Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie ogrzewanie do domu 200m2

Brixon

Recommended Posts

Witam. Zastanawiam się jakie ogrzewanie zamontować do domu o pow. uzytkowej 200m2 (+strop nieużytkowy 80m2). Pan który będzie montował piec namawia na gaz. Sam też jestem do niego najbardziej przekonany. Dom ocieplony z półtora pustaka, podłogi 10-15 cm styro, fundament - 10cm styropian fundamentowy, na zewnątrz 12 cm styropian na elewacji. Proszę o rady, najbardziej chodzi mi o koszty ogrzewania takiego domu bo wygoda to napewno jest :) Jestem najbardziej przekonany do gazu, lecz boję się kosztów. w grę wchodzi jeszcze ekogrosze i pellet. Może ktoś ogrzewa dom o podobnych wartościach. Pozdrawiam.

Żeby cieszyć się z niskich rachunków za ogrzewanie wpierw należy dobrze ocieplić budynek. Pustak jest kiepskim izolatorem tak jak i 12 cm styropianu. W takim zestawieniu ogrzewanie domu tanie na pewno nie będzie- zwłaszcza przy takim metrażu. Nic nie napisałeś na temat izolacji termicznej dachu?

Żeby cieszyć się z niskich rachunków za ogrzewanie wpierw należy dobrze ocieplić budynek. Pustak jest kiepskim izolatorem tak jak i 12 cm styropianu. W takim zestawieniu ogrzewanie domu tanie na pewno nie będzie- zwłaszcza przy takim metrażu. Nic nie napisałeś na temat izolacji termicznej dachu?

Strop ok 15 cm styropianu, dach nieocieplony jak narazie.. Naprawdę aż 5-6 tys? :o

Edytowane przez Tomaszs131
Korekta linku.

No cóż nie pisałem o OZC, bo pytanie było dość laickie.

Można za ok. 300-400 zł. zlecić wykonanie takiego audytu. Wprawny audytor, używając profesjonalnego programu, policzy Ci z dużą dokładnością ile zje gazu Twój dom.

Licząc na okrętkę Twój dom będzie potrzebował ok. 100 kWh energii na każdy 1 m2 użytkowej powierzchni i pewnie ok. 800 kWh energii na osobę na ciepłą wodę.

To daje 20.000 kWh + ok. 3000 kWh na ciepła wodę = 23.000 kWh x 0,23-0,25 zł/kWh z gazu = 5290 zł. - 5750 zł.

Myślę, że wiele się nie pomyliłem, zwłaszcza jeśli ten Skołyszyn leży obok Jasła. A tam zimą potrafi przymrozić....

Edytowane przez ProStaś
gramatyka

No cóż nie pisałem o OZC, bo pytanie było dość laickie.

Można za ok. 300-400 zł. zlecić wykonanie takiego audytu. Wprawny audytor, używając profesjonalnego programu, policzy Ci z dużą dokładnością ile zje gazu Twój dom.

Licząc na okrętkę Twój dom będzie potrzebował ok. 100 kWh energii na każdy 1 m2 użytkowej powierzchni i pewnie ok. 800 kWh energii na osobę na ciepłą wodę.

To daje 20.000 kWh + ok. 3000 kWh na ciepła wodę = 23.000 kWh x 0,23-0,25 zł/kWh z gazu = 5290 zł. - 5750 zł.

Myślę, że wiele się nie pomyliłem, zwłaszcza jeśli ten Skołyszyn leży obok Jasła. A tam zimą potrafi przymrozić....

tak to ten obok jasła :D narazie w domu bedzie dwie osoby :D

norma normą a większość ludzi sąsiadów itp wogóle nie maja ocieplonych podłóg stropów i to wcale nie w starych domach i jakoś żyją :D

Na forum standard to 20cm styropianu w podłodze i na ścianie, 25-30 wełny w dachu. Zresztą warunki techniczne są coraz bardziej rygorystyczne, i dobrze.

Szkoda że na forum nie trafiłeś przed budową. Ja 260 M2 po podłogach ten sezon ogrzalem za około 1500-1600zl, ty jakoś ze swoimi wydatkami na ogrzewanie "będziesz musial żyć".

5000 tysięcy to realna kwota.

Na forum standard to 20cm styropianu w podłodze i na ścianie, 25-30 wełny w dachu. Zresztą warunki techniczne są coraz bardziej rygorystyczne, i dobrze.

Szkoda że na forum nie trafiłeś przed budową. Ja 260 M2 po podłogach ten sezon ogrzalem za około 1500-1600zl, ty jakoś ze swoimi wydatkami na ogrzewanie "będziesz musial żyć".

5000 tysięcy to realna kwota.

Wiesz ten dom został postawiony 8 lat temu do wykończenia go po prostu mamy, wylewki już wylane więc z podłogami i stropem już nic nie zmienię.. Ociepliliśmy 2 miesiące temu fundament..wylewki, tynki.. to jeszcze stare budownictwo z półtora pustaka dom :) więc nic nie poradzę :) tak jak mówię staram się chociaż trochę to ocieplenie polepszyć, ile się da po prostu :)Dlatego pisze tutaj bo nie znam się za bardzo na tym wszystkim, jedynie takie ogólniki. Ludzie mieszkają w wogóle nie ocieplanych starych domach, więc ja cieszę się z tego co mam :) Jestem jeszcze przed elewacją i firma doradza 12 cm styropian...

Ale rzeźbicie...

OZC , kombinowanie z izolacjami...

Najlepiej dokręcić ekogrocha do tego co jest i mieć w doopie gaz i tuningowanie chałupy aby rachunki nie zabiły...

Właśnie nad tym się zastanawiam czy nie lepiej do takiego domu dać ekogroszek i olać ten gaz..

Edytowane przez Brixon

Styropianu na elewacje daj min. 18-20 cm, najlepiej szarego. Dobrze byłoby ocieplić jeszcze dach, styro na stropie to trochę za mało.

Tomek teraz to już pudrowanie trupa...

Trzeba wziąć na klatę to co jest i założyć kocioł na bardziej tani opał...

Znam trochę przypadków jak to po pierwszym sezonie z wygodnym gazem użytkownicy szybko przepraszali się ze śmieciuchem...

Polskie realia... nie każdego stać na takie wygody... i właśnie tego sie boję, więc będę coraz bardziej myślał o groszku, choć Pan od ogrzewania to bardzo dobry znajomy i namawia mnie na gaz i mówi, że nie będę żałował... :D jakbym zmieścił się w tych 4,5 -5 tys na rok za gaz to bym się zastanawiał :D