Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indywidualny, prosty pod Wrocławiem

Recommended Posts

• Odpowiedzi 484
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Temat tarasu jest na tapecie. Ogólnie mialem oferte (kupilem juz materialy - deska,legary,impregnat), gosciu mial byc 2 tygodnie temu. Najpierw przelozyl o 2 dni, potem o kilka kolejnych. Aktualnie nie odbiera ode mnie telefonów i nie odpisuje na smsy. Praktycznie mam pierwsza taka sytuacje. Dzisiaj zaczalem sie rozgladac za inna ekipa, jak nie znajde to robie sam.

Sprobuje jeszcze jakos sie z nim skontaktować a jak nie to zrobie mu smrod w internecie. Skoro dostal inna fuche to moglby chociaż napisac ze sie wycofuje...

Po prostu brak slow.

Hej Kriss7, dobra robota!! Miło spojrzeć, a kuchnia rewelka!

Mam pytanie odnośnie ustawności Twojego salonu, a konkretnie odległość tv do rogówki i rogówki do ściany za nią. I jak otwierasz te okno przy kanapie? Za nią czy między nią a tv? Mam u siebie podobną możliwość i zastanawiam się jak to ugryźć

• 3 weeks później...
  • 2 months później...

Dawno mnie tu nie było, bo jakoś nie miałem czasu i chęci napisać co się dzieje. Dzisiaj napisze co się udało zrobić i co jest w planach, a zdjęcia wrzucę w sobotę:

- taras drewniany o powierzchni 24m2. Troche było przygód z wykonawcami ale ostatecznie jest i czeka na wiosnę. Ekipa zaimpregnowała go olejem tikurilla 2x, ja ostatnio zrobiłem to po raz trzeci. Na ta chwile nic więcej z nim nie robimy. Na wiosnę pojawia sie oczywiście meble ogrodowe i jakis parasol.

- tyl ogrodu jest skończony według założeń, czyli mamy trawe. Jakies drzewka i inne wynalazki w przyszłym roku. Front jeszcze nie jest ruszony, na wiosnę chcemy wyrównać teren, zasiać trawę, nawieźć jeszcze trochę klińca żeby zrobić ścieżkę + oczywiście ogrodzenie frontowe z furtka i brama przesuwna. Chyba zdecydujemy sie na ogrodzenie horyzontalne.

- kupilem i zmontowalem domek ogrodowy na kosiarke, opony i inne duperele. Pomalowany ta sama farba co taras. Fajne miejsce na tego typu rzeczy.

- zrobilem wylewke oraz hydroizolacje tarasu, juz sie nigdzie nic nie leje :)

- kominek juz pomalowany i uruchomiony. Robi robote :) Kopiliśmy tez drewno 2mp i jesteśmy gotowi na zimowe wieczory :D

- balustrady na schodach i w dwoch oknach na gorze zamontowane

- w ostatnim czasie robiłem prace związane z gipsowaniem, szlifowaniem i malowaniem wszystkich trzech pokoi na pietrze. Robotę skończyłem, panele oraz listwy położone.

- w łazience na gorze zamotnowalem kibelek, wanne oraz scianke prysznica

- podloga na strychu zrobiona, posprzatane oraz wyniesione wszystkie rzeczy ktore sa aktualnie niepotrzebne.

Aktualne prace:

- montaz oswietlenia - kupujemy je jak nas najdzie ochota albo cos wpadnie

- montaz garderoby - polki, drazki itd

- regaly w kotlowni na rożnego rodzaju narzędzia itd

- jutro stolarz montuje szafę w wiatrołapie

- powoli chcemy sie przenieść do sypialni na gorze (poki co ze starym lozkiem)

- lustro na gore do lazienki zamowione, led mam kupiony, musze zamontować. Oprócz tego potrzebujemy jeszcze kupic szafke umywalkowa, dwie umywalki i baterie

- drobne poprawki malarskie itd

- z formalności w zeszłym tygodniu złożyłem komplet dokumentów do odbioru budynku

Co nas czeka w przyszłości:

- zima muszę położyć płytki w kotłowni, bo to jedyne miejsce gdzie nie ma jeszcze docelowej podłogi

- na wiosne ogrodzenie frontowe i ogarniecie działki z przodu

- taras drewniany na gorze oraz barierka - w przyszłym roku

- kiedys docelowa kostka brukowa, ale raczej nie w 2019

Oczywiście ciągle brakuje czegoś z dekoracji, a to zaslon, a to polek itd. Staramy sie to robic na bieżąco, ale bez spiny.

Tak z moich odczuć uważam ze w projekcie nie ma błędów które wpływają na użytkowanie. Mieszka sie ekstra, pompa ciepla + reku to jest cos kapitalnego. W domu 23 stopnie (temperatura w podlogowce rzadko przekracza 30 stopni), powietrze bardzo przyjemne. Spi sie w takich warunkach super.

Garazu nie mamy ale nawet dzisiaj przy mrozie -7 auto stojace pod tarasem nie ma zamarznietych szyb.

W sobote wrzuce fotki.

• 2 weeks później...

No i dzisiaj udalo sie porobić fotki:

Tak wygląda to na zewnątrz:

14b8cb94223973f6.jpg

36cff9afda01e78d.jpg

c1b2cc78bb9c6df2.jpg

80401c21de452110.jpg

afa58cb6160fcfed.jpg

43437aeb3e9d88c6.jpg

335d20687ac05943.jpg

4494d076b27dcb70.jpg

37d300394eec5a28.jpg

Salon, kominek:

19a681af14765698.jpg

7d1eecf780f521af.jpg

633041c5173d0f2a.jpg

Kotłownia/warsztat (brakuje jeszcze podgoli i zlewu):

8e78c8600de7f902.jpg

37f9218a962503d3.jpg

267a252b4060c8e9.jpg

Szafa w przedpokoju:

fc82e6d437bacc43.jpg

Lazienka na dole:

7f3f450ec53a2188.jpg

ae897158c05648f4.jpg

96036d7d36d148ef.jpg

Schody:

6440a8f1218198b9.jpg

32050792c7fcf5c5.jpg

c3583433648ee8f5.jpg

Jeden z dwoch pokoi na gorze:

05645b64ae1a4223.jpg

95fe17e8a5808e61.jpg

Garderoba (jeszcze nie skonczona):

d5842132f31366af.jpg

Sypialnia:

a9976ac3d783e72c.jpg

b989ee59509f6b64.jpg

f70afba9ed991727.jpg

Łazienka na gorze (również w trakcie wykończenia):

1d8de02ece27b02f.jpg

8938dd5123a597bb.jpg

027c82678cd489d9.jpg

Wróciła mi ostatnio chęć do działania, chyba dlatego ze najgorsza robota już za mną :p - czyli cala wykończeniówka haha (no poza plytkami :p)...

Gratuluję ogromnie postępów. Fajnie, że pokazujesz zmiany wewnątrz domu. W wielu dziennikach brakuje tego etapu, po wprowadzeniu się. A dla nas, osób dążących do wejścia na swoje, jest to bardzo budujące. Większość z nas wchodzi do nowego domu, nie wykończonego "na gotowo". Widząc postępy u Ciebie, wyobrażam sobie postępy u siebie ;) Na wszystko przyjdzie czas i w końcu też doczekamy się takich pięknych wnętrz.

A teraz pytania :D:

Z czego masz schody i jakie wybrałeś oświetlenie schodowe?. Czaje się na jedne z tańszych, wkładane w puszkę na wcisk. Czy oświetlenie schodowe masz włączane z poziomu łącznika, czy jakieś czujki?

Ps. Wszystko wygląda cudnie, ale zegar w kuchni i barierki schodowe, szczególnie mnie urzekły ;).

edit: Już doczytałam o schodach, na poprzedniej stronie ;)

Edytowane przez annatulipanna