Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indywidualny, dla nas idealny ;)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 683
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie no ta wiedza zdecydowanie nie była mi potrzebna :no:

@_arek_ to ja cię przepraszam, myślałam, że mnie podpuszczasz

a propos tej wysokiej ściany - w sobotę właśnie małż wyciągnął ją na wysokość docelową (12 pustaków), a dziś dokończył ścianę od garażu (13 pustaków)

zostaje jeszcze ściana z oknem w kuchni - jutro podejdę do biura projektowego po pisemko, że zmiana wymiaru okna jest nieistotna (chyba ostatecznie zrobimy 2,5x1,5)

poszerzył też drzwi wejściowe - bo pierwotnie zrobił otwór na 90 cm, poszerzył do 1m, ale to i tak pewnie będzie za mało

dziś też małż skręcił i zainstalował kolumny

ładnie to wygląda :)

7PZNLsn.jpg

sYESAei.jpg

LYEKmWL.jpg

Edytowane przez chilli banana

Jakby był w ścianie też by trzymał i dodatkowo wzmocnił ścianę. A tak belka sobie złup sobie - będą pęknięcia na styku słupa i ściany?

aiki mąż mówi, że nie będzie pęknięć

no, zobaczymy ;)

mamy małą zagwozdkę z podłogówką, bo w miejscu, gdzie mieliśmy mieć 1 rozdzielacz, będziemy mieć ścianę z cegły, więc nie będzie to ładnie wyglądać, a w miejscu, gdzie mieliśmy mieć drugi rozdzielacz, będą drzwi do spiżarni

czy myślicie, że zamiast rodzielacza 6-obowodowego i 4-obowodowego możemy zrobić 1 rozdzielacz 10-obwodowy w innym miejscu? to będzie ok 500mb rurek

czy zrobić nowy projekt podłogówki?

dla lepszego poglądu starałam się to zobrazować ;)

podłogówka.jpg

sugestie mile widziane :)

To nowe miejsce jest dość daleko od większości pętli. Sporo rurki zejdzie na dobrego. Chyba że powroty pętli salonowych wykorzystać na grzanie korytarza - najniższy priorytet.

Czemu ściana z cegły dyskwalifikuje lokalizację rozdzielacza? Jeśli chodzi o jej szerokość to powinno wystarczyć dając płytę kg na plecy rozdzielacza i nadproże ceramiczne np z LM. No chyba, że cegły miały być odkryte.

Rozważałaś jeszcze ścianę od klatki schodowej?

Może nawet rozdzielacz zrobić po stronie schodów, żeby holu nie szpecił.

Ps. Ja u siebie mam 12 obwodowy rozdzielacz ze stali nierdzewnej z alle firmy chyba capricorn. Przyzwoity produkt za małe $.

To nowe miejsce jest dość daleko od większości pętli. Sporo rurki zejdzie na dobrego. Chyba że powroty pętli salonowych wykorzystać na grzanie korytarza - najniższy priorytet.

Czemu ściana z cegły dyskwalifikuje lokalizację rozdzielacza? Jeśli chodzi o jej szerokość to powinno wystarczyć dając płytę kg na plecy rozdzielacza i nadproże ceramiczne np z LM. No chyba, że cegły miały być odkryte.

Rozważałaś jeszcze ścianę od klatki schodowej?

Może nawet rozdzielacz zrobić po stronie schodów, żeby holu nie szpecił.

Ps. Ja u siebie mam 12 obwodowy rozdzielacz ze stali nierdzewnej z alle firmy chyba capricorn. Przyzwoity produkt za małe $.

Daniel, dzięki, zajrzę do twojego dziennika :)

masz z pompką?

ściana z cegły ma być odkryta, więc to wizualnie będzie strasznie wyglądać

ścianę od klatki schodowej rozważałam właśnie w nocy, jak już napisałam posta - dziś muszę z małżem skonsultować ;)

a korytarz tak jak mówisz - powroty pętli jakoś wykorzystać

na budowie dość mało się dzieje, bo małż jeździ to tu, to tam

ja zaś siedzę z dzieckiem w domu, bo się pochorowała na maksa - dostała bańki, pierwszy raz w życiu coś takiego widziałam, ponoć wychodzić nie można przez 3 dni

małż skończył murować ścianę w kuchni, okno zostawiliśmy 250x150

teraz na tapecie szalunki słupów

zasadziliśmy 400 choinek :lol2: część mamy takich mniejszych, a część większych, fotki niet, bo w domu siedzę :bash:

LE2yIPi.jpg

kurde, widać na fotce gałęzie drzew, które wycięliśmy z drogi gminnej - nie dość, że ze 2 lata pisaliśmy o wycięcie tych drzew, to jeszcze koniec końców sami musieliśmy je wycinać za zgodą UM i zostaliśmy z tym syfem

może straż się zgodzi, żeby ognisko na Jana rozpalić - będzie okazja, żeby zjeść kiełbachę, jak za starych dobrych czasów :lol2:

wymyśliłam, żeby zrobić dzieciakom plac zabaw na dzień dziecka, więc kupuję rózne akcesoria do tyrolki tudzież ścianki wspinaczkowej

napisałam do Wikędu o wycenę drzwi wejściowych, bo chcemy wyciąć właściwy otwór i zalać nadproże - mam nadzieję, że dostaniemy jakiś rabat

rozdzielaczy do podłogówki jeszcze nie wybraliśmy, ale raczej zrezygnujemy z kan-thermu i weźmiemy coś tańszego

aiki mąż mówi, że nie będzie pęknięć

no, zobaczymy ;)

mamy małą zagwozdkę z podłogówką, bo w miejscu, gdzie mieliśmy mieć 1 rozdzielacz, będziemy mieć ścianę z cegły, więc nie będzie to ładnie wyglądać, a w miejscu, gdzie mieliśmy mieć drugi rozdzielacz, będą drzwi do spiżarni

czy myślicie, że zamiast rodzielacza 6-obowodowego i 4-obowodowego możemy zrobić 1 rozdzielacz 10-obwodowy w innym miejscu? to będzie ok 500mb rurek

czy zrobić nowy projekt podłogówki?

dla lepszego poglądu starałam się to zobrazować ;)

[ATTACH=CONFIG]411784[/ATTACH]

sugestie mile widziane :)

nie montuj pompki do rozdzielacza ;) tak się robi jak masz bardzo duże odległości od źródła ciepła do rozdzielacza, albo jak nie masz pompki w źródle ciepła, albo jak temp zasilania idzie milion stopni to trzeba to wymieszać przed pójściem w podłogę.

Jeżeli chodzi o rozdzielacze to faktycznie nie masz miejsca, a jakbyś je dała pod sufitem w piwnicy?? Dla nich to nie ma znaczenia czy sa pionowo czy poziomo :) tylko rotametry będą źle pokazywać, ewentualnie pokaż rzut piwnicy nałożony na rzut parteru, to może na ścianę w piwnicy powiesić rozdzielacz? źródło ciepła będzie w piwnicy?

BTW wg mnie jeden rozdzielacz to lepsza opcja, bo taniej szybciej i tylko jedna skrzynka - to zawsze 150zł w kieszeni :)

nie montuj pompki do rozdzielacza ;) tak się robi jak masz bardzo duże odległości od źródła ciepła do rozdzielacza, albo jak nie masz pompki w źródle ciepła, albo jak temp zasilania idzie milion stopni to trzeba to wymieszać przed pójściem w podłogę.

Jeżeli chodzi o rozdzielacze to faktycznie nie masz miejsca, a jakbyś je dała pod sufitem w piwnicy?? Dla nich to nie ma znaczenia czy sa pionowo czy poziomo :) tylko rotametry będą źle pokazywać, ewentualnie pokaż rzut piwnicy nałożony na rzut parteru, to może na ścianę w piwnicy powiesić rozdzielacz? źródło ciepła będzie w piwnicy?

BTW wg mnie jeden rozdzielacz to lepsza opcja, bo taniej szybciej i tylko jedna skrzynka - to zawsze 150zł w kieszeni :)

dzięki Seba :)

plan jest taki, że kupimy większą skrzynkę, tak żeby w razie czego zmieścić tam pompkę

i zdecydowaliśmy umieścić rozdzielacz na tej ścianie ze schodami, tam chyba będzie najmniej się rzucał w oczy

koniec kwarantanny, więc przeszliśmy się na działkę z dzieciakami

Rh6K2Qb.jpg

meLtUFd.jpg

kuchnia i salon

Kja39C8.jpg

okno w kuchni

vJyK6W9.jpg

z wiatrołapu

xqsn7J5.jpg

mój trzylatek w akcji - odwróciłam się tylko, żeby dziecko włożyć do wózka :bash: myślę, że będzie zachwycony ścianką wspinaczkową :lol2:

0aFd7wh.jpg

zakwitły nasze drzewka

2bmMrUE.jpg

a za nami już tylko Trójmiejski Park Krajobrazowy :)

adq5KZj.jpg

najbardziej z tej całej budowy to lubię ten widok na las :yes:

JX6J5vV.jpg

na budowie pojawiły się schody :lol2:

ClMR0N0.jpg

nowa zabawka małża

TY2lAzy.jpg

szwagier postanowił trochę popracować zamiast się lenić i dziś spędził dzień na naszej budowie skręcając szalunki

hmmaFm5.jpg

dalej na tapecie szalowanie słupów

tqIgDAz.jpg

plan jest, żeby na sobotę wziąć beton, zostały jeszcze 2 słupy do zaszalowania

dziś kurier dostarczył kanalizę - 60% zamówienia brakuje :mad:

do firmy nie mogliśmy się dziś dodzwonić, może w piątek uda się wyjaśnić, czy podzielili nasze zamówienie czy o co kaman..

http://www.kreocen.pl/img/z/0/p/767051/1/Capricorn-10-OBWODOWY-ROZDZIELACZ-ze-stali-nierdzewnej-PREMIUM-1-do-ogrzewania-plaszczyznowego-z-zestawem.jpg

Ja mam taki rozdzielacz. Dobry i tani. Bez pompy, bo ...jak Sebastian pisał :) rurki mam niebieskie kantherm RT.

dzięki Daniel, już patrzyłam na te rozdzielacze :)

i jeszcze valvex, który ma Seba

rurki też chcę te niebieskie, tylko muszę przeliczyć ile mniej więcej metrów wyjdzie więcej jak przeniesiemy ten rozdzielacz z salonu na korytarz

cenę mam najlepszą w Polsce dzięki kontaktom Seby ;)

a nawet nie wiem, czy dpd, ale mam taką nadzieję, że dojadą ;)

zobaczymy, czy jutro ktoś w firmie będzie, to może coś się wyjaśni

udało mi się zgrać fotki z telefonu męża

eG9Li8O.jpg

JqPjuFf.jpg

jeszcze jedna kolumna do zaszalowania i wszystkie do skręcenia, w sobotę miejmy nadzieję beton

UmWYFBh.jpg

wszystko gotowe na beton, a z betonu nici - mój małż się jeszcze nie nauczył, że jak są dni wolne, to trzeba z kilkudniowym wyprzedzeniem zamawiać :rolleyes:

otwór drzewiowy zrobiony pod drzwi wikęd serii TP lux tak się chyba nazywa - ale kurde nie chcą nam rabatu dać, a w wątku o drzwiach wikędu czytałam, że ludzie bez problemu rabat dostają

8LriENq.jpg

jF06NCJ.jpg

VK3QHO0.jpg

O8TwZJE.jpg

4hYJNKQ.jpg

HL9SuFU.jpg

aX9rrr9.jpg

ksXhlpr.jpg

gxEardF.jpg

vwXCh1z.jpg

07nn8P4.jpg

ludzie wracają do pracy, więc i kwestia naszej kanalizacji się wyjaśniła - zamówienie zostało podzielone między 3 przewoźników - 4 paczki dostaliśmy GLSem, reszta kanalizy dojdzie DPD, a rurki PE Pocztexem :rolleyes:

wszystko gotowe na beton, a z betonu nici - mój małż się jeszcze nie nauczył, że jak są dni wolne, to trzeba z kilkudniowym wyprzedzeniem zamawiać :rolleyes:

W majówkę to w ogóle kiepsko z betonem (przynajmniej w mojej okolicy)... część załogi węzła na urlopie ... chciałem 27 kwietnia zamówić beton na 4 lub 5 maja ... okazało się, że najbliższy termin to 8 maj ...