Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

parapety przy oknach balkonowych ponad 3m.

Recommended Posts

Strasznych skrótów używacie:)

Raz: parapety przy oknach balkonowych? to nie często się spotyka, bo zwykle jest podłoga.

Dwa - ponad 3 m to szerokość ( stąd to ograniczenie dla konglomeratu - 3m)

Trzy: podział - robi się go tak, jak dzielone jest okno (stąd pewnie te 2,4+1,2 u Surgi?)

A cztery: materiał? to zależy jak kolor i styl (przy czym drewno też może być już łączone - okleiny/sklejki/deski też mają swoje ograniczenia handlowe)

• 2 weeks później...
Podbijam temat, ale z oknami w salonie. :) Mamy wysokie okna w salonie i zastanawiamy się, czy nie zrobić pod nimi progu z czymś w rodzaju parapetu, czy lepiej je wyprowadzić prawie na poziom podłogi(oczywiście będą kilka cm wyżej ze względu ciepły na montaż). Ja nie chcę progu, mąż woli coś w stylu parapetu... Pomocy :D

Z blachy też ? Gdzie ?

W kazdej firmie z parapetami. TO blacharze gną je z arkuszy, ale w handlu funkcjonują gotowe parapety w sztangach po 6m. I z tego co wiem wychodzą taniej niż te gięte na budowie.

• 4 weeks później...
Parapety na zewnątrz przepięknie się prezentują z granitu.Wiadomo cena będzie droższa niż blacha a efekt końcowy nieporównywalny.Moje parapety zamówiłam przez internet od firmy :spam: i to był strzał w dziesiątkę.Szczerze polecam bo firma solidna i realizuje zamówienia w krótkich czasie i przystępnej cenie. Edytowane przez Tomaszs131

• 2 months później...
Czy w takim razie mogę połączyć dwa krótki parapety blaszane w jeden ?

Bo raczej nikt tego nie gnie po 6 metrów.

Bez większego problemu zamówisz parapety blaszane gięte do 6 m a niektóre firmy mają giętarki do 8 m.

Szukaj u producentów parapetów i najlepiej blisko miejsca zamieszkania bo ciężko transportować długie elementy.

Wpisz w wyszukiwarce internetowej ",,,.parapety blaszane 6 m..." i na pewno znajdziesz producenta a jak nie, to popytaj w swoim regionie na składach budowlanych gdzie sprzedają pokrycia dachowe.

U siebie zamawiałem długie parapety bo górny "gzyms" elewacji obrabiałem w około z blachy o profilu parapetu.

W moim regionie (w zasięgu 100km) jest przynajmniej kilka hurtowni parapetów. Oni tną właśnie z takich dużych sztang.

Ale tak myślę, że może warto by było jednak taki parapet połączyć zachowując dylatację na łączniku (też do kupienia z parapetami).