Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przewrócone ściany szczytowe.

Recommended Posts

Zdjęcia dużo wyjaśniły. Słusznie kolega wspomniał o rdzeniach, u mnie oprócz rdzeni w szczytach, mam dodatkowy wieniec. Na szczęście ściany poddały się przed budową konstrukcji dachu i nic nikomu się nie stało. Ciekawy jestem opinii kierownika budowy.

Zdjęcia dużo wyjaśniły. Słusznie kolega wspomniał o rdzeniach, u mnie oprócz rdzeni w szczytach, mam dodatkowy wieniec. Na szczęście ściany poddały się przed budową konstrukcji dachu i nic nikomu się nie stało. Ciekawy jestem opinii kierownika budowy.

Dzień wcześniej przyjechała więźba - chyba całe szczęście, że nie zaczęli jeszcze robić bo szkody mogły by być większe i jeszcze ktoś mógł ucierpieć.

Kierbud poinformowany i jest w szoku, ma podjechać na oględziny, zobaczymy co powie.

W projekcie znalazłem taki akapit H :

tekst.jpg

Nie za bardzo wiem jak to interpretować - w każdym razie rdzeni na ścianach szczytowych nie było.

Edytowane przez AdamGo

Pewnie wiatr . Przy przybijaniu nadproża mogła ściana zerwać się z zaprawy na dole (jak jest ciepło i zaprawa sucha to siporeks się nie trzyma, trzeba murować na bardzo plastyczną zaprawę i czyste cegły)

Jak ktiśby pomagał to ścianu wypchałby na zewnątrz bo do środka to samobojstwo

Co to znaczy ". Przy przybijaniu nadproża mogła ściana zerwać się z zaprawy na dole "

O co chodzi z "przybijaniem nadproża" ?

Zaprawa faktycznie nie trzymała.

Dzień wcześniej przyjechała więźba - chyba całe szczęście, że nie zaczęli jeszcze robić bo szkody mogły by być większe i jeszcze ktoś mógł ucierpieć.

Kierbud poinformowany i jest w szoku, ma podjechać na oględziny, zobaczymy co powie.

W projekcie znalazłem taki akapit H :

[ATTACH=CONFIG]391762[/ATTACH]

Nie za bardzo wiem jak to interpretować - w każdym razie rdzeni na ścianach szczytowych nie było.

Są takie krótkie trzpienie między górnym wieńcem ściany kolankowej a wieńcem stropowym. Widać je na zdjęciu nr 3.

Jednak nie ma ich w ścianach szczytowych.

W drugim akapicie opisu jest info o trzpieniach w ścianach szczytowych - takich an wysokość całej ściany szczytowej. Tego nie ma w twoim budynku.

Zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i z opisem muszą być!

Czyli błąd wykonawcy i kierownika budowy.

Trzpienie w ścianach szczytowych należy wykonać kotwiąc w wieńcu stropowym i przechodząc przez wieniec kolankowy (należy rozkuć).

Edytowane przez d7d

Siporeks jest bardzo chłonnym materiałem dlatego nieco inaczej trzeba robić niż zalecenia producentów zaprawy czy kleju. Kiedyś jak do zaprawy dodawano wapno ta zaprawa dzięki wapnu bardzo dobrze spajała cegły, wolno stojącą ściankę trudno było ruszyć, teraz przy plastyfikatorze i pulpie (piasek drobny "ze ściany" jest dużo lepszy) zaprawa jest kiepskiej jakości . Przy murowaniu siporeksu dodaje się duzo więcej wody niz normalnie siporeks jak postawisz na zaprawie musi nasiaknąć wodą z niej (to widać na siporeksie po postawieniu) wtedy masz pewność że zaprawa ma w sobie jeszcze wodę potrzebną do wiązania. Tak samo i klej klej do siporeksu musi być bardziej plastyczny niż zaleca producent, bo analogicznie jak przy zaprawie woda z kleju szybciej zostanie odciągnięta przez siporeks niż zacznie wiązać (tak prosto mówiąc wysycha szybko).

To co widać na zdjęciach zaprawa nie związała z siporeksem z przyczyn pewnie zbyt suchej i bloczki nieoczyszczone z pyłu co widać po pozostałych warstwach bo klej trzyma sie tylko dolnej warstwy, czyli był nałożony na gęsto potem nieodpylony bloczek na to .

Murować na "wałkach" można łatwiej jest ustawiać bloczek tak duzy jak siporeks, przy pełnej spoinie cegła "pływa" i ustawienie bloczka dla mało doświadczonego murarza jest ciężkie. Łączna szerokość spoiny musi wynosić minimum 18 cm

Na ścianach szczytowych ...tej tutaj...rdzenie nie są potrzebne, potrzebny jest wieniec idący z nadproża okiennego do boku i następnie skosem do stropu. Pozostały trójkąt nad oknem można zrobić bez wieńców pod warunkiem prawidłowego murowania. Jeżeli rdzenie to powinny iść na przedłużeniu okien (to rozwiązanie jest sporadycznie stosowane.

Przybijanie nadproża...przy ścianach wiotkich czy też robiąc nadproża nad filarkami miedzy okiennymi czy drzwiowymi należy szalunek skręcać na wkręty lub wstawiać całe. Nie należy robić najpierw denek a potem napierdzielać młotkiem aby przybić boczki bo to kończy się zazwyczaj zerwaniem ścianki.