sienkol007 21.06.2017 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 witam,budowa trochę się opóznia, byłm juz zdecydowany na piec kondensacyjny buderus gb062v2 ale nagle zachcialo mi sie klimatyzacji i instalator zaproponowal pompe ciepla powietrzno wodna ze zbiornikiem 300l, jak twierdzi będzie ogrzewać dom, podgrzewać wodę oraz latem chlodzić. chcialem w tym temacie was sie poradzić. Dom o powierzchi +130m2 z poddaszem, ocieplenie 16cm styropian, podłogówka w calym domu, dach 25cm, okna 3 szybowe, dodatkowa system automatyki budynkowej miedzy innymi z czujnikami temperatury w pomieszczeniach, ktore maja kontrolować temperaturę w każdej strefie. Mam pare pytań:1. Czy warto montować pompę ciepła zamiast kondensacji?2. Na jakiej zasadzie bedzie chłodzić klimatyzacja z pompy ciepła i czy gra warta swieczki? 3. Czy będzie można sterować strefowo pompą ciepła wedlug czujników temperatury?4. Czy faktycznie koszty ogrzewania spadna o 50% jak twierdzi instalator? dodam ze mam już przyłącze gazowe, kominy i wentylacje grawitacyjną, dlaczego biorę pod uwagę pompe ciepła, zalezy mi na klimatyzacji, koszt kotla to ok 8000 ze wszystkim, osobno klimatyzacja ze spliterem na parterze i rozprowadzeniem we wszystkich pomieszczeniach na piętrze ok 20 000, instalator twierdzi ze z pompa bedzie duzo taniej na tym etapie, jakie jest wasze zdanie uzytkowników takich pomp, jakie rozwiązanie polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 22.06.2017 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 witam, budowa trochę się opóznia, byłm juz zdecydowany na piec kondensacyjny buderus gb062v2 ale nagle zachcialo mi sie klimatyzacji i instalator zaproponowal pompe ciepla powietrzno wodna ze zbiornikiem 300l, jak twierdzi będzie ogrzewać dom, podgrzewać wodę oraz latem chlodzić. chcialem w tym temacie was sie poradzić. Dom o powierzchi +130m2 z poddaszem, ocieplenie 16cm styropian, podłogówka w calym domu, dach 25cm, okna 3 szybowe, dodatkowa system automatyki budynkowej miedzy innymi z czujnikami temperatury w pomieszczeniach, ktore maja kontrolować temperaturę w każdej strefie. Mam pare pytań: 1. Czy warto montować pompę ciepła zamiast kondensacji? 2. Na jakiej zasadzie bedzie chłodzić klimatyzacja z pompy ciepła i czy gra warta swieczki? 3. Czy będzie można sterować strefowo pompą ciepła wedlug czujników temperatury? 4. Czy faktycznie koszty ogrzewania spadna o 50% jak twierdzi instalator? dodam ze mam już przyłącze gazowe, kominy i wentylacje grawitacyjną, dlaczego biorę pod uwagę pompe ciepła, zalezy mi na klimatyzacji, koszt kotla to ok 8000 ze wszystkim, osobno klimatyzacja ze spliterem na parterze i rozprowadzeniem we wszystkich pomieszczeniach na piętrze ok 20 000, instalator twierdzi ze z pompa bedzie duzo taniej na tym etapie, jakie jest wasze zdanie uzytkowników takich pomp, jakie rozwiązanie polecacie? mając już kominy, przyłacze gazowe itp.... darowałbym sobie PC... i mówię to jako fan PC co do klimy z PC - nie mam, mam zwykłe chlodzenie z PC, które jest mniej wydajne.... poczekaj na wypowiedzi osób posiadających klimakonwektory, moze PC z nimi będzie lepszym rozwiązaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 22.06.2017 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 Warto poczytać temat; http://forum.muratordom.pl/showthread.php?139306-ch%C5%82odzenie-pomp%C4%85-ciep%C5%82a/page12&highlight=ch%C5%82odzenie+pomp%C4%85+ciep%C5%82a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sienkol007 22.06.2017 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 Warto poczytać temat; http://forum.muratordom.pl/showthread.php?139306-ch%C5%82odzenie-pomp%C4%85-ciep%C5%82a/page12&highlight=ch%C5%82odzenie+pomp%C4%85+ciep%C5%82a Sprawa wyjaśniona, dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 04.07.2017 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 (edytowane) Witam, Proponuje Panu zastanowić się nad zastosowaniem jedynie pompy ciepłatypu to pompa powietrze –woda Logatherm WPL AR z zasobnikiem o pojemności 300l oraz możliwością chłodzenie pasywnego (chłodna podłoga) lub aktywnego poprzez kimakonwektory. Koszty ogrzewania będą do 30% niższe od kotła kondensacyjnego Takie rozwiązanie gwarantuje możliwość sterowania strefowego z pomiarem temperatury w pomieszczeniu. [moderowano]Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Buderus Edytowane 4 Lipca 2017 przez Tomaszs131 Link reklamowy niezgodny z regulaminem PP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts