Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie okna preferujesz? (ocena jak najbardziej subiektywna wskazana :) )  

1 100 użytkowników zagłosowało

1. 1. jakie okna preferujesz? (ocena jak najbardziej subiektywna wskazana :) )

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 335
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Tylko drewniane!

Choć nie powiem zastanawialiśmy się nad plastikowymi

Wizja odnawiania okien drewnianych po 15-20 latach mnie nie przeraża. Przynajmniej będę je mogła odnowić i naprawić jak się zepsują a plastikowe? Niech się wypowie ktoś kto ma okna plastikowe z okleiną 15 lat :roll: chyba takiego nie ma...wiadomo co z ta okleiną będzie za te 15 lat? Jak one będą wyglądały ?

Jedno jest pewne - plastiki są tańsze

Jest to moje zdanie....więc nie gniewajcie się jeśli kogoś uraziłam :D

Zamówiliśmy okna drewniane Firmy M&S, zobaczymy jak się będą sprawować :wink:.

Natomiast moi rodzice mają okna drewniane od 9 lat (Urzędowski) i wyglądają bardzo dobrze.

Nie prawda ze okna drewniane sa o wiele droższe od PCW, my robiliśmy wycene okien drewnianych i PCW w obustronnej okleinie. Rożnica byla 350zł... na korzyść PCW.

Do mnie nie przemawia fakt, że wyglądają PRAWIE jak drewniane. NO cóż to PRAWIE dla mnie robi zasadniczą różnicę :wink:.

• 2 months później...
  • 2 weeks później...

Jednak drewniane, pomimo, że staram się oszczędzać na czym się da.

W niedużym domku, przy bliskim kontakcie z oknami pełnią one funkcję mebla i drewno zdecydowanie lepiej wygląda - przy plastikowych drewnopodobnych to "prawie" robi wielką różnicę - tak jak panel drewnopodobny nijak się ma do parkietu lub desek drewnianych. Okna drewniane ą też stabilniejsze i można je odnawiać, co nie zawsze jest zresztą dla wszystkich zaletą. :wink: Mycie plastikow i nowoczesnych drewnianych dla mnie zdecydowanie na korzyść drewna (wypróbowałam!), plastik "ciągnie" kurz.

• 3 weeks później...
  • 3 months później...

A ja się przeniosłam z frakcji "drewniaków" do "plastikowców". Drewno jest z pewnościa od plastiku piękniejsze i bardziej eleganckie (tu chyba nie ma co ściemniać). Ale cena mnie jednak zniechęciła mocno i po dodatkowo po przeczytaniu forum zaczęłam odnajdować same zalety plastiku - np. mniej kłopotliwa konserwacja.

Co tu dużo mówić tegoroczny skok cen mocno zweryfikował nasze oczekiwania.

A na dodatek zamiast Jezierskiego od Jareko stać nas na Drutex i montaż autorski by małżonek i jego ekipa !!! :wink: :oops: Żartuję - chłopcy są naprawdę fajni i znają się na robocie, chociaż trochę trzeba się do nich przyzwyczaić. :wink: :lol:

Ale na pewno będą bardzo się starać (głównie ze względu na moją funkcję "inspektora nadzoru honoris causa" - no i u szefa robią!), a okienka o rozsądnych wymiarach i z poprzeczką przy oknach tarasowych. :cry:

• 5 weeks później...
Nigdy wiecej drewnianych!!!!! po 15 lub 20 latach to sie je wywala a nie odnawia,ja tak musiałem zrobić po 14 latach,co prawda wtedy nie mialem wyboru bo plastiki to dopiero raczkowały ale po 14 latach wytrzymywania w naszych warunkach atmosferycznych nadawały sie tylko do podpałki(STOLBUD WŁOSZCZOWA)