yachoo 22.06.2017 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 Witam wszystkich, wcześniej nie chciałem instalować rolet (brak cofniętego nadproża), niestety teraz się to zmieniło i sytuacja wygląda następująco: ściana 24cm, okna wysunięte 1-1,5cm poza płaszczyznę muru (chyba dobrze pomyślał monter okien bo przy montażu mówiłem, że będą jednak rolety)skrzynka od rolet 180cm(takie grube są tylko dwie), styropian na mur 20cm i teraz pytanie jak zaizolować rolety aby był jak najmniejszy mostek? mój pomysł jest taki: mur --> 1,5cm XPS --> skrzynka ---> 1 cm XPS --> klej siatka ---> tynk czy to wystarczy ? czy może użyć jakiejś pianki aluminiowej ? dodam jeszcze, że nie chciałbym robić żadnych fasadówek, ocieplenie ma być z licowane z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi i sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.06.2017 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 Po pierwsze - dlaczego XPS, a nie grafitowy EPS który na lepszą lambdę ?Już nie mówiąc o płycie PIR/PUR 15mm ocieplenia to tak, czy tak duży mostek i nie ma materiału, którym być go zniwelował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michalmon 22.06.2017 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 Miałem podobną sytuację. Użyłem aerożelu. Przy tak małej powierzchni rolet koszt akceptowalny. Choć dodam, że miałem trochę więcej miejsca na ocieplenie, gdyż około 30-40 mm. Czy o się sprawdzi, okaże się podczas tegorocznej zimy Ocieplenie czoła rolety nie ma żadnego sensu. Chodzi tylko oto, aby tynk miał się czego trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts