Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie okna preferujesz? (ocena jak najbardziej subiektywna wskazana :) )  

1 100 użytkowników zagłosowało

1. 1. jakie okna preferujesz? (ocena jak najbardziej subiektywna wskazana :) )

Recommended Posts

• Odpowiedzi 335
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
KRÓTKI KOMENTARZ: Rozumiem wybór drewniane lub PVC, natomiast dziwi mnie PVC w okleinie drewnopodobnej. Chyba trzeba się na coś zdecydować.

Krotka odpowiedz :) to jest wlasnie decyzja :) i jak sadze przemyslana przez kazdego kto zdecydowal sie okeinowane pvc a nie drewno

Sadze ze powodami sa:

- koszty - hmmmm... nie ma co ukrywac iz wychodzi w wiekszosci wypadkow duzo taniej niz z drewna

- Hmmm...dziwnie to moze zabrzmi ale czesto okleinowane wygladaja ladniej niz drewniane - ale to kwestia gustu a odronic ich od siebie z 5 metrow nie sposob

o innych powodach nie ma co sie rozwodzic - temat walkowany od samego poczatku istnienia forum i nie rozstrzygniety ostatecznie po dzis dzien

Drewniaki ;) - jakos w ilosci odstajecie - czyzby faktycznie taki procentowy byl podzial rynku?

Co do jednej kwestii zwolennicy okien plastikowych mają niezaprzeczalną rację: są one tańsze i polemizować się z tym nie da.

Natomiast odnośnie stwierdzenia, że okleina drewnopodobna jest ładniejsza od drewna, to pomimo, że de gustibus non disputandum est, trudno mi jednak zrozumieć po co produować imitację czegoś, co jest nieładne i jakim sposobem imitacja czegos co jest nieładne może być ładna, skoro jak wiemy podróbka nigdy nie dorówna oryginałowi i zawsze pozostanie jedynie imitacją czegoś (z założenia ładnego, ale drogiego) :wink: :wink: :wink:

Dobre okna plastikowe są w tej samej cenie co drewniane. Czyli odpada aspekt taniości. Jak ktoś wybiera drewniane, bo lubi naturę to jego sprawa. Będzie konserwował takie okna co kilka lat. Nie widzę sensu. Kochasz drewno to postaw w ogrodzie drewniany płot, wtedy wszyscy znajomi docenią twój dobry gust .

Cóż, skoro słyszę takie głosy, muszę przyznać, że myliłem się co do ceny okien z tworzywa - są droższe.

Co do konserwacji okien drewnianych - jest to istotny problem. Otóż u moich rodziców są okna PCV na jednej elewacji (8- letnie), a na drugiej drewniane (7- letnie). Wszystkie okna są w kolorze białym. Zarówno jedne jak i drugie trochę poszarzały, ale konserwować jeszcze żadnych nie trzeba. Może za jakieś 3-4 lata. Tylko wtedy będzie mały problem z konserwacją niektórych! Ale to nie mój problem. Ja swoje zakonserwuję i będzie po sprawie.

PS.

Ciekawi mnie tylko czy ci co tak naigrywają się z płotów drewnianych sami mają płoty z PCV?

kochani - zmiencie prosze watek - tutaj tylko sondaz a nie polemika - jest w tym temacie inny watek na forum

Polemika wasza i tak nie ma znaczenia bo:

- o gustach sie nie dyskutuje ;)

- kazdy ma jakas wizje materialow z ktorych buduje dom i ich wplywu na zdrowie czy zycie i gadanie tego nie zmieni :lol:

- koszta sa zmienne i zaleza od klasy wyrobu jak i regionu kraju gdzie jest zakupiony