Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podział kosztów Ogrzewania

kongar

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Posiadam dom jednorodzinny oraz osoby budynek, w którym znajdują się dwa gabinety lekarskie oraz nieużywane piętro. Oba budynki posiadają wspólne ogrzewanie gazowe(kocioł jest w budynku mieszkalnym). Na piecu mam dwa obiegi więc mogę ogrzewać dom i gabinet albo jedno bez drugiego. Moje pytanie, czy jest jakaś metoda na obliczenie kosztów zużytego gazu przez budynek gospodarczy?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam

Konrad

Witam serdecznie,

Posiadam dom jednorodzinny oraz osoby budynek, w którym znajdują się dwa gabinety lekarskie oraz nieużywane piętro. Oba budynki posiadają wspólne ogrzewanie gazowe(kocioł jest w budynku mieszkalnym). Na piecu mam dwa obiegi więc mogę ogrzewać dom i gabinet albo jedno bez drugiego. Moje pytanie, czy jest jakaś metoda na obliczenie kosztów zużytego gazu przez budynek gospodarczy?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam

Konrad

Najprostszą a jednoczesnie najdokładniejszą metodą jest zainstalowanie ciepłomierzy na tych dwóch obwodach i podstawie pomiarów okreslenie poszczegolnych zuzyc przez kazdy z budynków i proporcjonalne podzielenie kosztów, jezeli to maja byc tylko obliczenia to tylko wykonanie rzetelnych i dokladnych obliczen obliczen OZC pozwoli podzielic te koszty wg zapotrzebowan na energie (Ek) przez poszczegolne budynki. Inna sprawa co to jest budynek gospodarczy, jak mniemam chodzi budynek z gabinetami i nieuzywanym pietrem.

• 4 years później...

Tak naprawdę jesli nie podjęliście decyzji decyzji to zdecydowanie warto jest sprawdzić takie rozwiązanie :spam:

Moim zdaniem najlepsze jak na nasze czasy. Chociażby ze względu na oszczędności. A te jak wiadomo w czasach jakie nastały są bardzo ważne.

Edytowane przez finlandia