Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indywidualny, prosty pod Wrocławiem

Recommended Posts

Na tygodniu tynkarze skończyli swoją robotę. Jestem zadowolony, wszystko poszło zgodnie z ustaleniami. Tynki wyszły fajnie, ekipa za sobą elegancko posprzątała. Jedyny szkopuł to podczas ostatecznego gładzenia w pomieszczeniu gospodarczym, woda dostała się do skrzynki z alarmem (mimo ze ją okleili) i niestety padła płyta główna, wynikiem czego było wycie alarmu przez 2h xD. Musiałem odłączyć akumulator i wezwać instalatora. Zadzwoniłem do Pana od tynków i powiedział, że zapłaci - na szczęście koszt nowej to tylko 300zł.

Dzisiaj udało mi sie pomalować belki stalowe w konstrukcji dachu, farbą czarną antykorozyjną. Trochę zabawy z tym było bo nie mam podłogi na stryszku, wiec robiłem wygibasy. Oprócz tego kupiłem i zamontowałem kabel grzewczy na rure od wody w budynku - temat zamarzania rozwiązany.

Na tygodniu bede powoli wyrównywał podłogę i musze pozamawiać materiały na poddasze - wełne, płyty gk, płyty osb na podłoge poddasza i profile.

Zdjęcia tynków:

65d654ad9a174710med.jpg

a9ea3076acc0c0aemed.jpg

47a62ef9a9280970med.jpg

6a1cac8e68797891med.jpg

43a018c21baaae2emed.jpg

ccf1f8b04626f71amed.jpg

e0cdfc87cb82b815med.jpg

098f8ef8c5cad568med.jpg

Edytowane przez Kriss7

• Odpowiedzi 484
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tynki wyszły bardzo ładnie, o ile można oceniać po zdjęciach :)

Na tym zdjęciu powyżej wygląda, jakby pokój po prawej był słabo otynkowany. Albo tynki są jeszcze dość mokre i prześwitują bloczki.

To pomieszczenie po prawej to łazienka - jest zrobiona na ostro (bez zacierania), zeby dobrze sie płytki kleiło ;)

Dzisiaj fotek nie będzie, ale jest pare rzeczy o których warto wspomnieć.

-udało mi się ogarnąć podłogi na parterze. Skułem wszystkie pozostałości po tynkach i inne nierówności. Jest czysto i przyjemnie - pozostało piętro.

-wczoraj coś mnie tknęło, żeby sprawdzić jak schodzą folie z okien (od środka). Na zewnątrz juz dawno były ściągnięte. Okazało się, że dobrze, że to zrobiłem, bo był to ostatni dzwonek. Podejrzewam, że gdybym zostawił to dłużej to mógłby by być duże problemy zeby się tego pozbyć.

-przygotowałem budynek od zewnątrz na zasypanie fundamentów piaskiem. Piasek już przyjechał, kaparkowy umówiony na przyszły czwartek. Zastanawiam sie tylko jak ogarnąć rury od kominka i kanalizacji ?

-od poniedziałku wchodzi ekipa od WM. Panowie rozprowadzą cała instalacje na rurach pe-flex.

-dzisiaj zacząłem rozciągać sznurek na jętkach (póki nie ma rur od wentylacji). Prawie skończyłem, dokończę w poniedziałek.

-w przyszły piątek zaczynam z tatą ocieplanie poddasza. Materiały już zamówione, będzie wełna ursa gold 0,035 2x15cm.

To chyba wszystko :)

Nice :) Będzie co podpatrywać :) Zrób proszę obszerną fotorelację :)

Czemu akurat ta wełna?

Bede starał robić się fotki na bieżąco.

Co do wełny to suzkałem dobrego stosunku jakości do ceny. Rockwool jest za drogi, knauf ponoć produkowany z odpadów...

Wachałem się miedzy ISOVER a URSĄ. Padło na to drugie ze względu na cene i opinie. Zobaczymy jak to się bedzie układać.

Krissu, kilka pytań:

1. Jaką masz wysokość pomieszczeń na gotowo ?

2. Jakie wielkości drzwi wejściowe wstawiasz i jaki otwór przygotowałeś ? Masz już wybrany model ?

3. Masz już rozprowdzenie wod-kan ? Czy hydraulik będzie musiał pruć nowe piękne tynki ? Jak zamierzasz to rozwiązać

4. Zamówiłeś już pompę ciepła? Jeśli tak podeślij na priv szczegóły.

5. Podeślij na priv koszt elektryki.

Dzięki.

1. Wyjdzie 2,55 z podwieszanymi sufitami na parterze i na piętrze.

2.Tak drzwi wejściowe KMT 75mm z osieżnicą termo model 11s3. Wysokości nie pamiętam, ale standardowa (jeszcze bede musiał to zabudować bo otwór jest większy.

3.Nie mam jeszcze, hydraulik wejdzie miedzy świętami zrobić wod-kan i podłogówkę na początku stycznia. Specjalnie tak chcieliśmy, bo znamy przypadki że podczas tynkowania rury na podłodze zostały po uszkadzane. Okazało się ze nasza ekipa od tynków raczej była ostrożna i pewnie nic by sie nie stało, ale wolałem dmuchać na zimne. Tak naprawdę kucie w tynkach w łazienkach nie ma znaczenia, bo tam tak czy siak przyjdą płytki, jedynie w kuchni będzie trzeba zagipsować podejścia.

4. Tak zamówiłem. Panasonic t-cap 9kw model H.

5. Poszło PW