Papucy 12.12.2017 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 wysłąłem na pw, 1 faz Hej a robiłeś OZC ? Ja się właśnie zastanawiam czy T CAP przypadkiem nie będzie za mocna dajesz bufor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 12.12.2017 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Hej a robiłeś OZC ? Ja się właśnie zastanawiam czy T CAP przypadkiem nie będzie za mocna dajesz bufor? Nie daje bufora. OZC robiłem i wyszło 52kwH/m2 rok. Najlepiej niech firma która Ci bedzie to zakładać zaoferuje coś co bedzie odpowiednie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 12.12.2017 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 A nie myślałeś o mniejszej pompie ? Sam jestem na tym etapie i zastawiam się nad 9 KW ale nie T CAp ;/ . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 12.12.2017 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Mam prawie 180m2 powierzchni grzania, wiec musze miec dość mocną pompe. Wszyscy dobierali mi 9kW t-capa wiec taka zakładam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 12.12.2017 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 No tak , myśłałem że masz mniej : ) - mamy bardzo podobne konstrukcję - u mnie 154 m 2 po podłogach stąd moje obiekcje . Mam dobrą cenę na LG Therma 9 kw różnica między T cap jakieś 5 k . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 12.12.2017 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Bardzo aktualny temat, czy brać T Cap czy iść w LG Therma. Sam mam podobne rozterki, na forumowej fali skłaniam się ku Panasonicowi, ciężki wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 12.12.2017 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Z tego co w ostatnich dniach czytam, to ze sterowaniem LG jest nieco gorzej niż z Panasoniciem. LG tańsze, ale trochę z pomocą forum ustawianie go po omacku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 12.12.2017 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 IMO co sie wybierze to bedzie dobrze. Obydwa sprzęty dają rade i powinny służyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 12.12.2017 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Dzisiaj Panowie od WM skończyli pierwszy etap czyli rozprowadznie instalacji na kanałach pe-flex Robota wykonana wzorowo w dwa dni (co prawda wczoraj siedzieli do 19 a dzisiaj do 20 ). Wszystko według ustaleń i zrobione naprawdę porządnie. Ekipa za sobą elegancko posprzątała i trudno mieć jakiekolwiek ale. Rury z parteru idą w garderobie. Reku będzie zamontowany w pralni, a kanały pójdą w warstwie wełny w suficie na poddaszu. Czerpnia i wyrzutnia po jednej stronie domu (północnej). Tym samym udało się uniknąć ocieplania stryszku Kolejny etap już przed samą wprowadzką to montaż reku i sterownika. Sa dwie opcje AerisNext 350 (nowy model) lub Aeris 350 (model stary). Różnica to 1200zł. Jeszcze nie podjąłem decyzji, ale na tą chwile skłaniam się raczej ku nowemu modelowi. Fajnie że elektryk wypuścił na poddasze prąd do reku i skrętkę która jest w spiżarni przy kuchni. Tam też bedzie sterownik dzięki czemu w łatwy sposób bedzie można zwiekszyć bieg reku. Fotki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 12.12.2017 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Jaki plan na najbliższe dni i tygodnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 12.12.2017 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 W czwartek przyjeżdza materiał na ocieplenie poddasza i zaczynam z tym działać. Do świąt mam zamiar skonczyć ocieplenie + regipsy.Pomiędzy świetami wchodzi hydraulik robić wod-kan. Jak skoncza to rozłoże styro i w styczniu mam nadzieje uda sie zrobić podłogówke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 12.12.2017 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Dzisiaj Panowie od WM skończyli pierwszy etap czyli rozprowadznie instalacji na kanałach pe-flex Robota wykonana wzorowo w dwa dni (co prawda wczoraj siedzieli do 19 a dzisiaj do 20 ). Wszystko według ustaleń i zrobione naprawdę porządnie. Ekipa za sobą elegancko posprzątała i trudno mieć jakiekolwiek ale. Rury z parteru idą w garderobie. Reku będzie zamontowany w pralni, a kanały pójdą w warstwie wełny w suficie na poddaszu. Czerpnia i wyrzutnia po jednej stronie domu (północnej). Tym samym udało się uniknąć ocieplania stryszku Kolejny etap już przed samą wprowadzką to montaż reku i sterownika. Sa dwie opcje AerisNext 350 (nowy model) lub Aeris 350 (model stary). Różnica to 1200zł. Jeszcze nie podjąłem decyzji, ale na tą chwile skłaniam się raczej ku nowemu modelowi. Fajnie że elektryk wypuścił na poddasze prąd do reku i skrętkę która jest w spiżarni przy kuchni. Tam też bedzie sterownik dzięki czemu w łatwy sposób bedzie można zwiekszyć bieg reku. Wyszło super Czerpnię i wyrzutnię masz na ścianie szczytowej czy kolankowej? Sam będziesz robił stelaże pod regipsy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 12.12.2017 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 W szczytowej, ale rozstaw jest z 4m także wyszło całkiem spoko. No i mam tam dobry dostep z tarasu zeby przeczyszczać czerpnie raz na jakiś czas. Tak mam zamiar zrobić stelaże i przykręcić płyty. Potem w wolnych chwilach bede sobie to zaciągał gipsem i szpachlował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 12.12.2017 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Znajomy robił u siebie na podwójnym stelażu, ponoć nic nie pęka. Poczytaj, może warto się zagłębić w temat. Styro na podłogę wybrany? Ile warstw i jaka grubość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 13.12.2017 06:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Na dole na pewno robie na podwójnym stelażu. U góry na pojedynczym, jak dobrze to wykonam to nic nie bedzie pękać. Co do styro to faktycznie mam zagwostke. Na gruncie mam 20cm, wiec tutaj pewnie będzie 2x10cm na zakładkę. Na stropie 5cm. Producenta ani typów jeszcze nie wybrałem. Na doł wypadałoby dać chyba EPS100, a na góre ten który izoluje akustycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 13.12.2017 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 W senie ze w projekcie masz na gruncie 20cm i chcesz zrobić 2x10 czy masz już położone 20cm i chcesz jesze 2x10 dołożyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 13.12.2017 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 w projekcie mam 20 i tyle bede dawał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 26.12.2017 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 Helloł! Czas na mały update z ostatnich tygodni. -była koparka i fundamenty zostały obsypane przed zimą piaskiem. Temat z głowy: -udało się ocieplić wełna poddasze i zrobi cześć regipsów. Robota ciężka i na pewno wiele sie nauczyłem. Z takimi pracami jest tak, że robiło się to kiedyś i mniej wiecej zna się koncepcje jak sie za to zabrać (chodzi mi o stelaże). Podczas pracy wychodzą tematy o których albo się zapomniało, albo podeszło się w zły sposób. Efekt finalny jednak jest i to najważniejsze. Układanie wełny też do najprzyjemniejszych nie należy, pełno tego na twarzy i ubraniach. Ciesze się że to już za mną. Pozostało mi pomontowac regiupsy w głownej sypialni i pralni/łazience + zadeskować połowę stryszku (nie zdążyłem przed świętami). W najbliższych dniach mam nadzieje zrobic zdecydowaną większość. -w czwartek wpadają hydraulicy zrobic wod-kan (od razu z stelazami pod WC - geberita). Ma im to zajać 1,2 dni. -również w czwartek wpada gostek od drzwi i zamontuje te od pommieszczenia gospodarczego pod wiate. Główne dopiero po wylewkach. Pare fotek poddasza: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 26.12.2017 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 Gratki Kriss. Super robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 27.12.2017 04:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 No to, w razie "w", już wiadomo do kogo po korki z układania wełny, stelaży i regipsów się pojedzie Bardzo estetycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts