Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie okna preferujesz? (ocena jak najbardziej subiektywna wskazana :) )  

1 100 użytkowników zagłosowało

1. 1. jakie okna preferujesz? (ocena jak najbardziej subiektywna wskazana :) )

Recommended Posts

• Odpowiedzi 335
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
są zdrowsze, ładniejsze i...

...szlachetniejsze

Szlachetniejsze? Tak

Ładniejsze? Jak są ładnie wykonane to i jedne i drugie mogą być ładne

Zdrowsze? Choć sam jestem za oknami drewnianymi to muszę niestety ci powiedzieć że są one klejone warstwowo klejami które niestety ale są kancerogenne

:-?

• 2 weeks później...

Drewno jest drewnem i nikt mi nie powie, że plastik jest ładniejszy, bo tak super drewno udaje (właśnie udaje! :evil: ) i to jest jego wada. Naprawdę przy bliższym przyjrzeniu nijak plastikowi do drewna. Oczywiście są belki stropowe ze styropianu ala drewno, siding - również w słynnym kolorze złoty dąb, panele, gumolit, MDF itd. i oczywiście mają zastosowanie. Niekoniecznie jest obowiązek stosowania naturalnych materiałów, nawet często plastik jest wygodniejszy i łatwiejszy w myciu. Ale - co drewno - to - drewno! :lol:

Różnica w cecnie jest zdecydowana jedynie w porównaniu z białymi profilami, dwustronnie okleinowane są już w bardzo zbliżonej cenie.

Od dwóch lat mamy okna pcv w okleinie złoty dąb (Boże już zapomniałąm jakiej firmy.. :roll: chyba Veka 5-komorowa :lol: ). Wyglądają super a nie ma takiej zabawy jak z drewnianymi. No i tańsze były. Przyznać trzeba że okna pcv mają 2 podstawowe wady:

1. taras mamy na elewacji południowej, podczas upalnych dni plastik nagrzewa się i rozszerza i, co za tym idzie, skrzydło trudniej się zamyka i otwiera - ociera się o ościeże;

2. szyby szybciej się brudzą.

Ale i tak jesteśmy zadowoleni.

Pozdrowienia

A.

Drewniane są z materiału naturalnego (pomimo tej całej chemii) i naprawdę nijak do nich mają sie plastikowe. Drewniane są piękne jak dobry mebel. Może ktoś się pomyli jak niedowidzi :wink: , ale to i tak ersatz. Co nie znaczy, że są złe technicznie. Materiały sztuczne są często jakby praktyczniejsze - wide poliestry i non-irony kontra wełna, jedwab, bawełna, ale naturalne zawsze są szlachetniejsze. Z praktycznych argumentów przemawia do mnie to, że drewno starzeje się piękniej i podlega renowacji przy uszkodzeniach i zestarzeniu, natomiast plastik to tylko do wyrzucenia. Znam ludzi, którzy mają drewniane okna wysokiej klasy od 5 lat i nie wymagają żadnego lakierowania, a myją się łatwiej niż plastiki, bo brud nie przylega do ram. jedyny argument to dla mnie różnica w cenie, ale przy kolrowych plastikach nie jest już taka duża.

No tak, co to za argumenty, że ktoś od 5 lat ma drewniane okna i jeszcze ani razu ich nie konserwował? :roll: Przecież lakiery nakładane w fabryce powinny na taki okres czasu zabezpieczyć okna. Czyli przez 5 lat nie powinno być potrzeby odnawiania okien. Dopiero później, niestety. Niech wypowie się ktoś kto ma drewniane okna ok 15 - 20 lat, to bedzie wiarygodne i może przekona tych, co boją się tej regularnej konserwacji (na przykład ja z tego powodu wybrałam okna plastikowe w okleinie dwustronnej, ale nie sadzę, żebym w tej cenie dostała okna drewniane z szybami P4, w tym przesuwne drzwi tarasowe. Cena - trochę poniżej 17 tys.)

Aha - drewniane sa oczywiście ładniejsze, ale niestety ta wizja odnawiania mnie przeraziła.

el-ka mam podobnie jak Ty upodobanie do naturalnych materiałów.

Niby wiem, że okna PCV są praktyczne, ale gdy obejrzałam jedne i drugie, to wybrałam drewniane (chyba za urodę).

Mam je od 6 lat (na razie wszystko OK). Może za parę lat będę żaliła się w wątku - "czego w swoim domu nie zrobiłbyś ponownie" - drewnianych okien :wink: :D Ale na razie jestem zadowolona.

A ja jednak cały czas pragne w domu drewna :D

Ale musze przyznać że w mieszkaniu od 6 last mam okna z OKNOPLAST Kraków okucia roto i jestem bardzo z nich zadowolony. Jedyne co żółknie w oknie to zaślepka przy klamce, ale jest ona wykonana z innego plastiku co widac gołym okiem. Więc twierdzenia że okna żołkną od słońca czy od papierosów(swojego czasu wypalane było w jednym pomieszczeniu 5 paczek dziennie) to farmazony 8)

Nie każdy może mieć to szczęście. U mojego dziadka były wymienione okna nie powiem na jakie ale były z Thermoplastu i jest to porażka, sprawa trafiła do sądu :cry: [/url]

Gość JAGŁUK

Okna PVC - tańsze :lol: to przede wszystkim, skoro i tak sa porównywalne.

W moim rodzinnym domu mamy od kilku lat drewniane. Nie konserwujemy ich. Wyglądaja ok. Ważną ich zaletą jest dla mnie to, że przy ich usterkach, można je naprawić. PVC natomiast jak cos sie zepsuje to od razu trzeba nowe.

Pamietajcie że nie ma czegoś takiego jak PCV!!!

po polsku skrót prawidłowy to PCW (Polichlorek winylu)

po angielsku - PVC (polyvinyl chloride)