hudy8 21.06.2017 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Dzień dobry. Jestem na etapie fundamentów. Zostałem zapytany przez majstra jakie przewiduje ogrzewanie i ile styropianu bo musi to już teraz wiedzieć. Ja na to z że podłogowe i 10cm. On stwierdził że przydało by się 15cm styropianu. Jak sądzicie czy 15cm coś zmieni czy wystarczy 10? Strefa przemarzania 1,2m, cała ziemia pod fundament została wybrana, całość będzie zasypana piachem, fundament monolit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 21.06.2017 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Dzień dobry. Jestem na etapie fundamentów. Zostałem zapytany przez majstra jakie przewiduje ogrzewanie i ile styropianu bo musi to już teraz wiedzieć. Ja na to z że podłogowe i 10cm. On stwierdził że przydało by się 15cm styropianu. Jak sądzicie czy 15cm coś zmieni czy wystarczy 10? Strefa przemarzania 1,2m, cała ziemia pod fundament została wybrana, całość będzie zasypana piachem, fundament monolit. Lepiej przesadzić z grubością styropianu niż jej nie doszacować. Powinieneś dać ocieplenia tyle i tego, co jest w projekcie. Ja dzisiaj bym dał 25 do 30 cm, ale minimum 20cm. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 21.06.2017 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 W projekcie nie mam podłogówki i 10cm styropianu. Majster twierdzi że 10cm to troche mało i lepiej dać 15. Tylko czy warto. Czytałem że zwiększanie grubości styropianu nie zawsze przynosi zamierzony efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.06.2017 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Dzień dobry. Jestem na etapie fundamentów. Zostałem zapytany przez majstra jakie przewiduje ogrzewanie i ile styropianu bo musi to już teraz wiedzieć. Ja na to z że podłogowe i 10cm. On stwierdził że przydało by się 15cm styropianu. Jak sądzicie czy 15cm coś zmieni czy wystarczy 10? Strefa przemarzania 1,2m, cała ziemia pod fundament została wybrana, całość będzie zasypana piachem, fundament monolit. To czy cos zmieni czy nie zmieni nie zalezy od naszego osądu a od dokładnych obliczen ozc, dasz mniej beda wieksze straty do gruntu, a poprawic w przyszłosci sie tego nie da. Majster dobrze mówi chociaz nie do konca, nie zaszkodziło by 20 cm styropianu grafitowego dach-podłoga (EPS80) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 21.06.2017 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 a jaka jest wysokość pomiesczeń? Żeby nie było że zwiększysz o 10 cm i ci wyjdzie 2,5 m wysokość. Jak piszą koledzy 20 cm to aktualnie minimum, jeśłi chodzi o ławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 21.06.2017 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 @hudy8 Nawet przez myśl mi nie przeszło, że budujesz dom bez podłogówki. Jeśli wystąpi problem wysokości pomieszczeń, lub całkowitej budynku, możesz dodatkową ilość ocieplenia umieścić w obniżonym chudziaku. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 21.06.2017 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Na dole mam 2,9m także jest z czego ucinać. Majster pyta o grubość styropianu już teraz bo rozumiem że po zagęszczeniu piachu, zalaniu płyty ma jeszcze zostać miejsce na styropian, ogrzewanie, wylewkę i np płytki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts