Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa? dom czy kupi? mieszkanie??

Recommended Posts

W przyszłym roku chciałbym juz iść na swoje i sie zastanawiam co wybrac :zakup mieszkania(w cenach juz sie orientuje),czy zacząć budowe domu-bym się dobudował do rodziców(bliźniak),tylko niewiem ile takie coś by mnie wyniosło i do kogo mam się zwrócić o wyliczenie kosztorysu budowy.

Czy w biurze projektowym by mi powiedziano wstepnie o kosztach czy za wszystko juz trzeba płacić.

Z gory dzięki. :roll:

Niektóre projekty zawierają zestawienia materiałów, możesz na tej podstawie poprosić o wstępną wycenę w kilku hurtowniach i u kilku wykonawców. Ale jeśli chcesz się dobudować do istniejącej części, zapytaj w architekturze jakie wymagania odnośnie bryły budynku musisz spełnić ( wysokość, ilość kondygnacji, spadek dachu, etc. ).

Pozdro

J

• 5 weeks później...
Wnioskuję z treści,że wychowałeś się w domu jednorodzinnym,dlatego zamieszkanie w bloku będzie doświadczeniem na minus.Oczywiście budowa systemem gospodarczym jest tańsza,bo nie musisz opłacać armii pośredników, robotników i prezesów firm.Jedyne zagrożenie widzę w bliskim sąsiedztwie twoich rodziców.Czasami (albo zawsze) może być to uciążliwe.Wiem to z autopsji. :-?

Wnioskuję z treści,że wychowałeś się w domu jednorodzinnym,dlatego zamieszkanie w bloku będzie doświadczeniem na minus.Oczywiście budowa systemem gospodarczym jest tańsza,bo nie musisz opłacać armii pośredników, robotników i prezesów firm.Jedyne zagrożenie widzę w bliskim sąsiedztwie twoich rodziców.Czasami (albo zawsze) może być to uciążliwe.Wiem to z autopsji. :-?

:)

Nie wychowalam sie w bloku, ale domek byl zawsze moim marzeniem i zawsze milo wspominam pobyty u cioci ktora miala domek:)

W przyszłym roku chciałbym juz iść na swoje i sie zastanawiam co wybrac :zakup mieszkania(w cenach juz sie orientuje),czy zacząć budowe domu-bym się dobudował do rodziców(bliźniak),tylko niewiem ile takie coś by mnie wyniosło i do kogo mam się zwrócić o wyliczenie kosztorysu budowy.

Czy w biurze projektowym by mi powiedziano wstepnie o kosztach czy za wszystko juz trzeba płacić.

Jedni ze znajomych kupili 2 mieszkania w centrum i je połączyli, razem pewnie ponad 100 m, dwie łazienki, chcieli mieć imitację domu, dali za wszystko coś ok. 400 tys i teraz pluja sobie w brodę. Sprzedać coś takiego graniczy z cudem, wynająć chyba tylko na biuro, jednym słowem wtopili kupę kasy, a opłaty stałe wynoszą ich ok. 1,5 tys zł. miesięcznie. Za te 400 tys mogliby mieć super zlokalizowaną działkę i dom full wypas z biczami wodnymi :)

Odpowiedź chyba jest prosta za wyjątkiem tych, którzy są tak leniwi, że mają problem z zejściem kilka pięter do sklepu, bo i to za daleko.

I jeszcze jedno...

To chyba sa oficjalne prognozy, że np. Warszawa do 2030 roku wyludni się jakies conajmniej 150 tys luda na rzecz właśnie zamieszkania w okolicy, we własnych domkach, a obecne blokowiska stana się slumsami dla najbiedniejszych.

• 2 weeks później...

"Jedni ze znajomych kupili 2 mieszkania w centrum i je połączyli, razem pewnie ponad 100 m, dwie łazienki, chcieli mieć imitację domu, dali za wszystko coś ok. 400 tys i teraz pluja sobie w brodę. Sprzedać coś takiego graniczy z cudem, wynająć chyba tylko na biuro, jednym słowem wtopili kupę kasy, a opłaty stałe wynoszą ich ok. 1,5 tys zł. miesięcznie. Za te 400 tys mogliby mieć super zlokalizowaną działkę i dom full wypas z biczami wodnymi :)"

No bez przesady z tą ceną, w okolicach Wawy za rozsądną działkę płaci się już od 150-200 TPLN wzwyż. za resztę to już fulla wypasu na pewno nie wybudujesz... no ale 100 więcej i coś godnego da się zrobić.

• 1 month później...

Mieszkałem w kamienicy, potem w mieszkaniu przy szkole (namiastka domu, bo prawie bez sąsiadów), a teraz w kamienicy - nie ma to jak dom!

Nikt nie tupie nad głową, nie oglada TV z głośnością na max za ścianą, nie wchodzisz w odchody psów sąsiadów na klatce, a jak chcesz sobie pooglądać TV z głośnością na max to nikt nie będzie Ci się tłukł po kaloryferach :D

A że kosztowo dom jest na plus pod każdym względem, to tymbardziej warto.

Pozdrawiam

• 1 month później...
Odpowiedzi na tym forum będą z reguły przemawiały za budową, bo jest to forum ludzi którzy będą budować, budują lub budowali oraz sympatyków budowania.

Pozdrawiam

A ja - mimo ze jestem wsrod budujacych - odpowiem inaczej.

Do budowy sie dojrzewa. Nie zaczyna sie budowy jesli nie ma sie do niej 100% przekonania. To nie jest przedsiewziecie dla marzycieli i romantykow.

Dlatego - jezeli nie masz zadnych sprecyzowanych powodow dla ktorych chcesz miec dom - na poczatek kup sobie mieszkanie. Tak bedzie duzo latwiej.