Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KUCHNIA - gniazdo elektryczne wpuszczane w blat

Brysia8

Recommended Posts

Moim zdaniem nie jeżeli masz nowoczesną i sprawną instalację elektryczną. W rozdzielni są montowane zabezpieczenia różnicowo prądowe które reagują na minimalny upływ prądu i rozłączają obwód. Poza tym sytuacje gdy po blacie płynie woda są sporadyczne, częściej zdarzają się jakieś zachlapania itp. Krótko mówiąc trzeba by się naprawdę postarać aby do takiego gniazda dostała się woda. Oczywiście na wszelki wypadek warto takie gniazdo zamontować w bezpiecznej odległości od zlewu.

Borysiu, ja mam takie gniazdo na wyspie, ale zdecydowałam się*je umieścić*z boku i to była słuszna decyzja. Po pierwsze, wciąż coś ci będzie wpadało, okruchy etc, jak to w kuchni. Po drugie estetyka tego gniazda jest taka sobie, jednak. Nie wiem, czy warto eksponować w blacie, to jeszcze zależy, w którym miejscu zamontujesz. Jeśli w płaszczyźnie blatu, to chyba wolałabym zamontować takie gniazdo chowane wgłąb, aby można je było wepchać do środka i gniazda nie ma. Dzielę się*z Tobą moimi doświadczeniami i przemyśleniami, ale mogę*też*nie mieć*racji. Pozdrawiam!

Dziękuję za kolejną wypowiedź, nie wiem czy się dobrze zrozumiałyśmy. To gniazdo jest zamykane, na stałe nie widać gniazdek.

Mam nadzieję że nikt nie oskarży mnie o reklamę, podaję link do tego gniazda

http://allegro.pl/gniazdo-wpuszczane-chowane-w-blat-czarne-nablatowe-i6847962370.html?reco_id=b7fd162f-5c38-11e7-ab22-246e9610e9f8&ars_rule_id=201

Dziękuję za kolejną wypowiedź, nie wiem czy się dobrze zrozumiałyśmy. To gniazdo jest zamykane, na stałe nie widać gniazdek.

Mam nadzieję że nikt nie oskarży mnie o reklamę, podaję link do tego gniazda

http://allegro.pl/gniazdo-wpuszczane-chowane-w-blat-czarne-nablatowe-i6847962370.html?reco_id=b7fd162f-5c38-11e7-ab22-246e9610e9f8&ars_rule_id=201

Upewnij się że to dobre jakościwo gniazda bo ze dwa razy widziałem takie cos popsute, tzn od wciskania i wyjmowania siłowego wtyczek mechanizm. który podtrzymuje gniazda wysunięte rozlatuje sie. Cały zawias przestaje działac a nawet sam opada w skrajnym przypadku. O wode się nie martw.

Edytowane przez Pod

Brysia8, ja mam dokładnie to samo. Powiem Ci tak, nie jest to cud świata, rozmiary dość duże, eksponować to na blacie i zabierać sobie tyle miejsca czymś, co raczej nie zdobi, na stałe nie odważyłabym się. Do tego potrzebowałabym czegoś*bardziej subtelnego, co można schować, ten widoczny element, który pozostanie na blacie po zamknięciu, nie będzie "ściągał wszystkich spojrzeń". (tylko to ma swoją*cenę...) Dlatego właśnie radziłabym Ci puszkę pionową wpuszczaną w blat. Jak chcesz, prześlij na priv mail, zrzucę Ci zdjęcie, jak to u mnie wygląda. Aha, od strony funkcjonalnej produkt jest moim zdaniem ok, użytkuję 1,5 roku. Pozdrawiam

Puszka pionowa w blacie ma sens tylko wtedy jeśli pod spodem nie ma szafki ani szuflady. Jeśli jest to ta puszczka bedzie przeszkadzać w uzytkowaniu a szufladzie w ogóle nie pozwoliłaby wyjechać.

Dodatkową wadą takiego rozwiązania jest konieczność używania zawsze dwóch rąk przy wkładaniu wtyczek.