Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indywidualny, prosty pod Wrocławiem

Recommended Posts

• Odpowiedzi 484
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem jakim cudem rozłożyć podłogówke bez tej folii z liniami w krate (chyba z linijką xD). Z tego co słyszałem to ta folia ma odbijać ciepło, przez co podłogówka lepiej działa, ale ekspertem nie jestem.

Da się, widziałam taką sprytną miarkę, która wygląda jak miotła bez włosia. Pozioma deseczka jest na szerokośc 10cm, 15cm - ile kto potrzebuje. Tylko zdaje się potrzeba "dwóch człowieków" - jeden operuje miarką i takerem, a drugi rozwija rurę.

Nie wiem jakim cudem rozłożyć podłogówke bez tej folii z liniami w krate (chyba z linijką xD). Z tego co słyszałem to ta folia ma odbijać ciepło, przez co podłogówka lepiej działa, ale ekspertem nie jestem.

Ta podziałka to jej jedyna zaleta. Folia mogłaby odbijać ciepło, gdyby była pomiędzy nią a wylewką przestrzeń wypełniona gazem, a tak przecież nie jest.

Wylewka ściśle przylega do folii.

A jest w sprzedaży folia z podziałką, ale nie aluminiowa?

Nic mi na ten temat nie wiadomo, akurat jeśli chodzi o materiały do hydrauliki to kupowałem po cenach niemalże producenta i kosztu tej folii jakoś nie odczułem.

Odchodząc od tematu plan na najbliższe tygodnie:

-Jak pisałem wcześniej aktualnie robi się elewacja. Padło na styro termoorganiki 0,033, panowie nakleili już prawie połowe domu. Parapety zamówiliśmy na zewnątrz z granitu, kolor antracytowy/grafitowy taki który pasuje do okien, grubość 2cm. Mają być w przyszłym tygodniu. Co do tynku to mamy dostać próbniki i musimy wybrać dwa kolory, odcienie białego i szarego. Do tego dojdzie oczywiście ten efekt drewna o którym pisałem wcześniej.

-W najbliższy weekend szwagier przyjedzie i poskręca do kupy rozdzielacze tak żeby było na gotowo. W przyszłym tygodniu będę umawiał się na montaż pompy. Planuje urlop, żeby tego doglądać i się przeszkolić. Przed pompą wypadałoby mi pomalować ściany w kotłowni, żeby potem nie babrać się z pędzelkiem pomiędzy wszystkimi rurkami. Nie mam pomysłu czym wykończyć podłogę w kotłowni. Chciałbym to zrobić sam, myślę o jakiejś żywicy lub cos w tym stylu.

-Do końca marca muszę skończyć definitywnie temat płyt gk i w kwietniu bede gipsował oraz przygotowywał pod malowanie.

-Jak przyjdzie wiosna na 100, to trzeba mi ogarnąć podjazd. Kilka wywrotek tłucznia powinno wystarczyć. Zamówię kaparkowego żeby od razu rozplantował humus na całośći działki, aby to wyrównać. Czy pod trawe potrzebuje innej gliny czy moge siać ją na humusie? - temat ogrodu jest dla mnie póki co nieznany.

-W maju jak beda kładzione płytki bede ogarniał malowanie na poddaszu + ogrodzenie

Mały update:

Elewacja sie robi, przeszkadza trochę pogoda, bo panowie przy temperaturze bliskiej zera nie chca kleic płyt. W sumie to chyba dobrze, nie chciałbym potem niespodzianek. 3/4 domu jest już w styro i kleju, robi sie podbitka. Panowie sprawiają solidnych i widać ze są dokładni, ale niestety z drogiej strony sa mega bałaganiarzami. W umowie jest oczywiście zapisek, ze sprzątają po sobie, ale pewnie to zrobią na sam koniec.... Zobaczymy. Na pewno nie wypuszczę ich jak nie bedzie czysto jak przed ich wejściem.

W poniedziałek lub wtorek nareszcie montaż pompy ciepła. W końcu, bo chciałbym dobrze wygrzać i wysuszyć budynek. Jutro chce położyć gładzie w pomieszczeniu gospodarczym i go pomalować, żeby temat mieć z głowy. Jak tylko zamontuje to oczywiście wrzucę zdjęcia.

Skłaniam sie do zakupu zmiękczacza wody z racji tego że woda jest dosyć twarda. Czym sie kierować przy zakupie tego typu urządzenia, na allegro jest tego sporo.

Gratuluję postępów.

Co do zmiękczacza http://forum.muratordom.pl/showthread.php?138275-CZy-załozyłbys-ponownie-zmiękczacz-wody doradza m.in. @qbek17

Też powiązany temat http://forum.muratordom.pl/showthread.php?117602-UZDATNIANIE-WODY-doradzę-w-sprawie-doboru-urządzeń doradza m.in. @qbek17

Edytowane przez jak_to_mozliwe