milsa666 20.06.2017 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 (edytowane) Witam Mam kilka pytań odnośnie ogrzewania/kotłowni/itd... Na początek kilka danych o domu.powierzchnia podłogi parter: 84m2, poddasze 134 m2, ściany porotherm 25, ocieplenie grafitowy styropian 20cm, posadzka na gruncie styropian 30 cm (wiem, że to mega dużo, ale trudno), wełny 40-45 na skosach i poddaszu. Dom ma w nazwie NF40 więc stąd takie ilości ociepleń. Na początku chciałem robić ogrzewanie "klasycznie", czyli dół podłogówka, góra grzejniki. Zaprojektowałem sobie kotłownie, osobna pompka z mieszaczem do podłogówki, termostat na trójdrożny, a bezpośrednio z pieca na grzejniki, temperatura na grzejniki sterowana z pogodówki, głowice termostatyczne na grzejnikach. ALE zostałem jednak przekonany do podłogówki w całym domu... i pojawiły się wątpliwości które przedstawiam poniżej. Grubość wylewek to około 8cm - dużo. Co oznacza długo nagrzewa/długo stygnie i bezwładność może zabić wszelką automatykę. Powierzchnia domu trochę duża więc ilość pętli mniej/więcej wygląda tak: parter 6/7, góra 8/9. Około 1600m rurek PEx 16Wymyśliłem sobie układ, że temperaturą wody zasilającej podłogówkę będzie sterować piec/sterownik (przez pogodówkę), przepływy wyregulowane na rozdzielaczach i przetestowanie mitycznej samoregulacji podłogówki (poprowadzę jeszcze kabelki od termostatów w pokojach do rozdzielaczy jakby się okazało, ze mityczna samoregulacja działa licho) PYTANIE nr 1 Czy pompka z pieca Vaillant np 146 pogoni tą wodę po rurkach? - bo mam wątpliwości.Jeżeli nie to trzeba będzie dokładać sprzęgło + pompka za sprzęgłem i tutaj kilka kolejnych pytań.O ile jeżeli pompa pieca wydoli, to jak pisałem wyżej, chciałem temperaturę wody zasilającej rozdzielacze sterować przez pogodówkę i krzywej (albo olać krzywą i temepratura po kotle stała - mityczna samoregulacja...). Tu PYTANIE nr 2 A co w przypadku sprzęgła i dodatkowej pompy? Rozumiem, że jak mamy sprzęgło to po sprzęgle temperatura jest inna niż ta z pieca. W związku z tym czy piec/pogodówka nie powinna sterować temperaturą po sprzęgle? - bo to jest właściwie temperatura która dociera do rozdzielaczy/podłogówki.No i PYTANIE nr 3Jak wygląda właściwie sterowanie dodatkową pompką? Czy tą pompę obsłuży piec/sterownik? Czy po prostu ustalić stałą wysokość podnoszenia, które zapewnia właściwy przepływ przez wyregulowane obwody i już (pompka nowoczesna z automatyką)... Edytowane 20 Czerwca 2017 przez milsa666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts