Kriss7 13.09.2017 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Update na dzien dzisiejszy. Po zalaniu stropu w zeszłym tygodniu, od poniedziałku trwa murowanie ścian nośnych poddasza. Na dzisiaj mamy gotowe zbrojenie wieńca (zostalo zrobić tylko szalunki), schody (zadeskować stopnie) oraz attyke na tarasie. Jeszcze w tym tygodniu powinno udać sie to zalać. Powoli też rosną szczyty i komin. Mamy już cały potrzebny materiał na wszystkie murarskie sprawy takie jak reszta ścian nośnych, nadproża i ścianki działowe. Dodatkowo przyjechała dachówka, tak jak pisałem wcześniej padło na Creaton Domino w kolorze grafitowym, rynny galeco stal2 oraz akcesoria i okna dachowe velux 3 szybowe. Jutro będziemy zmawiać więźbę i stalowe belki, dostawa będzie pod koniec miesiąca, bo w pierwszym tygodniu października mamy potwierdzoną ekipę na dach. W przyszłym tygodniu jak będą już wszystkie otwory okienne na poddaszu to czas podjąć decyzje i zamówić okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 18.09.2017 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 Dzisiaj wjechała ostatnia partia betonu na budowę i to mnie niezmiernie cieszy Zalaliśmy schody, wieniec i attyke na tarasie. Z końcem tego tygodnia powinniśmy skończyć ściany szczytowe i działówki na dole. Chciałoby sie już pozbyć tych podpór ale musza jeszcze stać ponad dwa tygodnie. Z pozytywów to mamy zamówiony komplet materiałów, aż do skoczenia dachu. Z kolei jak tylko będą otwory na okna na poddaszu to zamawiamy stolarkę, żeby ją montować początkiem listopada, wtedy od razu elektryk i tynki Zdjęcia z dzis: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 18.09.2017 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 Jaki kolor dachówki i rynien brałeś? Kupowałeś w lokalnym składzie czy gdzieś z neta? Schody rzeczywiście takie szerokie czy zdjęcie trochę przekłamuje? Jeśli rzeczywiście to będą wygodne. Masz już pomysł jak je wykończyć? Okna udało się wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 18.09.2017 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 Schody na oko 90cm szerokie, czy szersze? Dobrze widzieć, że prace idą tak sprawnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 18.09.2017 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 Hej, Dachowka kupiona w jednej z lokalnych hurtowni, rynny zresztą też. Kolor antracyt. Rynny będą prostokątne galeco stal 2. Co do schodów, to rzeczywiście szerokie na 116cm o ile mnie pamięć nie myli. Chcieliśmy takie specjalnie i koniecznie ze spocznikiem. Wiemy że dla kogoś to będzie za dużo ale miałem do czynienia z wąskimi schodami i wydają mi się bardzo nie wygodne. A jak coś trzeba wnieść szerszego to ściany podobijane. Minusem jest oczywiście że to jakaś tam przestrzeń zabrana ale pod schodami mamy jeszcze spiżarnie więc nie ma tragedii. Kris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 23.09.2017 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2017 Powolutku lecimy z tematem do przodu. Gotowe już sa wszystkie otwory na okna, wiec w przyszłym tygodniu będą pomiary. Szczyty zostaną również skończone na spokojnie do końca przyszłego tygodnia. Powstały ściany działowe na dole, pozostało jeszcze wymurować spiżarkę przy schodach i dół będzie skończony. Fachowcy od dachu wchodzą z początkiem października - według planów powinno im wszystko zając około 3 tygodni). Najnowsze zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 11.10.2017 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 Jak tam Kriss zacząłeś dach ? Daj znać co tam u Was się dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 11.10.2017 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 Jak tam Kriss zacząłeś dach ? Daj znać co tam u Was się dzieje. Hej, U nas póki co bez wiekszych zmian. Niestety ale przez pogode ekipa od dachu wejdzie dopiero od przyszłego tygodnia. Plan jest taki zeby zrobić więźbe do konca przyszłego, potem wejdą murarze skonczyć szczyty, a nastepnie ostateczne pokrycie i obróbki blacharskie. Oprócz tego udało mi sie troche ogarnać działki przygotować otowry pod okna, a własciwie pod ciepłe parapety z XPS. W sobote wrzuce nowe fotki. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 11.10.2017 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 Przez zimę coś planujesz robić, czy zostwiasz do wiosny ? Jak będziesz robił to co masz w planach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 11.10.2017 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 Idziemy za ciosem. Jak tylko będzie więźba, to robimy ściany szczytowe oraz działówki na poddaszu. Początkiem listopada będą montowane okna i wchodzi elektryk. W listopadzie też chcemy robić tynki. W grudniu mam zamiar zrobić ocieplenie poddasza + płyty gk oraz zastawiam się czy nie ogarnąć sam wentylacji mechanicznej (projekt mam). W grudniu/styczniu wejdzie hydraulik i zrobi wod-kan + podłogówke, zaraz za nim wylewki. Po wylewkach pompa ciepła. Myślimy że do konca marca uda sie zrobić tzw "deweloperski" a zaraz na wiosne robimy elewacje oraz zaczynamy wykończeniówkę. Jeśli dobrze pójdzie to latem sie wprowadzimy, bo nie chcemy płacić dwóch kredytów za dom oraz mieszkanie (to planujemy albo sprzedać albo wynająć). Oto lista co planuje zrobić sam: -ocieplenie poddasza (wełna + gk) -wentylacja mechaniczna -ogrodzenie działki -sufity podwieszanie -panele na górze -malowanie -plytki w pomieszczeniu gospodarczym -zabudowa garderoby Taki jest plan, mam nadzieję, że pójdzie w miare ok Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 11.10.2017 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 Idziemy za ciosem. Jak tylko będzie więźba, to robimy ściany szczytowe oraz działówki na poddaszu. Początkiem listopada będą montowane okna i wchodzi elektryk. W listopadzie też chcemy robić tynki. W grudniu mam zamiar zrobić ocieplenie poddasza + płyty gk oraz zastawiam się czy nie ogarnąć sam wentylacji mechanicznej (projekt mam). W grudniu/styczniu wejdzie hydraulik i zrobi wod-kan + podłogówke, zaraz za nim wylewki. Po wylewkach pompa ciepła. Myślimy że do konca marca uda sie zrobić tzw "deweloperski" a zaraz na wiosne robimy elewacje oraz zaczynamy wykończeniówkę. Jeśli dobrze pójdzie to latem sie wprowadzimy, bo nie chcemy płacić dwóch kredytów za dom oraz mieszkanie (to planujemy albo sprzedać albo wynająć). Oto lista co planuje zrobić sam: -ocieplenie poddasza (wełna + gk) -wentylacja mechaniczna -ogrodzenie działki -sufity podwieszanie -panele na górze -malowanie -plytki w pomieszczeniu gospodarczym -zabudowa garderoby Taki jest plan, mam nadzieję, że pójdzie w miare ok Pozdrawiam Skąd masz projekt WM? Miałeś w projekcie czy robiłeś dodatkowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 11.10.2017 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 Skąd masz projekt WM? Miałeś w projekcie czy robiłeś dodatkowy? Jako że od samego poczatku budynek był projektowany pod WM, w urzędzie do pozwolenia musiałem mieć projekt tej instalacji wraz z pieczątkami itd. Poczytałem troche już o tym i widzę, ze nie ma filozofii a pare tysięcy na robociźnie jestem w stanie oszczędzić. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 11.10.2017 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 Kriss super plan na zimę i wiosnę! Przypomnij jakie okna wybrałeś. Nie wiem czy było o tym dzienniku.Ile wełny w poddasze wsadasz ? PC i reku już wybrałeś ? U mnie z projektem WM było tak samo - jako, że zrezygnowałem z grawitacyjnej, to musiałem dokupić projekt WM - był niezbędny do PnB. Ale przy okazji adaptacji i on został zmieniony. A jestem przekonany, że jak to zlecę do robienia to wykonawca i tak naniesie swoje uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 12.10.2017 05:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Kriss super plan na zimę i wiosnę! Przypomnij jakie okna wybrałeś. Nie wiem czy było o tym dzienniku. Ile wełny w poddasze wsadasz ? PC i reku już wybrałeś ? Po wielu dyskusjach i analizach padło na okna z niemieckimi profilami knipping KN3 (profil MD88). Uw bardzo podobne do Veki SL82, a cena troszke lepsza. No i spodobał mi się właściciel firmy, która będzie nam to montować. Gościu konkretny i fajnie doradził, zobaczymy jak to wyjdzie. Co do wełny to w projekcie mamy 30cm i chyba tyle dam, ewentualnie może z 5cm więcej. Myślałem nad pianą, ale to jest kolejna rzecz, która mogę zrobić sam i sporo zaoszczędzić wiec padło na klasyczną wełnę. PC prawdopodobnie panasonic t-cap 9kW (ale na porządną analizę tego jeszcze przyjdzie czas) U mnie z projektem WM było tak samo - jako, że zrezygnowałem z grawitacyjnej, to musiałem dokupić projekt WM - był niezbędny do PnB. Ale przy okazji adaptacji i on został zmieniony. A jestem przekonany, że jak to zlecę do robienia to wykonawca i tak naniesie swoje uwagi. No też musiałem ten projekt donieść do starostwa, troche to bez sensu bo jeśli sie bierze jakaś ekipe (obojetnie jakiej instalacji), oni zawsze proponują swoje rozwiązania i projektują według uznania. Dlatego też uznałem, ze skoro mamy już projekt, liste materiałów itd to chyba nie głupim rozwiązaniem byłoby sprobować zrobić to samemu. Tym bardziej że nie wydaje sie to zbyt trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 12.10.2017 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Po wielu dyskusjach i analizach padło na okna z niemieckimi profilami knipping KN3 (profil MD88). Uw bardzo podobne do Veki SL82, a cena troszke lepsza. No i spodobał mi się właściciel firmy, która będzie nam to montować. Gościu konkretny i fajnie doradził, zobaczymy jak to wyjdzie. Co do wełny to w projekcie mamy 30cm i chyba tyle dam, ewentualnie może z 5cm więcej. Myślałem nad pianą, ale to jest kolejna rzecz, która mogę zrobić sam i sporo zaoszczędzić wiec padło na klasyczną wełnę. PC prawdopodobnie panasonic t-cap 9kW (ale na porządną analizę tego jeszcze przyjdzie czas) No też musiałem ten projekt donieść do starostwa, troche to bez sensu bo jeśli sie bierze jakaś ekipe (obojetnie jakiej instalacji), oni zawsze proponują swoje rozwiązania i projektują według uznania. Dlatego też uznałem, ze skoro mamy już projekt, liste materiałów itd to chyba nie głupim rozwiązaniem byłoby sprobować zrobić to samemu. Tym bardziej że nie wydaje sie to zbyt trudne. A kto Ci robił projekt WM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 12.10.2017 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Znajomy ostatnio tez się podjął montażu WM i stwierdził ze nie jest to nic skomplikowanego i jak jest się w stanie wygospodarować czas, to jak najbardziej można się za to brać. Jakie połaciowki kupowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 12.10.2017 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Projekt mam od firmy TORA wentylacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 12.10.2017 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Znajomy ostatnio tez się podjął montażu WM i stwierdził ze nie jest to nic skomplikowanego i jak jest się w stanie wygospodarować czas, to jak najbardziej można się za to brać. Jakie połaciowki kupowałeś? Tez mi sie wydaje, że połozenie tych rur i spięcie tego w całosć nie jest bardzo skomplikowane, tym bardziej mając projekt. Jedyny problem jaki moge mieć to zrobienie dziury w stropie. Oni zapewne mają na to specjalne wierła, które robią od razu otwór o konkretnej średnicy. Jeśli chodzi o okna dachówe to VELUX (3szyby) dolne otwieranie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 12.10.2017 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Tez mi sie wydaje, że połozenie tych rur i spięcie tego w całosć nie jest bardzo skomplikowane, tym bardziej mając projekt. Jedyny problem jaki moge mieć to zrobienie dziury w stropie. Oni zapewne mają na to specjalne wierła, które robią od razu otwór o konkretnej średnicy. Jeśli chodzi o okna dachówe to VELUX (3szyby) dolne otwieranie. W wypożyczalni sprzętu budowlanego wypożycz wiertnicę i po sprawie Chyba że masz strop monolit bo będzie trochę gorzej i powinieneś był zostawić sobie przepusty. Ale jak teriva to luz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 12.10.2017 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Do lanego tez są wiertnice. Jest pare wątków na forum. Na YT tez można filmiki znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts