Kriss7 19.11.2017 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Hej, Ostateczna wycenę za elektryka będę miał jutro lub we wtorek to dam znać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 19.11.2017 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Update na dzień dzisiejszy: -dach kompletny i skończony -elektryka będzie gotowa w poniedziałek, stan na dziś wygląda tak, że góra jest gotowa, a na dole zostało też niewiele do zrobienia. Mam już zaświadczenie od elektryka, wiec będę mógł podejść w poniedziałek do tauronu zmienić taryfe! -wczoraj na budowie pojawili się tynkarzy i pozabezpieczali okna, w poniedziałek będą montować narożniki i od wtorku zaczynają tynkować (materiał już jest na budowie) -mam parę wycen na kanały wentylacji i powinno się udać zmieścic w okolicach 4,5tys + reku - prawdopodobnie thessla green airpack 400 - okolo 8200 z montażem. Calosc okolo 13tys - najniższa wycena od firm w tej chwili to 18tys, wiekszość 20+ Kriss robisz rekuperację sam? Czy bierzesz firmę? Jeśli możesz to podziel się skąd bierzesz kanały i reku? U nas dokładnie ten sam przedział cenowy 18-22tys. Do tego chyba jeszcze trzeba doliczyć sterowanie jakieś? Czy to już w cenie 8.200,00zł? Na jaki sterownik się zdecydowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 19.11.2017 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Kriss robisz rekuperację sam? Czy bierzesz firmę? Jeśli możesz to podziel się skąd bierzesz kanały i reku? U nas dokładnie ten sam przedział cenowy 18-22tys. Do tego chyba jeszcze trzeba doliczyć sterowanie jakieś? Czy to już w cenie 8.200,00zł? Na jaki sterownik się zdecydowałeś? Hej. Jako że mam projekt, robie sam. Kanały i reszte materiałów (rury spiro, anemostaty, czerpnie, kolanka itd) biore z hurtowni. Aktualnie mam 3 wyceny, wszystkie podobne. Kanały na parter pójdą w podwieszanym suficie, wiec bede miał tak naprawdę jedną dziurę w stropie. Jak już cała instalacja bedzie gotowa, to kupie rekuperator z montażem z 8% vat. Ten ktory mam na oku znalazłem za 8200 + montaz + uruchomienie i gwarancja. Nie wiem jak wygląda sprawa serwisu - tego muszę się dowiedzieć, ale tak czy siak podstawowy serwis bede robił sam (wymiana filtrów itd). Co do sterownika to w tessli podpina sie panel do sterownia skrętka utp (elelktryk juz mi go wyprowadził do kuchni - to stamtąd jesli trzeba bedzie ziwkeszyć wydajność centrali np. przy gotowaniu, będzie taka możliwość). Sterowniki są różne, najtańszy 280zł (pokrętło) lub dotykowy, ale tu cena wzrasta do tysiąca. tutaj przykładowa firma ktora sprzedaje reku z montażem 8% vat. https://www.ecofanet.com.pl/airpack-400v-rekuperator-z-montazem-p-3263.html?gclid=CjwKCAiA9MTQBRAREiwAzmytwwwDDTlOfiTnYKehlONaoVpak4tKmh_cFsht-twpeljaIDcanHGElhoCyLYQAvD_BwE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 20.11.2017 04:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Hej. Jako że mam projekt, robie sam. Kanały i reszte materiałów (rury spiro, anemostaty, czerpnie, kolanka itd) biore z hurtowni. Aktualnie mam 3 wyceny, wszystkie podobne. Kanały na parter pójdą w podwieszanym suficie, wiec bede miał tak naprawdę jedną dziurę w stropie. Jak już cała instalacja bedzie gotowa, to kupie rekuperator z montażem z 8% vat. Ten ktory mam na oku znalazłem za 8200 + montaz + uruchomienie i gwarancja. Nie wiem jak wygląda sprawa serwisu - tego muszę się dowiedzieć, ale tak czy siak podstawowy serwis bede robił sam (wymiana filtrów itd). Co do sterownika to w tessli podpina sie panel do sterownia skrętka utp (elelktryk juz mi go wyprowadził do kuchni - to stamtąd jesli trzeba bedzie ziwkeszyć wydajność centrali np. przy gotowaniu, będzie taka możliwość). Sterowniki są różne, najtańszy 280zł (pokrętło) lub dotykowy, ale tu cena wzrasta do tysiąca. tutaj przykładowa firma ktora sprzedaje reku z montażem 8% vat. https://www.ecofanet.com.pl/airpack-400v-rekuperator-z-montazem-p-3263.html?gclid=CjwKCAiA9MTQBRAREiwAzmytwwwDDTlOfiTnYKehlONaoVpak4tKmh_cFsht-twpeljaIDcanHGElhoCyLYQAvD_BwE A którędy poprowadzisz kanały na poddaszu? Masz już podłogę strychu? Rozprowadzenie kanałów na stropie będzie u nas też w miarę łatwe, ale zastanawia mnie właśnie poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 20.11.2017 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 A którędy poprowadzisz kanały na poddaszu? Masz już podłogę strychu? Rozprowadzenie kanałów na stropie będzie u nas też w miarę łatwe, ale zastanawia mnie właśnie poddasze. Albo po prostu pójdą po podłodze na stryszku, ale w warstwie styropianu. Podłogi jeszcze nie mam, bo bede ocieplał strop od góry. Najpierw zrobie sufity podwieszane, następnie od góry bede ładował wełne i na końcu zrobie podłoge poddasza (zastanawiam sie czy z płyt osb czy jakichś innych desek).\ Wczoraj dostałem jeszcze cąłkiem interesująca oferte na wykonanie WM w bardzo rozsądnych pieniądzach. Dzisiaj podjade na budowe obok mnie gdzie ta firma bedzie montować reku i zobacze co mi zaproponują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 21.11.2017 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Elektryka skończona, są żarówki w każdym pomieszczeniu, wiec można dłubać coś wieczorami Rozdzielnia w sumie na około 100 podejść, także trochę sie tego uzbierało. Oprócz tego przygotowane są pozostałe instalacje - alarmowa, rolety, domofony, wyjścia na pompę ciepła itd Dzisiaj jest pierwszy dzień tynkowania, panowie zaczną od góry. Planowane zakończenie tych prac to środa/czwartek w przyszłym tygodniu. Wczoraj miałem spotkanie z firmą od reku, bardzo pozytywne. Panowie zaproponowali reku w pralni i rozprowadzenie kanałów w suficie w warstwie wełny. Dzięki czemu uniknę ocieplenia strychu - gdzie pierwotnie miał być reku. Wstępna wycena to 16tys na reku Aerisa 350. Ostateczną wycenę bede miał w weekend i podejmę decyzje. Jeśli sie zdecyduje to etap rozprowadzenia kanałów będzie na początku grudnia. Kilka zdjęć elektryki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 21.11.2017 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Hej Kriss, gratuluje postępów. Możesz mi podesłać na priv firmę od reku? Jak możesz podaj również koszt wod-kan i podłogówki jeśli masz już wyceny. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 21.11.2017 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Hej Kriss, gratuluje postępów. Możesz mi podesłać na priv firmę od reku? Jak możesz podaj również koszt wod-kan i podłogówki jeśli masz już wyceny. Dzięki. Firme od reku podesłałem na PW. Hydraulik to mój szwagier, który nie jest z dolnoślaskiego, ale dla nas zgodził się tu przyjechać zrealizować te prace, Byłem jeszcze dziś na budowie i efekt mnie mega zaskoczył. Jeden dzien pracy, wsyzstkie 3 pokoje na górze otynkowane! Oczywiscie jeszcze nie na gładko, ale to już coś. Co ciekawe rozmawiałem z wykonawcą i mówił, że juz dawno nie miał tak dobrze położnej elektryki, nic nie musza poprawiać dlatego też robota idzie jak burza. Oby tak dalej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 21.11.2017 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Na jakie tynki zdecydowałeś się finalnie w łazience? Co z sufitami? Miałeś rozterki w tych tematach. Jak zamierzasz rozwiązać kwestie tarasu? Po fotkach wydaje się że jest znacząca różnica poziomów, ale może to tylko złudzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 21.11.2017 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Również na gipsowe ale oczywiście zacierane na ostro. Gościu mnie przekonał, mówi że tak robi już kilka lat i nie ma problemu tym bardziej przy WM. Chodzi o taras zewnętrzny po wyjściu z salonu? Deska będzie wchodziła do rowka który jest w progu HS więc równy poziom, oczywiście z lekkim spadkiem w stronę ogrodu. Taras mam zamiar ustawić na bloczkach betonowych które zostały mi z fundamentów. Z tarasu będzie jeden dwa małe schodki na trawę ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 21.11.2017 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 O te schodki mi chodziło. Ten tynk zacierany na ostro robi się pod powierzchnia planowanych płytek czy po całości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 21.11.2017 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Sufity na dole mam podwieszane pod ręku więc ich nie tynkujemy. Jeśli chodzi o łazienki to powierzchnia na której będą leżeć płytki musi być szorstka, stąd w takich miejscach się ich nie gładzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 26.11.2017 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Kriss a jak rozwiązałeś sterowanie roletami zewnętrznymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 26.11.2017 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Kriss a jak rozwiązałeś sterowanie roletami zewnętrznymi Rolety mamy tylko na parterze, sterowanie bedzie możliwe przez przyciski oraz z pilota. Co ciekawe, zeby zrobić mniej puszek, elektryk zaproponował rozwiązanie firmy Berker - w jednej ramce mamy sterowanie dwiema roletami w gore i w doł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 27.11.2017 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Rolety mamy tylko na parterze, sterowanie bedzie możliwe przez przyciski oraz z pilota. Co ciekawe, zeby zrobić mniej puszek, elektryk zaproponował rozwiązanie firmy Berker - w jednej ramce mamy sterowanie dwiema roletami w gore i w doł. [ATTACH=CONFIG]401813[/ATTACH] Podeslesz na priv jaki koszt elektryki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 27.11.2017 06:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Podeslesz na priv jaki koszt elektryki. Wysłałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 27.11.2017 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Odnośnie gościa od reku - jaki to typ człowieka, da się z nim pogadać? Raczej otwarty na nowości, czy idzie utartym szlakiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 28.11.2017 06:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 U mnie było dwóch, sympatyczni i otwarci na propozycje. Ja miałem pozytywne odczucia. Termin mam już klepniety. Tauron zmienił taryfe na normalną, więc już nas tak nie okradająPanowie od tynków kończą jutro lub w czwartek. Plan na grudzień jest następujący:-ogarnąć posadzki (muszę poskuwać młotowiertarka wszystkie wybrzuszenia - wstępne przygotowania pod styro)-pomalować stalowe belki dachu jakaś farba antykorozyjną-zamówić piasek i koparke żeby obsypać budynek przed mrozami-zrobić fundament pod pompe ciepła-ocieplić poddasze wełną i zabudować płytami-zadeskować stryszek - jeszcze nie wiem czy jakieś deski czy płyty OSB-od 12 grudnia wchodza Panowie od WM rozłożyć całość instalacji-miedzy świętami wchodzi hydraulik robić wod-kan Początkiem stycznia lecimy z podłogówka no i wylewkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koszyk9 29.11.2017 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Czytając te wasze postępy, na jakim etapie jesteście i jak wam to szybko idzie to nie mogę się doczekać kiedy ja na takim etapie będę Ale niestety u mnie nie idzie tak szybko i łatwo... Może później przyspieszy Trzymam kciuki za Twoją budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 29.11.2017 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Ostatnie tygodnie u nas były bardzo intensywne, ale udało się poskładać wszystkie ekipy jedna za drugą. Ja też siedzę każda wolna chwile na budowie Chce zdążyć na finał mistrzostw świata w Rosji - taki jest cel xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts