Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wody gruntowe.

Recommended Posts

Wita

Gdzieś wyczytałem że naj prostszym sprawdzeniem poziomu wód gruntowych jest wykopanie dołu i na jakiej głębokości będzie się woda zbierała to na takiej mamy wody gruntowe na działce. Dzisiaj byłem na upatrzonej działce wykopałem dół i na głębokości ok.110-115 cm zaczęła się od razu woda zbierać. Zastanawiam się czy nie będzie problemu na wiosnę czy jesień jak będzie wysoki poziom wód gruntowych.

.

No trzeba obserwować. Chyba ważniejsza jest kwestia przepuszczalności gleby a nie poziomu wód. Chociaż ja miałem i mam na dużej części działki poziom wód ok 80-140 cm i żadnych problemów ani dodatkowych kosztów z tym związanych nie poniosłem ( ale płyta fundamentowa), no może jedyny niewielki problem to było kopanie szamba. Działki nie mam zdrenowanej, wszystko rośnie tak jak powinno, woda nie stoi

Idealnie poziom wód powinien być poniżej wykopu, poniżej fundamentu, taki truizm powtarzany przez mojego konstruktora. Ale nawet jak jest inaczej da się zrobić ławy, tylko trzeba więcej zabiegów - np. drenaż opaskowy, izolacja przeciwwodna (nie przeciwwilgociowa) itp. Ale to swoje kosztuje, czasami lepiej odpuścić taką działkę.

Wita

Gdzieś wyczytałem że naj prostszym sprawdzeniem poziomu wód gruntowych jest wykopanie dołu i na jakiej głębokości będzie się woda zbierała to na takiej mamy wody gruntowe na działce. Dzisiaj byłem na upatrzonej działce wykopałem dół i na głębokości ok.110-115 cm zaczęła się od razu woda zbierać. Zastanawiam się czy nie będzie problemu na wiosnę czy jesień jak będzie wysoki poziom wód gruntowych.

.

Jak od razu masz wodę , to darować sobie działkę i szukać innych ...

Da się wszędzie i niemalże na wszystkim postawić dom , problemem mogą być jedynie koszty ...

E tam... pisanina.... u nas w okresie zimowo - wiosennym woda stoi na głębokości 30 cm. Mam studnie chłonną, to widzę ile jest wody. Dokładnie 30 cm od włazu i tak całą wiosnę. W lecie studnia jest sucha, więc woda schodzi głębiej, To zależy od pogody. Takie sprawdzanie działki przed zakupem nic nie da. Dużo też zależy od chłonności podłoża. 2 dni opadów i ogród może pływać, a wodę z drenażu też gdzieś trzeba wylać. Dziesiątki domów w mojej wsi pobudowali w normalnej technologi i nic się nie dzieje. No... parę osób wiedząc o wodzie nieco się podniosło i potworzyli spadki od domu, innym mniej przezornym po deszczu woda stoi przed garażem. I to tyle, bez zbędnej pisaniny, kombinowania i drogich psęudo mądrości forumowych.