Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Silikat jako sciana wewnętrzna?

Recommended Posts

ściany nośne z jednego materiału, a działowe mogą być jakie sobie wymyślisz. Musisz wiedzieć które działowe które nośne

Silka zazwyczaj ma wysokość 20cm, Porotherm 24 cm ... nie przewiąże się murów prawidłowo. Jeden materiał do drugiego nie pasuje. Można kombinować, ale jeśli to nowy budynek, to po co sobie utrudniać ?

Koledzy, moglibyście dopowiedzieć troszkę szczegółów? Andrzej, piszesz, że można łączyć jeden materiał ścian zewnętrznych, z innym materiałem ścian wewnętrznych. Z kolei Łukasz, piszesz o prawidłowym "przewiązaniu" murów.

Chciałbym postawić ściany zewnętrzne z ytonga, a wewnętrzne z silikatu - czy to się uda? ;)

Uda się.

Dobrze jednak, by ściany nośne i te ZEWNĘTRZNE i te WEWNĘTRZNE miały tą samą wysokość.

Pozwoli to na dobre i solidne przewiązanie ścian bez wkuwania się i osłabiania ścian nośnych.

Ściany działowe można kotwić do nośnych na różne sposoby, stąd ich wzajemna wysokość (nośnych do działowych) nie ma znaczenia.

Dam dobrą radę, produkty xelli różnią się od siebie wysokością (minimalnie ale mimo wszystko). Ytong jest o niecały mm wyższy od silki co widać dopiero po kilku warstwach łączenia obu rodzajów ścian. Da się to zniwelować zrobieniem gęstszej zaprawy przy silce i nakładaniem jej grubszym grzebieniem.

Odpowiadając na Twoje pytanie: tak uda się ale albo dasz silke xelli albo innego producenta o takiej samej wysokości co ytong.

Koledzy, moglibyście dopowiedzieć troszkę szczegółów? Andrzej, piszesz, że można łączyć jeden materiał ścian zewnętrznych, z innym materiałem ścian wewnętrznych. Z kolei Łukasz, piszesz o prawidłowym "przewiązaniu" murów.

Chciałbym postawić ściany zewnętrzne z ytonga, a wewnętrzne z silikatu - czy to się uda? ;)

potwierdzam słowa przedmówcy. Co do produktów xeli i ich otworu na instalację to lepiej założyć, że się tego nie wykorzysta. Totalnie niedokładnie wykonane więc trzeba by było siedzieć i dobierać po kolei żeby wykorzystać to w 100%.

Co do łączenia to spokojnie da radę zrobić, choć z tą zabawą że lekkie różnice są też z tego że BK lżejszy zostaje te 1-2 mm kleju, a silka zawsze dociśnie bardziej. Jak jest np wieniec opuszczony pod stropem to idzie to łatwo zniwelować, ewentualnie widziałem jak dają niektórzy po prostu więcej kleju u takie kliny jak do płytek, wtedy idzie lepiej to wyrównać.

Każdy materiał konstrukcyjny da się dołączyć - kwestia czasochłonności tak naprawdę. Pytanie tylko jaki sens ma zamiana porothermu na silikat, kiedy różnica w parametrze Rw na korzyść silki będzie minimalna. Moim zdaniem nie warto tego robić ze względu na trudności wykonawcze...

Biorąc pod uwagę zapał, z jakim uprawiasz kryptopromocję wyrobów firmy na W. nie dziwi fakt, że odradzasz taką zamianę...

Różnica pomiędzy silikatem 12cm, a ceramiką z porami 11.5cm to 3dB, czyli silikat ma dwukrotnie lepszy wynik

http://www.inzynierbudownictwa.pl/technika,materialy_i_technologie,artykul,akustyka_scian_wapienno_piaskowych__silikatowych_,7959

Co do ceramiki, to faktycznie, popatrzyłem na Dryfix, który ma marną akustykę, bliższà gazbetonowi - wychodzi róźnica 6dB

A ludzie z tego budują...

Ale z kim ja dyskutuję :) Następny miłośnik firmy na W z postami wyedytowanymi za spam....

Edytowane przez fotohobby

Piszecie o porothermie, to trochę nie ten wątek, ale zapytam przy okazji - jak się mają jego właściwości akustyczne i ogólnie izolacyjne do Ytonga?

\\edit: zapomniałem podziękować za podzielenie się kawałkiem doświadczenia. ;)

Teraz zastanawiam się, czy ścianki wewnętrzne z silki mają w ogóle jakikolwiek sens.

Akustyka ma znaczenie w blokach, tam gdzie mieszkania sa oddzielone pełną scianą. W domach jednorodzinnych trudno sobie wyobrazić że każdy z domowników zamyka się w swoim pokoju a jak żona obok właczy radio to wzywa policje.. Dlatego akustyka ma mniejsze znaczenie.

W domach są pompy ciepła, kotły gazowe, hydrofory, rekuperatory, także pralka, czy suszarka.

Ja wolę, jak ich nie sĺychać.