Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indywidualny, prosty pod Wrocławiem

Recommended Posts

Warto się z pompiarzami już teraz kontaktować, to jest moim etapie (strop)?

Wydaje mi się, ze troche za wcześnie. Ja bym sie skontaktował jak już bedzie dach, terminy dla nich nie sa problemem.

To na drugiej warstwie znowu będzie docinanie pod rury ?

W 5cm wszystkie rury wody, prad sie schowaja, wiec w drugiej wartswie tylko duze rury od kanalizacji bede musial wyrezać. Trzecia powinna już isc gładko.

Podnoszę stawkę 2,7/m2 i 1L co wieczór :) :yes:

zdajesz sobie sprawe, ze przy takim układzie, bede spożywał flaszkę wieczorem na zakonczenie prac i nie bedzie mi sie opłacało tego w ogole skonczyć :p

Koszt kolegi Jacka Danielska 1L jest wiekszy niż m2 ktore wyrobie za dzien, będąc wczorajszy :p

• Odpowiedzi 484
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej,

juz odpowiadam:

1. Zeta jest tynkiem diamentowym, ale jest droższa i nie wiem czy do końca jest tak naturalnym tynkiem jak beta. Tynki mam już wyschnięte i musze stwierdzić, że twardość jest bardzo zadowalająca. Oczywiście jak sie coś niesie i sie uderzy to sie zrobi dziure, ale po wprowadzeniu myśle, ze nie bedzie z nimi najmniejszych problemów

2. Tez gipsowe, jest WM wiec nie ma sensu nie bawić w cementowe przy ciągłym ruchu powietrza.

3. Tynki mam zrobione gładko. Wykonawca mówił, że jak wyschną i przelecę je papierem ściernym 240 to bedzie bardzo gładko. Planuje to zrobic po wylewkach, zobaczę jaki bedzie efekt, jeśli ok to maluje, jeśli nie to bede sie bawił w gładzie.

Pozdro

Dzięki.

Po dzisiejszych oględzinach bety na inwestycji na której miałem okazję zobaczyć prace ekipy która będzie u mnie robić tynki też skłaniam się do Bety. Nie widzę potrzeby wydawania kasy na cokolwiek innego.

Co do gładzi - mnie satysfakcjonowały same tynki, myślę że efekty który dziś widziałem jest całkowicie wystarczający. Po grubych cementowo wapiennych tynkach w poprzednim mieszkaniu, te gipsowe które dziś widziałem robiły i tak spore wow.

Szef ekipy tynkarzy tłumaczył dodatkowo, że nawet jak się zrobi gładzie to wałek i tak zostawi jakąś fakturę. Nie wiem ile w tym prawdy, bo przecież można zastosować wałek z bardzo krótkim włosiem.

A co poza tym u Was na budowie ? Coś cicho ostatnio w dzienniku,

IMO nie ma sensu robić czegoś mocniejszego. Tak czy siak jak uderzysz jakimś meblem przy przenoszeniu będzie dziura. Żaden tynk nie jest stalowy :)

Wpisow brak bo układam w wolnych chwilach styropian. Prawie jest skończony, została mi łazienka na dole i przedpokój. W piątek i sobotę rozkładamy podłogowke i kończymy ten temat. Potem czekam na wylewkarzy, więc będzie przerwa z dwa tygodnie bo nie chce robić nic jak leżą rurki na podłodze.

Nowe zdjęcia będą w tym tygodniu :)

My się do Ciebie wybieramy od końca Grudnia, ale ciągle nam coś wypada i nie ma kiedy. Mamy jeszcze małe zawirowania z aktualnie wynajmowany mieszkaniem i ciśnie nas termin okien, więc przyspieszyliśmy prace z wyklejaniem otworów okiennych. Instalację reku jeszcze widać, czy już całkiem zakryta KG? :p

Hej!

No pamietam jak coś wspominaliscie, ze chcecie zobaczyć to reku.

Na poddaszu już zakryta, na parterze jeszcze widoczna - płyty bede krecił po wylewkach.

Zdecydowaliscie sie na ta same ekipe co ja? Przy okazji zapytam czy macie już ekipe od elewacji ? Aktualnie jestem na etapie szukania takowej.

U nas elewacja to tak za rok najwcześniej. Optymistycznie zakładamy, że styro i klej zrobimy sami. Czas to pewnie jeszcze zweryfikuje i dostępność gotówki. ;)

Ale nie, nie szukaliśmy ekipy jeszcze nawet.

Odnośnie reku, to zdecydowaliśmy się na tę samą ekipę, w najbliższym czasie będziemy do nich dzwonić i umawiać się na konkretniejszy termin.

Zdecydowalismy, ze zostajemy przy deskach elewacyjnych. Moim zdaniem nasz projekt straci sporo na atrakcyjności jeśli z tego zrezygnujemy.

Zdaje sobie sprawe, ze wymaga to konserwacji, ale coś za coś.

W ogole to plan jest taki żeby zmienić troche kolorystyke i bedziemy bazować na czymś takim:

https://www.homekoncept.com.pl/produkt/projekt-domu-homekoncept-45-lustro/#additional_information

-dachówka, rynny, okucia blacharskie, barierka na tarasie, okna, drzwi zew, parapety - kolor grafit/antracyt

-drewno kolor złoty dąb

-tynk silikonowy struktura beton oraz biały

-deski tarasowe też złoty dąb (podobnie jak ostatnio wrzucałeś w swoim dzienniku)

Zmieni się troche względem projektu, ale jakos tak nam sie spodobała ta wersja.

To co dał nam projektant od początku nie wchodziło w rachubę. Mielismy kilka pomysłów, m.in te betonowe panele jak w projekcie "Prosty 2A" na ktorym bazowaliśmy. Ostatecznie jednak chyba padnie na styl tego homekoncepta.

Tarasem jeszcze sobie głowy nie zaprzątam, wiec nie wiem z czego bedzie. Ten temat będziemy robić latem, wiec na pewno jak go zgłębię bardziej to dam znać.

No i rozkładanie styropianu praktycznie zakonczone, zostal mi tylko wiatrołap i hol na parterze. Kilka faktów i spostrzeżeń:

-na parterze padło na eps 100 0,036 w wariancie 5+5+10.

-pod styro dałem folie 0,3mm ale podwójnie, nigdzie mi sie nie przetarła i na pewno bedzie niezłą barierą pomiedzy styro a chudziakiem

-w pierwszej warswie 5cm schowało się wiekszość rur i kabli (pomijając łazienke gdzie trzeba rzeźbić we wszystkich warstwach ze względu na spore rury od kanalizy.

-styro ciąłem nożykiem do tapet i o ile przy piątce szło gładko to przy 10cm to już byl koszmar. Przyniosłem z domu duży nóż kuchenny i ten sprawdził się o wiele lepiej. Gdyby ktoś próbował dawać coś więcej niż 10cm to nie polecam, chyba ze ma gilotyne.

-rozkładałem na jak nawiecej zakładek

-ogólnie robota lekka, ale niestety czasochłonna ;/ ciągle trzeba domierzać, docinać i chodzić w jedna czy w drugą stronę. Plusem jest to że w domu jest od razu cieplej, nie ciągnie już od gruntu.

W weekend kładziemy podłogówkę na parterze i jest plan żeby skończyć ten etap. Jeśli się uda, to w poniedziałek dzwonie do goscia od wylewek i ustawiam termin. W miedzy czasie nie bede zbyt dużo robił, bo po prostu nie chce łazić po rurach od ogrzewania. Jedyne co zrobie to fundament pod pompe ciepła.

Fotki strefy dziennej:

eb43006f9e5bd611med.jpg

615323043a4bc458med.jpg

2b5421e647ec7376med.jpg

740d139fb49f8185med.jpg

f3bcea0e3a642009med.jpg

a762f0a0004157d0med.jpg

Edytowane przez Kriss7

Wiadomo że nie chcemy płacić równocześnie za mieszkanie jak i dom, ale nic na siłę. Spokojnie podchodzimy do wykonczeniowki. Tutaj trzeba robić wszystko dokładnie, bo to jest opakowanie które będziemy oglądać na każdego dnia. Myślę że czerwiec jest miesiącem w którym może uda się wprowadzić. Najważniejsze to zrobić dół i schody żeby nic się nie nosiło na nowe płytki itd. Dwa że musimy też ogarnąć wokół domu. Na pewno ogrodzenie, bo mamy piesela, ale to też chcę zrobić sam. Idziemy w ogrodzenie panelowe :)

Chodzi Ci o jakie ogrodzenie z przodu? Tez panelowe + oczywiscie brama przesuwna. Nie jestem jakoś wielkim fanem ogrodzeń murowanych, murków itd.

Takie białe małe - maltańczyk :p Skubany nauczył się na ogródku, wiec trzeba od razu coś przygotować, żeby nie biegał po okolicach, bo takiego to do auta nie jest trudno zlapac :p