Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie okna preferujesz? (ocena jak najbardziej subiektywna wskazana :) )  

1 100 użytkowników zagłosowało

1. 1. jakie okna preferujesz? (ocena jak najbardziej subiektywna wskazana :) )

Recommended Posts

• Odpowiedzi 335
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...
Najpierw mialy byc drewniane, ale jak mi zaspiewali 20 kafli to stwierdzilam ze jednak PVC, bo nas nie stac na dwukrotne przekroczenie budzetu :-? . Poprosilam o oferte w okleinie dwustronnej no i wyszlo...17,5k... Ciekawe jakim cudem doliczyli sie w kosztrysie 10k :evil: . Za taka cene moge miec biale, bez szprosow i lukow, ale to juz nie bedzie moj wymarzony domek... W miedzyczasie pan od drewnianych skorygowal oferte na 18k w meranti i 17k w sosnie. Trudny wybor, bo troche sie jednak boje tej sosny... Pewnie skonczy sie na PCV jednostronnych...

Muszę sięprzyznać ze miałem drewniane okna ponad 5 lat i nic nie konserwowałem. :roll:

I cały czas wyglądały jak nowe.

A okienka były super (okucie jakieś strasznie drogie - wiem to dopiero dzisiaj jak szukam okien do nowego domku i oglądam. Po prostu nie mogę znaleźć takich fajnych jak kiedys Aż dziwne)

Oj widzę, że głosy rozkładają się bardzo po połowie...oj połowe z nas niebawem odejdzie... :-) RAK!!

Bzdury gadasz

w te "drewno" pseudonaturalne sa pompowane takie ilosci impregnatów, srodkow przeciwgrzybicznych, przecizogniowych itp. ze tam pewnie wiecej chemi niz w tych pcv

przy okazji robienie sobie jaj z "raka" w takim kontekscie i podczepianie tego do wyboru stolarki okiennej - jest wyjatkowo -moim zdaniem - niesmaczne :-?

• 2 weeks później...
  • 2 months później...
  • 3 weeks później...
Mnie bardziej podobają się okna drewniane. Wolę naturalne materiały, są szlachetniejsze i jednak znacznie różnią się w wyglądzie od plastików - nawet okleinowanych folią drewnopodobną (jak każdy ersatz). Miałam drewniane w domu, teraz w mieszkaniu mam plastiki i według mnie gorzej się myją, łatwiej łapią brud. W razie uszkodzenia drewniane również łatwiej naprawić. Poprzednie drewniane użytkowałam 5 lat i nie wymagały żadnego malowania ani szlifowania. Te problemy dotyczyły dawnych okien malowanych olejno. W momencie w którym trzeba bedzie rzeczywiście renowować dobre drewniane okna, plastiki będą już raczej do wyrzucenia, zmatowieją i się przebarwią i nic już nie będzie można zrobić. Wystarczy popatrzyć jak wygląda stary pzredmiot drewniany, a jak plastikowy i co z nimi robimy! Różnice w cenie raczej nie są już porażające.