Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indywidualny, prosty pod Wrocławiem

Recommended Posts

• Odpowiedzi 484
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Prawdopodobnie cos w tym stylu, ewentualnie sa tez takie poprzeczne panele (poziome).

Podmurówkę chyba bede kupował razem panelami, widziałem sporo ofert na allegro gdzie sprzedają takie komplety. Musze sie nad czymś rozejrzeć powoli.

Na pewno bede chciał w pierwszej kolejności zrobić tył działki i boki, a front zostawie na koniec.

Miniony weekend był bardzo pracowity. Razem ze szwagrem skończyliśmy rozkładać podłogówkę w całym domu. Wyszło po 14 obiegów na górze i na parterze. Ponad 2200m rury. Zostało mi tylko położyć styropian w spiżarni pod schodami i doprowadzić kable sterownicze z rozdzielaczy do pokoi. Temat na 2,3h.

Oprócz tego przyjechali panowie od pompy ciepła wyprowadzić z budynku kable pod zewnętrzną jednostkę ciepła. Wszystko będzie schowane pod ziemia i posadzką w budynku.

Dzisiaj rozmawiałem z wykonawca od posadzek i wstępnie jeśli pogoda pozwoli, będziemy działać w przyszłym tygodniu. Potem 4 tygodnie czekania aż posadzką zwiąże i wyschnie, następne montaż pompy ciepła i etap wygrzewania posadzek (juz sie boje rachunków za prąd :p).

W miedzy czasie planuje zainstalować szambo - zeby zasypać rure kanalizacyjną i kable do pompy ciepła za jednym zamachem.

Zdjecia:

69ee649300c1b10emed.jpg

98f75f741ad7c7bamed.jpg

979562a47ec8b8c0med.jpg

45bcf6b343e5c270med.jpg

1016162961382bf1med.jpg

41eaeb8e25d07d32med.jpg

Zdjęcie wszystkich instalacji pod pompe ciepła:

fa9f6141fddb510amed.jpg

Styro zajmuje bardzo dużo czasu... ciężko mi to zliczyć, ale na pewno z 25h to robiłem. Na parterze dodatkowo dochodzi folia, a trzeba oczywiście przed tym pozamiatać itd. Jeśli chodzi o rure to w sumie udalo się ogarnąć w dwa weekendy, działaliśmy we dwóch. Robota prosta tylko ciągle na kolanach i najwięcej zabawy w łazienkach gdzie jest raz że gęsto (co 7,5cm) i w dodatku wystaja rury od kanalizy (szczególnie na gorze, gdzie jest tylko 5cm styro).

Co do ekipy od wylewek to miałem ich zaklepanych w grudniu. Umawialiśmy sie na luty, gosciu dzwonił do mnie w piatek i pytał o status, bo chciał zaplanować robotę na luty. Takze wszystko poszlo według planu.

Update na dzien dzisiejszy

-wczoraj skończyłem wszystkie prace pod wylewki. Oprócz tego co zrobiliśmy w weekend musiałem doprowadzić prąd do rozdzielaczy (bo daliśmy je w inne miejsca niż zakładałem z elektrykiem). Dodatkowo postanowiłem puścić przewody sygnałowe od rozdzielaczy do wszystkich pokoi w razie gdyby w przyszłości chcielibysmy mieć indywidualne sterowanie temperatury w kazdej sypialni.

-doprowadziłem również linke z miejsca gdzie będzie pompa ciepła do salonu gdzie będzie główny sterownik.

-rozglądam się za szambem, żeby je zainstalować i równocześnie podpiąć zewnętrzną jednostkę pompy ciepła. Nastepnie plan jest taki żeby wszystko zasypać tłuczniem i utwadzić pod kostke.

-wczoraj na budowie pojawili się panowie od wylewek. Uznali, że wszystko jest w jak najlepszym porządku i wstepnie jeśli pogoda pozwoli to robimy posadzki w przyszłym tygodniu. Ponoć uwiną się w jeden dzień.

-w dalszym ciągu nie znalazłem ekipy od elewacji

-w poniedziałek mamy spotkanie z stolarzem od kuchni i jego projektantem. Ustalimy ostateczny układ i kolory. Kuchnia będzie w czarnym macie z drewnianymi wstawkami w kolorze "Dąb Halifax" - ten kolor bedzie kolorem przewodnim w domu. Stoł w jadalni, szafka rtv,szafki w łazience, schody bedą miały taki kolor lub elementy w tym kolorze.

-po wylewkach kończę suchą zabudowę na górze oraz na parterze i zabieram się za wykończenie. Szpachlowanie, gipsowanie, cegła na ścianie, malowanie. Jak tylko skończę te prace, które wymagają rusztowań i drabin to wtedy dopiero wejdzie glazurnik.

-doprowadziłem również linke z miejsca gdzie będzie pompa ciepła do salonu gdzie będzie główny sterownik.

Jaki przewód puszczałeś ?

-wczoraj na budowie pojawili się panowie od wylewek. Uznali, że wszystko jest w jak najlepszym porządku i wstepnie jeśli pogoda pozwoli to robimy posadzki w przyszłym tygodniu. Ponoć uwiną się w jeden dzień.

Uwiną się, też byłem zaskoczony że to tak szybko idzie.

-w poniedziałek mamy spotkanie z stolarzem od kuchni i jego projektantem. Ustalimy ostateczny układ i kolory. Kuchnia będzie w czarnym macie z drewnianymi wstawkami w kolorze "Dąb Halifax"

No to będzie "designersko", jak z gazety :) masz jakieś wizualizacje ? Gdyby żona nie upierała się przy jasnej kuchni, też bym wziął czarny mat z drewnem. Coś pięknego.

-po wylewkach kończę suchą zabudowę na górze oraz na parterze i zabieram się za wykończenie. Szpachlowanie, gipsowanie, cegła na ścianie, malowanie. Jak tylko skończę te prace, które wymagają rusztowań i drabin to wtedy dopiero wejdzie glazurnik.

Będziesz czekał miesiąc żeby wylewki podeschły, czy wchodzisz od razu ?

Jaki przewód puszczałeś ?

2x0,75 linka, to jest tylko sygnałowy.

Uwiną się, też byłem zaskoczony że to tak szybko idzie.

No widać, że chłopaki ogarnięci bardzo. Zobaczymy.

No to będzie "designersko", jak z gazety :) masz jakieś wizualizacje ? Gdyby żona nie upierała się przy jasnej kuchni, też bym wziął czarny mat z drewnem. Coś pięknego.

Byliśmy w WFM kuchnie i tam podsuneli nam taki pomysł. To samo zrobi nam stolarz. Wizualizacje bede miał chyba w poniedziałek. Ogolnie plan jest taki, żeby dom był utrzymany w takich kolorach jak biały, szary, brązowy. Coś w tym stylu.

Będziesz czekał miesiąc żeby wylewki podeschły, czy wchodzisz od razu ?
'

Na pewno przez miesiac nic ciezkiego nie bede chciał montować i zostawiać (np bojler). Dlatego też montaż pompy ciepła bedzie dopiero w połowie marca. W tym czasie musze dokończyć fundament. Myśle ze po tygodniu chodzenie po wylewce nie powinno jej zaszkodzić. Zobaczymy co powiedzą mi na ten temat Ci goście od posadzek.

Dodatkowo postanowiłem puścić przewody sygnałowe od rozdzielaczy do wszystkich pokoi w razie gdyby w przyszłości chcielibyśmy mieć indywidualne sterowanie temperatury w każdej sypialni.

Jakie kable ? Jeden kabel od rozdzielacza do sypialni? Gdzie to wypuścisz ?

Qrcze nie mam chyba zaplanowanego dodatkowego zasilania przy rozdzielaczach czy to na przyszłość w razie indywidualnego sterowania?

Kriss u kogo zamawiałeś drzwi zewnętrzne ? Nie mogę znaleźć informacji gdzie szukać sprzedawców/monterów dla KMT czy Wikęd.

Ja mam KMT, od tej samej firmy ktora zakładała mi okna.

Jakie kable ? Jeden kabel od rozdzielacza do sypialni? Gdzie to wypuścisz ?

Qrcze nie mam chyba zaplanowanego dodatkowego zasilania przy rozdzielaczach czy to na przyszłość w razie indywidualnego sterowania?

Do rozdzielacza doprowadzasz pradowy 3x1,5. Montujesz takie nasadki na obiegi do konkretnych pokoi (one musza miec prad zeby działały). Od rozdzialacza na górze mam 3 kable sygnałowe omy 3x1 do trzech pokoi (poki co doprowadziłem je do wlacznika swiatla). Obok włączników zamontuje te pogodynki i jak ktoś sobie ustawi niższa temperaturę w pokoju to na rozdzielaczu regulowany jest przeplyw przez co obniza się temperatura.

Ja tego tematu też nie zaplanowałem, dlatego przed wylewkami po prostu przeciągnąłem na podłogówce te kabelki sterowania (prądowy puscilem w rurce od podłogówki żeby się nie grzał). To wszystko zostanie zalane posadzką i tyle.