Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie okna preferujesz? (ocena jak najbardziej subiektywna wskazana :) )  

1 100 użytkowników zagłosowało

1. 1. jakie okna preferujesz? (ocena jak najbardziej subiektywna wskazana :) )

Recommended Posts

Agnieszka1

Głosowałem, głosowałem - tylko jestem bardzo ciekawy co za dziwne rzeczy (w moim przekonaniu) ludzie opowiadają.

Może jednak się mylę i wcale nie są to dziwne rzeczy - w takim razie przystępuję z zapałem do natłuszczania, bo mam 2 letnie zaległości :wink: :wink:

a mi sie same natluszczaja - mieszkam przy jedenj z glownych ulic mojego miasta :lol: :wink:

tez 1-sze slysze o tluszczeniu okien - a niby czym sie tlusci? :roll:

• Odpowiedzi 335
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Agnieszka1

Głosowałem, głosowałem - tylko jestem bardzo ciekawy co za dziwne rzeczy (w moim przekonaniu) ludzie opowiadają.

Może jednak się mylę i wcale nie są to dziwne rzeczy - w takim razie przystępuję z zapałem do natłuszczania, bo mam 2 letnie zaległości :wink: :wink:

a mi sie same natluszczaja - mieszkam przy jedenj z glownych ulic mojego miasta :lol: :wink:

tez 1-sze slysze o tluszczeniu okien - a niby czym sie tlusci? :roll:

No co za pytanie? - przecież to oczywiste - tłuszczem! :wink:

A swoją drogą zazdroszczę Ci lokalizacji domu - u mnie tylko się kurzą, ale mam wrażenie, że to marna pielęgnacja :wink:

• 1 month później...

Mieszkam w blisko 100 letniej kamienicy. Okna drewniane powojenne muszę uszczelniać co roku grubszą warstwą, ale do swojego domku wybraliśmy DREWNIANE w S-klasie. Może drogie, ale za to jakie śliczne. A z tym natŁuszczaniem to producenci doradzają aby to robić raz na póŁ roku (nie jest to drogie) ale dzięki temu można wydŁużyć okresy między malowaniami, nawet do 15 lat!!! A jak po 15 latach będą wyglądać PCV-ki?! Zresztą na zachodzie odchodzi się już od plastików i montuje się je raczej w instytucjach użyteczności publicznej, a nie w domach mieszkalnych. Ale się wymądrzam :oops: :oops: :oops: :oops:

Sorki to przecież miaŁa być tylko sonda!

A co mi tam :wink: :wink: :wink:

....A jak po 15 latach będą wyglądać PCV-ki?! Zresztą na zachodzie odchodzi się już od plastików i montuje się je raczej w instytucjach użyteczności publicznej, a nie w domach mieszkalnych.....

Zapraszam do siebie do domu, najgorsze z mozliwych bo biale - ciekawe czy odroznisz ktore ma tylko 5 lat a ktore 15?

Reszta - hmmm.....masz racje, miala byc to sonda a nie niesprawdzone i nieprawdziwe opinie

Polecam odwiedzic sasiada na zachod od nas - zaskoczy cie to ile PVC idzie do domow, domkow, willi. Wyniki takiej sondy tam bylyby zupelnie inne (1/3 drewno 2/3 PVC z tendecja ciagla wzrastajaca)

• 3 weeks później...
Osobiscie jestem za drewnem ale np. w Anglii wszedzie montuja plastik i nawet z tego powodu jest to wyszczegolnione przy sprzedarzy.

Poltomy.

-------------------

Chcialem dobrze a wyszlo jak zawsze.

A może to wynika z faktu, że w Anglii lasów nie mają i drewniane okna to naprawdę luksus dla naprwdę bogatych?! :wink:

Tak sobie to wykombinowałem :lol:

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
By zakonczyc (mam nadzieje) jalowa dyskusje....

Pozdrawiam Wszystkich Forumowiczow :)

jareko

BŁAGAM O POMOC ! :-?

Kliknij proszę na oferty na okna które dostałam od firm, i zebrałam "do kupy"- w postaci pliku Excella ...Proszę o poradę jakie okucia i stolarka najlepsza..?

(Oferty sa na okna PCV dwustronny kolor)

Co mam wybrać :cry: W grupie bydgosko-toruńskiej, powiedzieli mi, że jesteś na Forum NAJLEPSZYM specjalistą od okien. PLEASE !

W TOBIE OSTATNIA NADZIEJA !!!

Co prawda daleko mi do jareko ale od siebie powiem tak; jaki sens jest kupować okna z okleiną drewnopodobną i zakrywać sporą ich część prowadnicami aluminiowymi (chyba, że bedą one też pvc okleinowane).

Jeżeli miałbym zabezpieczyć okna przed włamaniem wybrałbym zamiast rolet lepsze okucia (WK1, WK2) i szybę antywłamaniową. Chyba że rolety wybierasz jako dodatkową ochronę cieplną, to co innego.

Co prawda daleko mi do jareko ale od siebie powiem tak; jaki sens jest kupować okna z okleiną drewnopodobną i zakrywać sporą ich część prowadnicami aluminiowymi (chyba, że bedą one też pvc okleinowane).

Jeżeli miałbym zabezpieczyć okna przed włamaniem wybrałbym zamiast rolet lepsze okucia (WK1, WK2) i szybę antywłamaniową. Chyba że rolety wybierasz jako dodatkową ochronę cieplną, to co innego.

Na którym forum znajdę Jareko lub Pchełkę?? :wink:

"Esencja wiedzy o oknach" - zebrana przez pracowitego forumowicza gość

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=40173&highlight=drutex

Na tej stronie znajdziesz masę dobrych porad od : jareko, pchełek, stary.

Ja odkryłam tę stronkę dopiero dzisiaj.... i zamiast zmywac "gary po obiedzie" które zaschły w zlewie...czytam, czytam... wypowiedzi

"ICH TRZECH" o oknach. Oj ! dużo dobrej, fachowej porady.. :)

Ale niespodzianka :) A ja Cię wczoraj odkryłam na FORUM... (powyżej cytat z mojego wczorajszego postu na grupie bydgosko-toruńskiej) :D .

Prowadnice będą w kolorze zbiżonym do złotego dębu, a roletki chcę mieć głównie jako ochronę cieplną, no i nie będzie w domu żadnych zasłon...a latem w wielkie upały, będzie sie można zasłonić. Ściany mamy z BK 36 cm odmiana ciepła - 400 + do tego 12cm styropian i do tego jeszcze rolety..

Pozdrawiam serdecznie

Wybieram PVC z okleina (ale koniecznie bez przerw w okleinie na rogach, co sie jeszcze czesto producentom zdarza).

Co do tematu udawania drewna przez okleinę, to oglądając ostatnio okna zrobione na meranti u Gebaura, KRC, Natura, CDM itd mam wrażenie że te drewniane wyglądaja jak z powłoką plastikową i w żaden sposób nie odróżniają się od PVC. Także, wydaje mi się, że ilość impregnatu, kleju i farby jaka idzie do okien drewnianych nie powinna nikogo łudzić, że wybiera ekologiczniejsze rozwiązanie w postaci okien drewnianych. Może to włąsnie recycling PVC jest bardziej ekologiczny?