kongar 22.06.2017 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 Witam serdecznie, Posiadam dom jednorodzinny oraz osoby budynek, w którym znajdują się dwa gabinety lekarskie oraz nieużywane piętro. Oba budynki posiadają wspólne ogrzewanie gazowe(kocioł jest w budynku mieszkalnym). Na piecu mam dwa obiegi więc mogę ogrzewać dom i gabinet albo jedno bez drugiego. Moje pytanie, czy jest jakaś metoda na obliczenie kosztów zużytego gazu przez budynek gospodarczy? Z góry dziękuję za odpowiedź PozdrawiamKonrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.06.2017 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 Witam serdecznie, Posiadam dom jednorodzinny oraz osoby budynek, w którym znajdują się dwa gabinety lekarskie oraz nieużywane piętro. Oba budynki posiadają wspólne ogrzewanie gazowe(kocioł jest w budynku mieszkalnym). Na piecu mam dwa obiegi więc mogę ogrzewać dom i gabinet albo jedno bez drugiego. Moje pytanie, czy jest jakaś metoda na obliczenie kosztów zużytego gazu przez budynek gospodarczy? Z góry dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam Konrad Najprostszą a jednoczesnie najdokładniejszą metodą jest zainstalowanie ciepłomierzy na tych dwóch obwodach i podstawie pomiarów okreslenie poszczegolnych zuzyc przez kazdy z budynków i proporcjonalne podzielenie kosztów, jezeli to maja byc tylko obliczenia to tylko wykonanie rzetelnych i dokladnych obliczen obliczen OZC pozwoli podzielic te koszty wg zapotrzebowan na energie (Ek) przez poszczegolne budynki. Inna sprawa co to jest budynek gospodarczy, jak mniemam chodzi budynek z gabinetami i nieuzywanym pietrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kongar 22.06.2017 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 tak, pisząc budynek gospodarczy miałem na myśli ten z gabinetami. Do jakiego rodzaju fachowca powinienem się zgłosić o montaż takich cieplomierzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.06.2017 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 Do kumatego hydraulika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michkob 09.03.2022 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2022 (edytowane) Tak naprawdę jesli nie podjęliście decyzji decyzji to zdecydowanie warto jest sprawdzić takie rozwiązanie Moim zdaniem najlepsze jak na nasze czasy. Chociażby ze względu na oszczędności. A te jak wiadomo w czasach jakie nastały są bardzo ważne. Edytowane 9 Marca 2022 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts