Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odchodząca farba swiezo po regipsach

Recommended Posts

Witam.

Mam problem, a mianowicie firma robiła mi poddasze z regipsów(szpachlowanie, gruntowanie). Oni zagruntowali a ja chciałem pomalować farbą Dulux na kolor biały, jednak farba odchodzi platami razem z gruntem.Jakie mogą byc tego przyczyny?

Z gory dziekuje.

pozdrawiam

Najbardziej prawdopodobną przyczyną odchodzenia farby ze ściany świeżo po malowaniu jest nieprawidłowo przygotowane podłoże. Chcąc cieszyć się z ładnie wyglądających ścian, należy zadbać o właściwą przyczepność farby do podłoża poprzez jego wzmocnienie i wyrównanie. Ważną czynnością jest pozbycie się wszystkich nierówności oraz resztek starej farby. Jeszcze ważniejszą jest usunięcie resztek pyłów pozostałych po czyszczeniu powierzchni. To właśnie one w największym stopniu decydują o przyczepności emulsji gruntującej i farby do ściany. Dobrymi sposobami na pozbycie się pyłów jest stosowanie odkurzaczy, szczotek tzw. ławkowców oraz suchych szmat. Kolejną możliwą przyczyną odchodzenia farby z gruntem od powierzchni ściany jest zastosowanie słabej jakości emulsji gruntującej. Najlepszymi środkami gruntującymi są takie, w których zawartość głównego składnika, dyspersji żywic syntetycznych, wynosi co najmniej 20%. Im wyższy współczynnik tego składnika w emulsji, tym lepsze występuje wzmocnienie oraz wyrównanie chłonności podłoża po jego zastosowaniu.

• 4 weeks później...

Szanowny Panie,

opisany problem może być wywołany niewłaściwym przygotowaniem podłoża. Powinno być ono suche i dokładnie odpylone. Najpierw powinien Pan zastosować preparat gruntujący ACRYL-PUTZ® GU 40 (nie trzeba go rozcieńczać) – nałożyć go dokładnie pędzlem ławkowcem. Następnym krokiem jest pomalowanie wnętrza farbą podkładową Śnieżka Grunt. Zadaniem farby jest przede wszystkim ujednolicenie struktury podłoża, uczynienie go bardziej stabilnym. Farba zmniejsza także chłonność powierzchni, dzięki temu zużywa się mniej emulsji docelowej. Wyroby należy nanosić zgodnie z zaleceniami producenta.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka