Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indywidualny, prosty pod Wrocławiem

Recommended Posts

• Odpowiedzi 484
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzisiaj Panowie od WM skończyli pierwszy etap czyli rozprowadznie instalacji na kanałach pe-flex Robota wykonana wzorowo w dwa dni (co prawda wczoraj siedzieli do 19 a dzisiaj do 20 :)). Wszystko według ustaleń i zrobione naprawdę porządnie. Ekipa za sobą elegancko posprzątała i trudno mieć jakiekolwiek ale. Rury z parteru idą w garderobie. Reku będzie zamontowany w pralni, a kanały pójdą w warstwie wełny w suficie na poddaszu. Czerpnia i wyrzutnia po jednej stronie domu (północnej). Tym samym udało się uniknąć ocieplania stryszku :)

Kolejny etap już przed samą wprowadzką to montaż reku i sterownika. Sa dwie opcje AerisNext 350 (nowy model) lub Aeris 350 (model stary). Różnica to 1200zł. Jeszcze nie podjąłem decyzji, ale na tą chwile skłaniam się raczej ku nowemu modelowi. Fajnie że elektryk wypuścił na poddasze prąd do reku i skrętkę która jest w spiżarni przy kuchni. Tam też bedzie sterownik dzięki czemu w łatwy sposób bedzie można zwiekszyć bieg reku.

Fotki:

cf3669de0e0f6b32med.jpg

9e28d0e6545478dcmed.jpg

8061247523695142med.jpg

7056069c239ec90cmed.jpg

223c19de032f5cacmed.jpg

5d76315f98adec78med.jpg

8ebf53d302c17f78med.jpg

f66e97025f2b951emed.jpg

a43c4d8f46abbb10med.jpg

Dzisiaj Panowie od WM skończyli pierwszy etap czyli rozprowadznie instalacji na kanałach pe-flex Robota wykonana wzorowo w dwa dni (co prawda wczoraj siedzieli do 19 a dzisiaj do 20 :)). Wszystko według ustaleń i zrobione naprawdę porządnie. Ekipa za sobą elegancko posprzątała i trudno mieć jakiekolwiek ale. Rury z parteru idą w garderobie. Reku będzie zamontowany w pralni, a kanały pójdą w warstwie wełny w suficie na poddaszu. Czerpnia i wyrzutnia po jednej stronie domu (północnej). Tym samym udało się uniknąć ocieplania stryszku :)

Kolejny etap już przed samą wprowadzką to montaż reku i sterownika. Sa dwie opcje AerisNext 350 (nowy model) lub Aeris 350 (model stary). Różnica to 1200zł. Jeszcze nie podjąłem decyzji, ale na tą chwile skłaniam się raczej ku nowemu modelowi. Fajnie że elektryk wypuścił na poddasze prąd do reku i skrętkę która jest w spiżarni przy kuchni. Tam też bedzie sterownik dzięki czemu w łatwy sposób bedzie można zwiekszyć bieg reku.

Wyszło super :) Czerpnię i wyrzutnię masz na ścianie szczytowej czy kolankowej?

Sam będziesz robił stelaże pod regipsy?

Na dole na pewno robie na podwójnym stelażu. U góry na pojedynczym, jak dobrze to wykonam to nic nie bedzie pękać.

Co do styro to faktycznie mam zagwostke. Na gruncie mam 20cm, wiec tutaj pewnie będzie 2x10cm na zakładkę. Na stropie 5cm. Producenta ani typów jeszcze nie wybrałem. Na doł wypadałoby dać chyba EPS100, a na góre ten który izoluje akustycznie.

• 2 weeks później...

Helloł! Czas na mały update z ostatnich tygodni.

-była koparka i fundamenty zostały obsypane przed zimą piaskiem. Temat z głowy:

365c595cfa1baac9med.jpg

5c6c22393131900cmed.jpg

-udało się ocieplić wełna poddasze i zrobi cześć regipsów. Robota ciężka i na pewno wiele sie nauczyłem. Z takimi pracami jest tak, że robiło się to kiedyś i mniej wiecej zna się koncepcje jak sie za to zabrać (chodzi mi o stelaże). Podczas pracy wychodzą tematy o których albo się zapomniało, albo podeszło się w zły sposób. Efekt finalny jednak jest i to najważniejsze. Układanie wełny też do najprzyjemniejszych nie należy, pełno tego na twarzy i ubraniach. Ciesze się że to już za mną.

Pozostało mi pomontowac regiupsy w głownej sypialni i pralni/łazience + zadeskować połowę stryszku (nie zdążyłem przed świętami). W najbliższych dniach mam nadzieje zrobic zdecydowaną większość.

-w czwartek wpadają hydraulicy zrobic wod-kan (od razu z stelazami pod WC - geberita). Ma im to zajać 1,2 dni.

-również w czwartek wpada gostek od drzwi i zamontuje te od pommieszczenia gospodarczego pod wiate. Główne dopiero po wylewkach.

Pare fotek poddasza:

86eec22998695679med.jpg

d8a04f66428f03bdmed.jpg

a96ecf2f0afcb6d0med.jpg

5ce8d3a13f4392dcmed.jpg

9bf4d0978249ffebmed.jpg

ec4f46ec4f727b75med.jpg

6c65f038ed4a8b73med.jpg