Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najtańsza (z rozsądnych) technologia budowy domów.

Falko

Recommended Posts

Jako posiadacz "kanadyjczyka" muszę coś zdementować. Owszem ma swoją "specyfikę" i wady....ale czas budowy zwłaszcza kanadyjczyka prefabrykowanego jest krótki, nie do pobicia dla materiałów tradycyjnych.

A jak budowałeś, zwykłego kanadyjczyka czy z prefabrykatów? Jesteś zadowolony z decyzji? Jak budowałbyś dzisiaj? Jak ogrzewasz dom? Mam nadzieję, że podzielisz się doświadczeniem.

Tak krótko bo jestem na urlopie. Dom prefabrykowany, gotowe ściany przyjechały ze stolarni- montaż 2 dni.

O ogrzewaniu już na Forum pisałem, był nawet film z TV Murator. Ogrzewane prądem/panele na podczerwień ? montowane na suficie+ maty w łazienkach

Mam tez kominek z DGP. Wszystko w domu mam na prąd- nie mam gazu - łączny koszt prądu za 2016r to 3420zł + 3 m3 drewna w kominku

Czy jestem zadowolony z tej technologii jestem, ale jak każda ma swoje plusy i minusy. Gdybym budował dziś zrobiłbym parterówkę w tej samej techonologii, eliminując największą wadę czyli akustykę stropu. Cała reszta się sprawdza, za chwile rozpocznę 5 rok użytkowania.

• 2 weeks później...

Ja budowałem z Abakonem. Generalnie jestem zadowolony.

Wybrałem ta technologię bo chciałem wybudować dom szybko. Całość zajęła 4 miesiące do wprowadzenia się.

Grzeje prądem (kable + klima w okresach przejściowych). Można zmieniać materiały jednak jest tak jak ktoś pisał wyżej. Są nastawieni na pewnych producentów ale zawsze można zamienić , jednak nie zawsze będzie się to opłacało :). Zapraszam do dziennika , zobaczysz jak taka budowa wygląda.

Mieszkam 1 rok. Jedyny minus jak na razie to to, że na poddaszu słychać jak np przejeżdża drogą autobus, ale to chyba nie wada ścian tylko dachu.