Kriss7 24.04.2018 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 Mały update na dziś: -elewacja jeszcze nie skończona, Panowie sa dokładni ale zaczyna mnie cała sytuacja irytować. W zeszłym tygodniu mieli pojechać na dwa dni do innego klienta, a nie bylo ich cały tydzień. Wrócili i działają dalej, ale niesmak pozostaje, nienawidzę jak ktoś mówi jedno a robi drugie. Termin wykonania na umowie był na 12.04. Mam nadzieje ze skończą jak najszybciej. Na szczęście mam na nich haka w postaci ostatniej transzy -Gabinet na dole pomalowany 2x póki co na biało. Efekt jest bardzo dobry, jednak muszę pomalować jeszcze raz. Na resztę ścian obiorę chyba inna taktykę, bo tutaj gruntowałem samym gruntem, nie wiem czy nie lepiej bedzie mieszać gruntu z farba 50/50 i miec pierwsze malowanie + gruntowanie jednocześnie. Potem kolejne dwa i powinno być ok. Co do ścian - nie dawałem gładzi. Po przejechaniu papierem 240 ściany sa bardzo fajne. Nie jest to może lustro, ale my to akceptujemy. -wczoraj przyjechały płytki, padło na cerrad laroya dust 17x90cm. W sumie 110m2, na podłogi na dole oraz gorną lazienke + pralnie. Glazurnik wchodzi od 7 maja i ma skończyć do końca miesiąca. -łaczenia płyt gipsowym mam już gotowe na cąłym parterze, musze tylko nałożyć gładz i oczywiscie wygladzić papierem. - W tym tygodniu od czwartku do przyszłej środy mam wolne, przyjeżdża wsparcie do malowania, wiec zamysł jest taki zeby doł pomalować cały + klatke schodowa (tutaj musimy wykombinować jakieś rusztowanie). -Powoli rozglądamy się za umywalkami, wc, bateriami i płytkami na ściany do łazienek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 24.04.2018 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 Opóźnienia zawsze wkurzają, dobrze, że Ci niczego nie blokują. A teraz: zdjęcia poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 29.04.2018 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 U nas od czwartku trwa etap wykańczania ścian i sufitów. Ostatnie przeróbki prądowe, zaślepiania otworów, osadzanie narożników, zabudowa drzwi wejściowych itd. Ogólnie praca znowu dość ciężka, na szczęście mam pomoc ze strony rodziców. Gipsowanie, szlifowanie, gruntowanie i malowanie. Plusem jest to ze nie widzę juz z czego zbudowany jest dom, wszystko mam już wykończone. W poniedziałek ostatnie poprawki i zaczynamy malowanie. Plan jest taki żeby parter oraz klatka schodowa były już na gotowo przed płytkarzem. Początkiem maja zostanie mi sufit w pralni i łazience na górze. Pokoje na górze bede robił po wyprowadzce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 29.04.2018 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 Super, wygląda jak milion dolarów Czy ta wykończona futryna drzwi to tylko w tych jednych czy wszystkie wykańczasz w ten sposób? Fajny patent z "rusztowaniem" na schodach (bo to schody są?). Ja się zastanawiam jak to u nas będzie na zabiegowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 29.04.2018 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 Super, wygląda jak milion dolarów Czy ta wykończona futryna drzwi to tylko w tych jednych czy wszystkie wykańczasz w ten sposób? Tylko tutaj, sa to drzwi do spiżarni. Pomysł jest taki żeby zamontować tutaj szyny i drzwi przesuwne takie jak do stodoły (w kolorze blatów kuchennych). Po prawej jak drzwi będą zamknięte to bedzie farba tablocowo magnezowa Fajny patent z "rusztowaniem" na schodach (bo to schody są?). Ja się zastanawiam jak to u nas będzie na zabiegowych... Tak, to jest klatka, niestety trzebabylo cos wykombinowac. W poniedzialek to maluemy zeby jak najszybciej sie tego pozbyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 29.04.2018 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 A sufity jeszcze gładzisz na całej powierzchni czy od razu malujesz na to co jest teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 29.04.2018 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 A sufity jeszcze gładzisz na całej powierzchni czy od razu malujesz na to co jest teraz? To zdjecie nie jest do konca aktualne, bo jest z piatku wczoraj to jeszcze zostalo doszlifowane gąbka. Nie dawałem gładzi na cała powierzchnie płyt, bo wydaje mi sie to zbędne. Wystarczy dość szeroko rozprowadzić gładz na łaczeniach i wszystko jest ok. Cała sztuka w tych pracach leży w spoinowaniu. Jeśli to zrobimy dobrze i masa do spoinowania jest równa albo lekko wklesła względem płyt to potem jest już z górki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 30.04.2018 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 Elewacja skonczona, wedlug nas wyszlo bardzo ok: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 30.04.2018 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 https://www.youtube.com/watch?v=lvTCPaY3qF4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 30.04.2018 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 Nice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 30.04.2018 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 Bardzo ładnie to wyszło Gratuluje kolejnego etapu prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 30.04.2018 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 Krissu gratki. Co prawda drewno nie jest moim klimatem, ale muszę przyznać ze wyszło super bardzo super. Świetna robota! Szary jest w kapitalnym odcieniu. W połączeniu z tym białym wyszło bardzo stylowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 02.05.2018 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 Cześć Kriss7 Przeczytałam dziennik i muszę się odezwać Świetny projekt, fajnie wykonane prace, wszystko super wygląda! Gratuluję!!! Przyglądam się Twojej zabudowie g-k z zaciekawieniem, bo zaraz czeka mnie ten etap. Powiedz, proszę, jakich płyt g-k użyłeś, co stosowałeś do spoinowania i jak wykonałeś połączenie płyt z murem. Miałam też sporo dylematów związanych z tym, czy gładzić całe płyty, czy tylko łączenia. Chciałam tylko łączenia, ale fachowcy od gładzi, odradzali mi ten pomysł, bo podobno widać różnicę. Jednak zostanę przy swoim. No i elewacja... Wygląda świetnie. W końcu mam okazję zobaczyć tynk drewnopodobny w realizacji. Też chciałam zastosować takie "deski" na naszej elewacji. Ale to nie temat na już. Jednak, gdybyś pokazał, jak to wygląda z bliska, byłabym wdzięczna. Zastanawia mnie, jak wychodzi kolor na takim tynku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 02.05.2018 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 Hej annatulipanna! Dzieki za słowa otuchy! Jeśli chodzi o zabudowę płyt gk, to płyty standardowe 1200x2600 białe dla pomieszczeń suchych, zielone do mokrych. Oczywiście na poddaszu folia paroizolacyjna pomiędzy płyty i wełnę. Do spoinowania używałem masy do łączeń uniloft firmy knauf. Nie jest tania, ale robi się nią bardzo fajnie (takie elastyczne masełko). Do tego oczywiście siatka. Następnie drugi raz zeby wyrównać powierzchnie i na koniec cieniutka warswa gładzi. Gładź tylko na łączenia, jak sie dobrze wyszlifuje to jest prawie tak jak przy całości, a pracy mniej. Lubie jak jest ładnie i w tym przypadku tak jest. IMO dawanie gładzi na całość to jest troche przerost formy nad treścią, ale wykonawcy dzieki temu mają lepszy pieniądz. Ściana z sufitem oczywiście łączona na akryl przed samym malowaniem. Zdjęcia efektu drewna z bliska cyknę jutro ponieważ dzisiaj zapomniałem Korzystając z okazji posta. Od zeszłego czwartku do dziś (oprócz niedzieli) pracowałem nad przygotowaniem podłoży do malowania i samym malowaniem (szlifowanie, gipsowanie, uzupełnianie niedoróbek itd. Efekt pracy na poniższych fotkach. Pozostało poodklejać taśmy i oczywiście wykonać jakieś tam delikatne poprawki i mycia ram okien i drzwi, bo troszkę jednak sie ubrudziły mimo oklejenia taśmami. Z parteru pozostał mi do pomalowania sufit w łazience oraz klatka ostatni raz, bo jeszcze przebija. To jest plan na jutro. Przed glazurnikiem muszę wykonać jeszcze zabudowę stelaży pod wc. Jestem zmęczony, ale zaczynam widzieć na horyzoncie przeprowadzkę. Ściana w salonie pomiędzy oknami nie pomalowana bo tam pojdzie cegła. Btw: polecam farby bekers (ten kolor szary to własnie tej firmy), nie sa tanie ale są mega wydajne i kryją bardzo dobrze. No i fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 02.05.2018 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź Powiedz jeszcze, czy płyty 12,5mm, czy grubsze. Miałam w planach Knauf A2 (2cm), ale wszyscy potencjalni wykonawcy narzekali, że ciężkie i szkoda kasy na takie grube. Ostatecznie raczej odpuszczam. Niech już robią na czym chcą, byle by w końcu ruszyła zabudowa. No i o jakiej siatce na łączenia mówisz? Bo jeden z moich majstrów używa siatki elewacyjnej. Zostało to potępione na forum Malowanie bomba. Tak patrzę na Twoje postępy i się cieszę Bo niedługo powinnam być na Twoim etapie. Chociaż w sumie, nie wiem, kto jest dalej?? Ja już mam łazienkę i płytki w wiatrołapie... Klatka schodowa i fragment salonu z widokiem na spiżarkę, wygląda bardzo podobnie u mnie Komin mamy w tym samym miejscu. I właśnie na ścianie z kominem planuję cegłę. Fajnie widzieć, jak już się robi domowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 02.05.2018 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 Już pomalowane?! Super! Po pierwszym zdjęciu myślałam, że zrobiłeś "wiruzalizację" w jakimś programie graficznym, żeby dobrać kolory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 02.05.2018 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 Płyty standardowe 12,5cm. Hmm nie wiem jaki jest powód żeby kupować grubsze, może jeśli cos trzeba zawiesić? Siatka zwykła do łączen płyt, ona jest samoprzylepna i około 5cm szerokości. U nas Plytkarz wchodzi od najbliższego poniedziałku. Robi podloge na parterze i dwie łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 04.05.2018 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 Zdjecia efektu drewna z bliska: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 04.05.2018 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 MEGA! Czekałam na te zdjęcia z niecierpliwością. Efekt miażdży! Mówisz, że nie trzeba tego impregnować ani specjalnie się o to troszczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 04.05.2018 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 Wykonawca tłumaczył mi o co w tym chodzi. Jest kilka wersji tego efektu drewna. Deweloperzy rzucaja tylko takie arkusze ktore nie maja struktury. Cos jak tapeta na sciane. Niedaleko mnie jest cos takiego i wyglada to słabo... To co my mamy jest tynkiem, który ma strukture odcisnieta z szablonu i jest malowany. Wykonawca mówił ze struktura nigdy sie nie zniszczy. Jesli bede kiedyś odmalowywał elewacje to warto wtedy też na to rzucić farbe. Powinno byc z tym okolo 10 lat spokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts