Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak zakończyć wylewkę w garażu aby uniknąć mostka

Recommended Posts

Czyli XPS, sklejka ( ile mm ? ), guma i blacha ( jaka grubość ? ) i na to dopiero wylewka ? Jaką głębokość w głąb ma ta kanapka ?

W mnie garaż jest w piwnicy i ten próg leży bezpośrednio na ławie fundamentowej. XPS 3cm, sklejka 12mm, blacha 1mm zagięta po bokach. Do tego progu od góry dochodzi brama garażowa, od wewnątrz odwodnienie liniowe a poźniej do odwodnienia będzie dochodziła wylewka.

• 2 months później...

Ja również mam garaż w piwnicy , na chwilę obecną (po wylaniu podłóg )wygląda to tak

p1.jpg

p2.jpg

p3.jpg

Posadzka wystaje poza bramę jakieś 4 cm,

wypełniłem braki wodoszczelnym betonem i chciałbym teraz (trochę za þóźno, za daleko od bramy ) dać ten styrodur tylko napotkałem na taki problem, że krawędź posadzki nie jest idealnie równa - jak przyłożę styrodur i wyleję próg na ławie to między obecną posadzką a styrodurem pozostaną szczeliny.

Jeśli odsunę styrodur o kilka cm od obecnej posadzki i zaleję wszystko betonem to w praktyce lita betonowa posadzka będzie wychodziła na 10 cm spod bramy, a potem będzie styrodur (w sumie już nie wiadomo po co).

Może zalać całą przestrzeń nad ławą betonem a potem wcisnąć w niego styrodur jak najbliżej końca obecnej posadzki ?

Ale czy to możliwe żeby wcisnąć tak styrodur w świeży beton żeby dotarł do dna?

Jeszcze jedna koncepcja - posadzka w garażu ma 17 cm, wyciąć górne 5 aż do linii bramy , wstawić tam styrodurowy próg a potem zachowując ciągłość izolacji dojść ze styrodurem na zewnątrz i w dół do ławy , potem wszystko zalać betonem - wygląda na kupę roboty?

Darować sobie styrodur i zalać resztę ławy niby izolującym betonem (keramzytobetonem) ?