mawo.gdy 10.09.2004 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2004 W przyszłym roku chciałbym juz iść na swoje i sie zastanawiam co wybrac :zakup mieszkania(w cenach juz sie orientuje),czy zacząć budowe domu-bym się dobudował do rodziców(bliźniak),tylko niewiem ile takie coś by mnie wyniosło i do kogo mam się zwrócić o wyliczenie kosztorysu budowy. Czy w biurze projektowym by mi powiedziano wstepnie o kosztach czy za wszystko juz trzeba płacić. Z gory dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 13.09.2004 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 Niektóre projekty zawierają zestawienia materiałów, możesz na tej podstawie poprosić o wstępną wycenę w kilku hurtowniach i u kilku wykonawców. Ale jeśli chcesz się dobudować do istniejącej części, zapytaj w architekturze jakie wymagania odnośnie bryły budynku musisz spełnić ( wysokość, ilość kondygnacji, spadek dachu, etc. ).PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agula 212 12.10.2004 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 stawiam na budowanie. zawsze to jest Twoje i nikt Ci nie przeszkadza. Budujac systemem gospodarczym mozesz wybudowac znacznie teniej niz szacuja to wyceny my budujemy jest ok za taki metraz zaplacilibysmy kupe siana w nowym budownictwie, wiec tak sie zapatrujac budowa jest tansza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 16.10.2004 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2004 Wnioskuję z treści,że wychowałeś się w domu jednorodzinnym,dlatego zamieszkanie w bloku będzie doświadczeniem na minus.Oczywiście budowa systemem gospodarczym jest tańsza,bo nie musisz opłacać armii pośredników, robotników i prezesów firm.Jedyne zagrożenie widzę w bliskim sąsiedztwie twoich rodziców.Czasami (albo zawsze) może być to uciążliwe.Wiem to z autopsji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agula 212 17.10.2004 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2004 Wnioskuję z treści,że wychowałeś się w domu jednorodzinnym,dlatego zamieszkanie w bloku będzie doświadczeniem na minus.Oczywiście budowa systemem gospodarczym jest tańsza,bo nie musisz opłacać armii pośredników, robotników i prezesów firm.Jedyne zagrożenie widzę w bliskim sąsiedztwie twoich rodziców.Czasami (albo zawsze) może być to uciążliwe.Wiem to z autopsji. Nie wychowalam sie w bloku, ale domek byl zawsze moim marzeniem i zawsze milo wspominam pobyty u cioci ktora miala domek:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 17.10.2004 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2004 przeczytaj tutaj:http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=14737&highlight= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 20.10.2004 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 a co Twoja dróga połówka (obecna lub przyszła) na teściów za ścianą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mechanics 21.10.2004 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 W przyszłym roku chciałbym juz iść na swoje i sie zastanawiam co wybrac :zakup mieszkania(w cenach juz sie orientuje),czy zacząć budowe domu-bym się dobudował do rodziców(bliźniak),tylko niewiem ile takie coś by mnie wyniosło i do kogo mam się zwrócić o wyliczenie kosztorysu budowy. Czy w biurze projektowym by mi powiedziano wstepnie o kosztach czy za wszystko juz trzeba płacić. Z gory dzięki. Jedni ze znajomych kupili 2 mieszkania w centrum i je połączyli, razem pewnie ponad 100 m, dwie łazienki, chcieli mieć imitację domu, dali za wszystko coś ok. 400 tys i teraz pluja sobie w brodę. Sprzedać coś takiego graniczy z cudem, wynająć chyba tylko na biuro, jednym słowem wtopili kupę kasy, a opłaty stałe wynoszą ich ok. 1,5 tys zł. miesięcznie. Za te 400 tys mogliby mieć super zlokalizowaną działkę i dom full wypas z biczami wodnymi Odpowiedź chyba jest prosta za wyjątkiem tych, którzy są tak leniwi, że mają problem z zejściem kilka pięter do sklepu, bo i to za daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mechanics 21.10.2004 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 W przyszłym roku chciałbym juz iść na swoje i sie zastanawiam co wybrac :zakup mieszkania(w cenach juz sie orientuje),czy zacząć budowe domu-bym się dobudował do rodziców(bliźniak),tylko niewiem ile takie coś by mnie wyniosło i do kogo mam się zwrócić o wyliczenie kosztorysu budowy. Czy w biurze projektowym by mi powiedziano wstepnie o kosztach czy za wszystko juz trzeba płacić. Z gory dzięki. I jeszcze jedno... To chyba sa oficjalne prognozy, że np. Warszawa do 2030 roku wyludni się jakies conajmniej 150 tys luda na rzecz właśnie zamieszkania w okolicy, we własnych domkach, a obecne blokowiska stana się slumsami dla najbiedniejszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 03.11.2004 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 "Jedni ze znajomych kupili 2 mieszkania w centrum i je połączyli, razem pewnie ponad 100 m, dwie łazienki, chcieli mieć imitację domu, dali za wszystko coś ok. 400 tys i teraz pluja sobie w brodę. Sprzedać coś takiego graniczy z cudem, wynająć chyba tylko na biuro, jednym słowem wtopili kupę kasy, a opłaty stałe wynoszą ich ok. 1,5 tys zł. miesięcznie. Za te 400 tys mogliby mieć super zlokalizowaną działkę i dom full wypas z biczami wodnymi :)" No bez przesady z tą ceną, w okolicach Wawy za rozsądną działkę płaci się już od 150-200 TPLN wzwyż. za resztę to już fulla wypasu na pewno nie wybudujesz... no ale 100 więcej i coś godnego da się zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 03.11.2004 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 Ośmielałbym się stwierdzić, że sprzedanie domu za 500 tys i mieszkania za 500 tys będzie jednakowo trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 27.12.2004 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2004 Buduj dom. Co masz mieć lepiej od na Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartwu 30.12.2004 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 Mieszkałem w kamienicy, potem w mieszkaniu przy szkole (namiastka domu, bo prawie bez sąsiadów), a teraz w kamienicy - nie ma to jak dom! Nikt nie tupie nad głową, nie oglada TV z głośnością na max za ścianą, nie wchodzisz w odchody psów sąsiadów na klatce, a jak chcesz sobie pooglądać TV z głośnością na max to nikt nie będzie Ci się tłukł po kaloryferach A że kosztowo dom jest na plus pod każdym względem, to tymbardziej warto. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.01.2005 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2005 Ja też wątpię w ten full wypas za tę kwotę w okolicach W-wy.Przyzwoita działka i nieduży domek z porządnych materiałów,ale bez szaleństw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 02.01.2005 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2005 Wolnoć Tomku w swoim domku. A wolność blokowa kończy się po wyjściu na balkon. Zaiste jest dziwna zależność : blokowi marzą o domku, natomiast domkowi o bloku jakoś nie koniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carrrlos 02.01.2005 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2005 W przyszłym roku chciałbym juz iść na swoje i sie zastanawiam co wybrac :zakup mieszkania(w cenach juz sie orientuje),czy zacząć budowe domu-bym się dobudował do rodziców(bliźniak) hmm a może 3 wyjście - segment na małym i zamkniętym osiedlu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 10.01.2005 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 Odpowiedzi na tym forum będą z reguły przemawiały za budową, bo jest to forum ludzi którzy będą budować, budują lub budowali oraz sympatyków budowania. Jeśli chcesz mieć także inny obraz na sprawę to zadaj to samo pytanie na jakimś forum mieszkaniowym.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasztanka 20.02.2005 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2005 tez mialam taki dylemat!!!!!!!!!! albo mieszkanie albo dom (dzialka juz jest) wybralam budowe domu decyzje przyspieszyl fakt, ze jestem w ciazy i juz nie moge sie doczekac, kiedy moj synek bedzie mogl sie bawic w ogrodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 25.02.2005 04:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2005 Odpowiedzi na tym forum będą z reguły przemawiały za budową, bo jest to forum ludzi którzy będą budować, budują lub budowali oraz sympatyków budowania. Pozdrawiam A ja - mimo ze jestem wsrod budujacych - odpowiem inaczej. Do budowy sie dojrzewa. Nie zaczyna sie budowy jesli nie ma sie do niej 100% przekonania. To nie jest przedsiewziecie dla marzycieli i romantykow. Dlatego - jezeli nie masz zadnych sprecyzowanych powodow dla ktorych chcesz miec dom - na poczatek kup sobie mieszkanie. Tak bedzie duzo latwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 25.02.2005 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2005 Na tym FORUM wiekszosc jest za samodzielnym budowaniem. A ja mysle ze najlepiej jest kupic gotowy dom/szeregowiec wybudowany przez sprawdzona/dobra firme, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts