Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi wewnętrzne retro / klasyczne - DRE, Porta czy Polskone?

Recommended Posts

Cześć,

szukam drzwi wewnętrznych w stylu retro / klasycznych.

Kolor biały, 6 sztuk.

Zastanawiam się nad 3 firmami: DRE, Porta oraz Polskone.

Jakie są Wasze doświadczenia z tymi drzwami?

Co polecacie a co odradzacie?

Na co zwracać uwagę przy zakupie?

Raczej nie będą to drzwi drewniane - koszty :( Myślę o płycie wiórowej otworowanej.

Pozdrawiam.

Jesli i tak nie planujesz zakupu drzwi z litego drewna to może zainteresuj się firmą Windoor. Mają bardzo dobre ceny przy zakupie kilku sztuk, plus ościeżnice też tańsze niż większość producentów. Jak coś to ich drzwi są w sieciówkach np. castorama. Ja osobiście patrzyłem wpierw na cenę (miałem do zrobienia całe mieszkanie, najważniejsze były podłogi i kuchnia tak naprawdę), potem na jakość ościeznic i czy okleina na kantach jest odpowiednio zakończona, czy nie będzie odchodzić. Przy drzwiach windoor wszystko mi pasowało.

Po białe retro możesz uderzyć do stolarza, robi Ci na połysk. Royal Premium będzie podobne do Windoor, tylko zamiast MDF masz HDF. W stylu retro możesz zerknąć na Stolpaw, np. Femme. Prawie 3x drożej niż Porta, za to drewno dębowe, środek MDF. W cenie Royal Premium masz jeszcze ramiakową Forsycja z Erkado, ramiaki MDF, środek HDF. Tylko tutaj okleinę białą 'premium". Z Polskone zwróć uwagę na Vertigo, ramiak z drewna klejonego, pokrycie HDF, całość malowana.

To w tych pieniądzach wolałbym mniej znane Erkado, jak Portę, bo tam w standardzie masz plaster miodu w wypełnieniu skrzydła, a za płytę musisz dopłacić. Erkado masz już ramówkę i przy tym wzorze masz pełne MDFy (znacznie sztywniejsze).

Wzór kwestia gustu, choć ten co Ty wybrałeś dla mnie jest bardziej retro - taki lekko "angielski".