać budynek, może nie mieć wystarczającej mocy aby podgrzać zasobnik lub czas przygotowania CWU będzie zbyt długi. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts