Fleszu1 13.03.2018 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Ja u siebie tez tak mam. Papę zgrzałem tylko wzdłuż zewnętrznych ścian a na całości porządna gruba folia. Jeżeli funadament nie stoi permanentnie w wodach gruntowych i woda z dachu jest odpowiednio odprowadzona to nie sądzę, by wilgoć się pojawiła powyżej papy/folii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo911 13.03.2018 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Tak się tylko wtrącę, że folia aluminiowa/odblaskowa pod wylewką nie ma żadnego sensu i tylko więcej kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 13.03.2018 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Nie wiem jakim cudem rozłożyć podłogówke bez tej folii z liniami w krate (chyba z linijką xD). Z tego co słyszałem to ta folia ma odbijać ciepło, przez co podłogówka lepiej działa, ale ekspertem nie jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 13.03.2018 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Nie wiem jakim cudem rozłożyć podłogówke bez tej folii z liniami w krate (chyba z linijką xD). Z tego co słyszałem to ta folia ma odbijać ciepło, przez co podłogówka lepiej działa, ale ekspertem nie jestem. Da się, widziałam taką sprytną miarkę, która wygląda jak miotła bez włosia. Pozioma deseczka jest na szerokośc 10cm, 15cm - ile kto potrzebuje. Tylko zdaje się potrzeba "dwóch człowieków" - jeden operuje miarką i takerem, a drugi rozwija rurę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo911 14.03.2018 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Nie wiem jakim cudem rozłożyć podłogówke bez tej folii z liniami w krate (chyba z linijką xD). Z tego co słyszałem to ta folia ma odbijać ciepło, przez co podłogówka lepiej działa, ale ekspertem nie jestem. Ta podziałka to jej jedyna zaleta. Folia mogłaby odbijać ciepło, gdyby była pomiędzy nią a wylewką przestrzeń wypełniona gazem, a tak przecież nie jest. Wylewka ściśle przylega do folii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 14.03.2018 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 A jest w sprzedaży folia z podziałką, ale nie aluminiowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 14.03.2018 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 A jest w sprzedaży folia z podziałką, ale nie aluminiowa? Nic mi na ten temat nie wiadomo, akurat jeśli chodzi o materiały do hydrauliki to kupowałem po cenach niemalże producenta i kosztu tej folii jakoś nie odczułem. Odchodząc od tematu plan na najbliższe tygodnie: -Jak pisałem wcześniej aktualnie robi się elewacja. Padło na styro termoorganiki 0,033, panowie nakleili już prawie połowe domu. Parapety zamówiliśmy na zewnątrz z granitu, kolor antracytowy/grafitowy taki który pasuje do okien, grubość 2cm. Mają być w przyszłym tygodniu. Co do tynku to mamy dostać próbniki i musimy wybrać dwa kolory, odcienie białego i szarego. Do tego dojdzie oczywiście ten efekt drewna o którym pisałem wcześniej. -W najbliższy weekend szwagier przyjedzie i poskręca do kupy rozdzielacze tak żeby było na gotowo. W przyszłym tygodniu będę umawiał się na montaż pompy. Planuje urlop, żeby tego doglądać i się przeszkolić. Przed pompą wypadałoby mi pomalować ściany w kotłowni, żeby potem nie babrać się z pędzelkiem pomiędzy wszystkimi rurkami. Nie mam pomysłu czym wykończyć podłogę w kotłowni. Chciałbym to zrobić sam, myślę o jakiejś żywicy lub cos w tym stylu. -Do końca marca muszę skończyć definitywnie temat płyt gk i w kwietniu bede gipsował oraz przygotowywał pod malowanie. -Jak przyjdzie wiosna na 100, to trzeba mi ogarnąć podjazd. Kilka wywrotek tłucznia powinno wystarczyć. Zamówię kaparkowego żeby od razu rozplantował humus na całośći działki, aby to wyrównać. Czy pod trawe potrzebuje innej gliny czy moge siać ją na humusie? - temat ogrodu jest dla mnie póki co nieznany. -W maju jak beda kładzione płytki bede ogarniał malowanie na poddaszu + ogrodzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 14.03.2018 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Pod trawę w ogóle nie chcesz gliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 14.03.2018 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Pod trawę w ogóle nie chcesz gliny miałem na myśli ziemie a napisałem gline Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 15.03.2018 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Elewacja sie powolutku robi: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 15.03.2018 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Wow, ostatnio wyglądało zupełnie inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 15.03.2018 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Wow, ostatnio wyglądało zupełnie inaczej powoli znika czerwony kolor porothermu. Najwyzszy czas bo mi sie znudził xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 15.03.2018 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Hej robisz bez kołkowania ? Ile cie zaśpiewali za robociznę m2 na gotowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 15.03.2018 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Hej robisz bez kołkowania ? Ile cie zaśpiewali za robociznę m2 na gotowo? Z kołkowaniem oczywiscie, 60zl/m2 z tynkiem. Podsufitka i efekt drewna osobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 15.03.2018 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 ok : ) jakoś nie widać na zdjęciu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 15.03.2018 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 kołkuja przed samym zaciaganiem siatka i klejem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 16.03.2018 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 kołkuja przed samym zaciaganiem siatka i klejem No tak : ). pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 23.03.2018 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 Mały update: Elewacja sie robi, przeszkadza trochę pogoda, bo panowie przy temperaturze bliskiej zera nie chca kleic płyt. W sumie to chyba dobrze, nie chciałbym potem niespodzianek. 3/4 domu jest już w styro i kleju, robi sie podbitka. Panowie sprawiają solidnych i widać ze są dokładni, ale niestety z drogiej strony sa mega bałaganiarzami. W umowie jest oczywiście zapisek, ze sprzątają po sobie, ale pewnie to zrobią na sam koniec.... Zobaczymy. Na pewno nie wypuszczę ich jak nie bedzie czysto jak przed ich wejściem. W poniedziałek lub wtorek nareszcie montaż pompy ciepła. W końcu, bo chciałbym dobrze wygrzać i wysuszyć budynek. Jutro chce położyć gładzie w pomieszczeniu gospodarczym i go pomalować, żeby temat mieć z głowy. Jak tylko zamontuje to oczywiście wrzucę zdjęcia. Skłaniam sie do zakupu zmiękczacza wody z racji tego że woda jest dosyć twarda. Czym sie kierować przy zakupie tego typu urządzenia, na allegro jest tego sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 23.03.2018 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 (edytowane) Gratuluję postępów.Co do zmiękczacza http://forum.muratordom.pl/showthread.php?138275-CZy-załozyłbys-ponownie-zmiękczacz-wody doradza m.in. @qbek17 Też powiązany temat http://forum.muratordom.pl/showthread.php?117602-UZDATNIANIE-WODY-doradzę-w-sprawie-doboru-urządzeń doradza m.in. @qbek17 Edytowane 23 Marca 2018 przez jak_to_mozliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 23.03.2018 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 dzieki jak_to_mozliwe, przyjrze sie tym tematom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts