Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Buderus, jaki?

vanhelsing2

Recommended Posts

Dzień dobry,

Buduję dom pod Poznaniem. Parterowy. 200m2 pow. użytkowej. Dobrze ocieplony (20cm), spore przeszklenia od południa, rekuperacja.

Tylko ogrzewanie podłogowe + ciepła woda. Rodzina 2+2. 2 łazienki.

W projekcie mam kocioł kondensacyjny Bretje WGB20 + BROTJE HYDROCOMFORT BS 200C.

Jednak myślę o zmianie na BUDERUS. Powód - dobre opinie, cena, lokalny serwis.

Prosiłbym o odpowiedź na 3 pytania:

1. Czy faktycznie Buderus jest nie gorszy/lepszy od BRETJE, w jakim obszarze są różnice "ogólnie".

2. Czy 20KW to nie za dużo? Myślałem ewentualnie o 14KW, ale nie wiem czy nie będzie problemy z wodą ciepłą?

3. najważniejsze - w Buderusie są 2 podobne produkty które mocno różnią się ceną, ale nie bardzo rozumiem różnice jakościową poza wyglądem.

Mam na myśli produkty Logamax plus GB172TV2 oraz Logamax plus GB192iT (2,9-26,1/30,0 kW).

Czy ktoś byłby uprzejmy wyjaśnić mi w prostych żołnierskich słowach różnicę oraz doradzić czy warto dopłacać za produkt 192

Z góry dziękuję

Mikolaj

192 od niedawna jest na rynku a 172 to stara konstrukcja ale dobra, zdecydowana roznica w designie, jest aplikacja na androida buderus easy scan i tam można sobie porównać części czy np 14 kw różni się od 20 kW ;)

PS na stronie masz instukcje , widac ze zupelnie inne wymienniki

Edytowane przez BrodowskiG

Dzięki Brodowski, to wiem że 192 jest nowa 172 stara i że design inny. Ale 192 jest z 60% droższa. I pytanie - czy warto dopłacać?

Nie jestem w stanie przebijać się przez wykazy części - po prostu się an tym nie znam.

Z ulotki wynika że parametry 192 są minimalnie lepsze. Ale minimalnie. A różnica w cenie bardzo duża.

• 2 weeks później...

Witam,

Kocioł GB192 to produkt premium, który charakteryzuje się nowoczesny designem, posiada tytanowa szybę, posiada dotykowy wyświetlacz oraz cechuje się głęboka modulacja mocy w zakresie 1:10. Posiada również nowoczesny oraz bardzo łatwy w konserwacji wymiennik ciepła WB6 z powłoką polimerową.

Natomiast kotły GB172 lub 072 są podstawowymi kotłami w naszej ofercie, dlatego ich cena jest niższa jak w przypadku kotła GB192.

Wybór kotła o mocy 14kW lub 20kW powinien być rozpatrywane pod kątem zapotrzebowania na CWU. Mimo, iż kocioł 14kW będzie w stanie ogrzać budynek, może nie mieć wystarczającej mocy aby podgrzać zasobnik lub czas przygotowania CWU będzie zbyt długi.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus