Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bojler elektryczny dla 3 osób

Raiz3n

Recommended Posts

Asolt uważaj, bo ludzie jeszcze zaczną z "przeciętnych na tym forum" liczyć sami OZC, brać przeciętne ceny nośników energii i okaże, że niewiele się pomylą :p Przynajmniej nie bardziej niż przy CWU liczonym na podstawie przeciętnej z forum ;-)

Przyjmuje sie ze srednie zapotrzebowanie na cwu to 1000 kWh/os*a, jest ono bardzo zblizone do rzeczywistego nie tylko z forum i dodatkowo zgodne z normami. Jezeli chodzi o forum to tendencja jest raczej odwrotna, podawane jest wiele przykładów (a nawet kłotni) duzo mniejszego zapotrzebowania niz te 1000 kWh, zresztą nawet wzrost o 20% ponad 1000 kWh nie powoduje drastycznej zmiany opłacalnosci. Ja rozumiem walkę o zwiekszenie sprzedazy takich akurat pomp, bo i producent i instalator ma z tego biznes. I jeden i drugi czesto uzywa przekłaman i niedomówien byle tylko udowodnic załozoną tezę. A ja akurat czesto mam odmienne zdanie wynikające z dokładnych i rzetelnych obliczeń i dlatego do hejtu z tego powodu jestem przyzwyczajony. Tu i tak jest spokojnie ale forumbodowlanym zostałem nazwany bandytą i mordercą ze wzgledu na ozc, autor wiadomy.

Edytowane przez asolt

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tylko, że między -20% a +20% jest 400kWh różnicy razy x osób. Tylko czemu takie liczenie ma służyć? Bo przeciętnie nowobudowany dom na forum ma 40kWh/m2/rok. No +/-20%.

I nie rozumiem czy ten zarzut o walce o zwiększeniu sprzedaży takich akurat pomp tyczył się mnie. Bo ja nie dość, że ich nie sprzedaję, to akurat u siebie czegoś takiego bym nie zamontował.

Tylko, że między -20% a +20% jest 400kWh różnicy razy x osób. Tylko czemu takie liczenie ma służyć? Bo przeciętnie nowobudowany dom na forum ma 40kWh/m2/rok. No +/-20%.

I nie rozumiem czy ten zarzut o walce o zwiększeniu sprzedaży takich akurat pomp tyczył się mnie. Bo ja nie dość, że ich nie sprzedaję, to akurat u siebie czegoś takiego bym nie zamontował.

Co ma dom do zuzycia cwu? tylko w durnym rozporządzeniu dotyczącym charakterystyki energetycznej ma.

To nie było do ciebie a do kol. jastrząb który broni tych pomp jak tylko moze.

Droczę się z Tobą asolt :cool: Po prostu liczenie CWU na podstawie średniej forum ma taki sam sens jak wzięcie wyników OZC z forum i wyliczenie i przyjęcie sobie średniej. Ty i Twój pies macie średnio po 3 nogi, ale faktycznie żaden z Was nie ma 3. I choćby przykład artura z wątku o COP=1 gdzie na 4 osoby idzie 1750kWh/4os/rok. Takie liczenie niczego nie udowadnia.

Droczę się z Tobą asolt :cool: Po prostu liczenie CWU na podstawie średniej forum ma taki sam sens jak wzięcie wyników OZC z forum i wyliczenie i przyjęcie sobie średniej. Ty i Twój pies macie średnio po 3 nogi, ale faktycznie żaden z Was nie ma 3. I choćby przykład artura z wątku o COP=1 gdzie na 4 osoby idzie 1750kWh/4os/rok. Takie liczenie niczego nie udowadnia.

1000 l/os to wartosc normowa i tym faktem nie zamierzam dyskutowac, oczywiscie ze są odchylki od normy, ale cos do obliczen trzeba wziąc.Dobrze jezli jest ot opomiarowane i realnie moze przeliczyc opłacalnosc modernizacji systemu cwu, jezeli jednak nie ma bo dom nowy to inaczej nie mozna. Jak zresztą w projekcie czy audycie powoływac sie na srednią forum, wspomniałem o nie tylko z tego powodu bo niektórzy podają wyniki pomiarów i w wiekszosci przypadków nie rózniły sie zbytnioo od tej normowego.

1000 l/os to wartosc normowa i tym faktem nie zamierzam dyskutowac, oczywiscie ze są odchylki od normy, ale cos do obliczen trzeba wziąc.Dobrze jezli jest ot opomiarowane i realnie moze przeliczyc opłacalnosc modernizacji systemu cwu, jezeli jednak nie ma bo dom nowy to inaczej nie mozna. Jak zresztą w projekcie czy audycie powoływac sie na srednią forum, wspomniałem o nie tylko z tego powodu bo niektórzy podają wyniki pomiarów i w wiekszosci przypadków nie rózniły sie zbytnioo od tej normowego.

A jak nowy dom, to znaczy, że do tej pory ktoś się nie mył? :cool: Jak ktoś chce porównywać dwa systemy CWU pod względem kosztów/opłacalności, to na podstawie danych faktycznych. Albo na dwoje babka wróżyła z norm :p

A jak nowy dom, to znaczy, że do tej pory ktoś się nie mył? :cool: J

Wniosek daleko idący, taka logika mnie przerasta. Ale dobrze, skoro dom nowy nie ma danych rzeczywistych bo i skąd, do obliczen mozemy tylko przyjąc normy. To samo dotyczy kosztów ogrzewania, nowy dom to opieramy sie na ozc, stary na ozc lub moze i dokładniej na pomiarach ale rzetelnych.

Te pompy bez logo, hociazby hewalex uszkadzały sie zaraz po okresie gwarancji, fakt były tansze tylko tyle klient wydał 4000-5000 zł i po 3-4 lat miał złom w domu. Ale marketing dziala bezbłednie. 11 lat jak na pompę cwu jest dosc duzo, kazda awaria pogwarancyjna powoduje ze opłacalnosc odlatuje w niebyt. A jezeli ma byc bojler nierdzewny to przezyje nie jedną a kilka takich pomp, przez co ich opłacalnosc bedzie jeszcze mniejsza. Wracając do odkurzacza to widze nie moją hipokryzję a twoją obsesję na tym punkcie, nie sprzedaje odkurzaczy a jedynie montuję zakupione przez klienta, jest to margines mojej działalnosci i mam oc w ofercie tylko dlatego ze miałem takie zlecenia rzadkie co prawda ale jednak. Nikogo nie przekonuje na siłe nie jestem TB, kto chce to chce, nikomu nie odradzam. Jezeli chodzi o moje profesjonalne dorady i obliczenia ozc to zawsze staram sie doradzic rozwiazanie optymalne czesto bez wskazywania okreslonych marek a jedynie koncepcje, wymagane parametry i sposób rozwiazania konkretnego problemu. Jezeli komus zle doradziłem pokaz komu, zawsze lepiej sie dyskutuje mając konkretne przykład. Nie bez przyczyny popularnosc tych pomp jest tak mała.

Asolt,

Ja zaś widzę Twoją obsesję, że coś takiego w żadnym wypadku nie może się opłacać. OC to promil Twojej działalności a w ramce opisem był (nim usunąłeś w czasie tej dyskusji) chyba na 1 miejscu.

Znam 2 takie urządzenia. Jedno pracuje 11 lat drugie coś koło 5. Maja się dobrze. PIerwsze z pewnością zaczeł się "opłacać". Paść tam może sprężarka o mocy 500W. Nie wiem ile kosztuje wymiana, ale raczej nie 8000PLN.

Nie twierdze ze oplaca się zawsze (sam pisałem ze jak ktoś zuzywa 100L wody to niech zapomni). Protestuje jedynie przeciw absolutnych stwierdzeniom żę to się nie może NIGDY opłacać i ze zawsze jest to naciąganie. Bo tak nie jest.

Asolt,

Ja zaś widzę Twoją obsesję, że coś takiego w żadnym wypadku nie może się opłacać. OC to promil Twojej działalności a w ramce opisem był (nim usunąłeś w czasie tej dyskusji) chyba na 1 miejscu.

.

Nie klam nic nie usuwalem w czasie dyskusji jezeli masz printsreeny z datami to wklej ale jezeli podpierasz sie stwierdzeniem chyba to ono wiarygodne byc nie moze, kazdy na tym forum i nie tylko, dobrze wie ze jestem audytorem energetycznym i projektantem i automatykiem, jezeli chodzi o instalacje to oc były są i będą marginesem mojej działalnosci. I tu widzę własnie taką obsesję. Wracając do pomp cwu gdyby były one powiedzmy po 3000 zł i ich trwałosc byłaby na poziomie 12-15 lat i ilosc osób co najmniej 4 a najlepiej 5-6 to i owszem byłyby bardziej opłacalne w stosunku do grzałki i II taryfy. Pompy za 8000 zł plus 1000 zł instalacja szansy zwrócic sie nie mają. Ale ok, chcesz to je propaguj posługując sie tendencyjnymi danymi, to wolny kraj, kazdy moze(?) pisac na forum w zakresie wydajnosci opłacalnosci co tylko chce. Czesto a nawet bardzo czesto jest to związane z kryptoreklamą konkretnych rozwiązan i urządzen. A ze sprzedaz chociazby takich pomp odbiega od zalozonych planow to trzeba przedsiewziac odpowiednie kroki do poprawy.

Nie klam nic nie usuwalem w czasie dyskusji jezeli masz printsreeny z datami to wklej ale jezeli podpierasz sie stwierdzeniem chyba to ono wiarygodne byc nie moze, kazdy na tym forum i nie tylko, dobrze wie ze jestem audytorem energetycznym i projektantem i automatykiem, jezeli chodzi o instalacje to oc były są i będą marginesem mojej działalnosci. I tu widzę własnie taką obsesję. Wracając do pomp cwu gdyby były one powiedzmy po 3000 zł i ich trwałosc byłaby na poziomie 12-15 lat i ilosc osób co najmniej 4 a najlepiej 5-6 to i owszem byłyby bardziej opłacalne w stosunku do grzałki i II taryfy. Pompy za 8000 zł plus 1000 zł instalacja szansy zwrócic sie nie mają. Ale ok, chcesz to je propaguj posługując sie tendencyjnymi danymi, to wolny kraj, kazdy moze(?) pisac na forum w zakresie wydajnosci opłacalnosci co tylko chce. Czesto a nawet bardzo czesto jest to związane z kryptoreklamą konkretnych rozwiązan i urządzen. A ze sprzedaz chociazby takich pomp odbiega od zalozonych planow to trzeba przedsiewziac odpowiednie kroki do poprawy.

Ja bym bardzo chciał Ciebie i Twoją matematykę zrozumieć. Serio. Policzyłeś poprzednio pompę za 8000PLN dla 4 osób, i wyszło Ci 11lat zwrotu względem zwykłego bojlera. Czyli się będzie "opłacać" tylko jeśli popracuje i się nie zepsuje 11lat + jeden dzień.

Teraz piszesz o okresie 12-15lat, 5-6 osobach i cenie 3000PLN. Przy cenie 3000PLN, i nawet tych 5 osobach i takim samym liczeniu jak TY wykonałeś poprzednio wychodzi oszczędność roczna 1100PLN. Czyli zaczyna się "opłacać" po ~3 latach? A Ty piszesz że warunkiem opłacalności jest trwałość na poziomie 12-15. 3 lata to najbardziej chiński chłam wytrzyma.

Chyba, że czegoś zwyczajnie nie rozumiem w stwierdzeniu "bardziej opłacalne od grzałki w II taryfie". 3=12?

Rozumiem że nie pałasz sympatią do tego rozwiązania. Rozumiem i nie wnikam w powody. Ale odrobinę przywoitości! Tak to są i będą rozwiązania niszowe. Przeznaczone w zasadzie do domów jednorodzinnych mających nie całoroczne systemu grzewcze (jakieś stary piec na wungiel) czy coś takiego które latem wody nie podgrzeją i zuzywajacych spore ilości wody.

pozdrawiam

Mam pytania:

-jaką moc pobiera pompa? Ile czasu potrzebuje do zagrzania wody ( 250l) o 40 oC ?

Jaka jest sprawność pompy przy temp. powietrza:

a) +7 oC

b) 0 oC

c0 -10 oC

Z góry dziękuje za odpowiedź

Witam, przepraszam, że dopiero teraz! już nadrabiam zaległości!

Otóż :

-czas podgrzewu wody to 07:39

- podaję COP według:

EN16147 (A15/W10-54) = 3,30

EN 16147 (A7/W10-54_)= 3,03

Panowie co tu sie wydarzyło? :eek: Mam jeszcze jedno pytanie dot. bojlera i uciekam. Biorąc wymiennik z wężownicą i grzałką mam wężownice zaślepić czy połączyć z wylotem ciepłej wody? Dobra, jeszcze jedno pytanie. Czy wężownicą mogę podłączyć się do obecnego c/o czy to nielegalne?

Panowie co tu sie wydarzyło? :eek: Mam jeszcze jedno pytanie dot. bojlera i uciekam. Biorąc wymiennik z wężownicą i grzałką mam wężownice zaślepić czy połączyć z wylotem ciepłej wody? Dobra, jeszcze jedno pytanie. Czy wężownicą mogę podłączyć się do obecnego c/o czy to nielegalne?

Wężownica jest szczelna. Woda Ci się nią nie wyleje.

Zwróć uwagę czy nie masz tam wyjścia na cyrkulację ciepłej wody. Takie dziury trzeba zaślepić.

Każde uzywanie mediów bez rozliczenia/pomiaru/zgłoszenia jest działaniem na szkodę tych którzy w końcowym rozliczeniu muszą za to zapłacić.