Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki impregnat do więźby dachowej?

leonkuczma

Recommended Posts

masz drewno na więźbę luzem, czy więźba jest juz zmontowana na budynku?

jeśli to pierwsze, to kopiesz rowek, wyścielasz folią szczelnie, wlewasz Kuprafung i moczysz każdy kawałek drewna po 1-2h.

jesli więźba juz zmontowana, to wpisz w google "impregnat do drewna konstrukcyjnego koncentrat" i sobie cos wybierz.

Witam,

W moim przypadku było tak, drewno ścięte i sezonowane rok, więc wziąłem się za impregnacje przez malowanie. Po analizie impregnatów, pod względem kosztów i ochrony jaką daja wybrałem impregnat firmy BORON

http://www.cherub.com.pl/images/impregnaty/0-1000/Boron_koncentrat_1_9_5kg_impregn_%5B337%5D_1200.jpg

Więźbe malowałem dwa razy, nawet łaty i kontrłaty. Inwestycja około 450PLN.

Sęk w tym, że nie każdy impregnat zda egzamin w przypadku każdego gatunku drewna, a nie wszystkie więźby są sosnowe (dekarze jakich znam nie mają swoją drogą zbyt dobrej opinii na temat sosny). Dla mnie stosunkowo bezpieczną opcją tak w ogóle są więźby prefabrykowane, bo zwykle są solidnie impregnowane już w zakładzie i rzadko coś pod tym względem jest nie tak. Mówiąc o prefabrykatach mam na myśli więźby łączone na płytki kolczaste np. z e-Armet, a nie więźby wykonywane na zamówienie w zakładach ciesielskich, gdzie zwykle stosuje się inne typy łączników i nierzadko ignoruje kwestię impregnacji. Wspominam o tym, bo dla niektórych to jedno i to samo.