Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indywidualny, dla nas idealny ;)

Recommended Posts

W majówkę to w ogóle kiepsko z betonem (przynajmniej w mojej okolicy)... część załogi węzła na urlopie ... chciałem 27 kwietnia zamówić beton na 4 lub 5 maja ... okazało się, że najbliższy termin to 8 maj ...

no jasne, ja to rozumiem, u nas niby też 8-go z tym, że mąż dziś zamawiał (chciał na jutro :lol2:)

• Odpowiedzi 683
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Trochę swoich pustaków ciałem wzdłuż, ale nie wychodziło tak ładnie. Szacunek :) napisz, że to ręcznie to będę się wstydził jeszcze bardziej.

:rolleyes:

ręcznie się mojemu mężowi nie chciało ;)

taką okrągłą piłą ciął, co kiedyś na wsi w każdym gospodarstwie była

wyszło super :)

dzisiejszy dzień mogłabym podsumować tak "beton, słupy i dwie kurwy"

gwoli wyjaśnienia - był beton, zalewaliśmy słupy, a w drodze z budowy do szkoły moja córka mówi:

"Mama były dwie kurwy"

hee?? "Jakie dwie kurwy?"

"No tata powiedział kurwa i ten pan powiedział kurwa. Ale była akcja."

Do rzeczy - przychodzimy z córką na działkę - wszystko pięknie sie prezentuje:

euVN4Tq.jpg

w momencie jak dochodzę do tej zalewanej kolumny, widzę, że cieknie, więc robię fotkę, no bo co innego mogę jeszcze zrobić :bash:

d902Z5Y.jpg

operator twierdzi, że rozwaliło szalunek, ale mówimy mu, że ścianę przesunęło - nie dowierza

Nsr0Huu.jpg

trochę tego betonu wypłynęło

HS96U0t.jpg

ściana się przesunęła 12 cm :bash:

1Hx9CU8.jpg

jgElOYR.jpg

sZLf3H4.jpg

żeby tego było mało, to wcześniej narożny szalunek nie wytrzymał i też sporo betonu wypłynęło - na tę akcję się niestety spóźniłam..

lTuUqy6.jpg

tutaj już sytuacja ogarnięta i z podpórkami

zgw4z6W.jpg

tę kolumnę zalaliśmy ręcznie - pakowałam beton w wiadra, a mąż wrzucał w słupy

przerzuciłam chyba 0,5m3 betonu

powiem jedno - 15-sto litrowe wiadro wody to pikuś w porównaniu z tym samym wiadrem wypełnione betonem :lol2:

xUyNC1p.jpg

jeśli chodzi o felerną kolumnę, wszystko musieliśmy zdemotnować i oczyścić

em0TIEL.jpg

teraz szalunek wygląda tak

IYTibSG.jpg

QWaq14l.jpg

podsumowując, nadproża wyglądają całkiem spoko

I8dqR8s.jpg

Py6wDY1.jpg

a w tle widać naszą "tower" - ceny na najwyższych piętrach, z których widać zatokę, deweloper wycenia na ponad 8k/m2

jakbyście jechali na półwysep, to właśnie ta wieża należy do kompleksu aquasfera z aquaparkiem z rekinami - choć ponoć rekiny padły..

1vMmcSc.jpg

Podsumowując: beton 3m3 760zł + 40 zł operatorowi, bo sporo nam pomagał, tudzież rzucał przekleństwami ;)

pół dnia w plecy, jutro może po drodze dowiozą nam beton na tę brakującą kolumnę, zobaczymy jak szalunki :yes:

I najbardziej istotne - morale pracowników spadły - mąż nie może przeżyć, że nie przewidział, że ścianę może przesunąć..

Edytowane przez chilli banana

Wstęp przebił wszystko, nawet tą ścianę, która się przesunęła. O rekiny to ja już nawet nie pytam :p

Dobrze, że wszystko ogarnięte, powoli a do przodu ;)

rekiny to takie malusie jeszcze są, zresztą one pływają w zamkniętym basenie, ale można popatrzeć jak się pływa

ogarnięte niby jest, ale stres pewnie będzie przy zalewaniu tej kolumny ;)

Fakt, wstęp miażdży :) Przesunięta ściana masakra, dodatkowa praca i koszty, ale czasem tak bywa. Szkoda że szalunek nie był skręcony też po bokach przez ścianę, wtedy nic nie powinno się wydarzyć.

heh na forum budowlanym w końcu jesteśmy - to tylko taka impresja, żeby ten dzień nam się wyłącznie smutno nie kojarzył :lol2:

masz rację, co do tego skręcenia po bokach - mój mąż wczoraj cały dzień miał skopany przez to właśnie, że nie przewidział, że ściana się przesunie i tego nie skręcił

W szoku jestem z tą ścianką. Kolejny raz się potwierdza jak duy napór robi taki słup betonu. Niesamowite. Dobrze że się nie przewróciła. Jak finalnie ją zakotwiliscie żeby się nie powtórzyło i jak będzie kotwiona docelowo? No chyba że od góry jeszcze będzie łany strop czy coś.

powiem ci Daniel, że na razie jest po prostu szalunek - skręcony z jednej strony z tą ścianą, która się nie ruszyła i z tą krótką, przesuniętą

jak będziemy lać beton, to pewnie małż podeprze jakimiś belami

jutro chcemy ten słup zalać - beton będziemy chyba wiadrami lać, bo mają tyle roboty, że grucha z pompą nie da rady przyjechać z taką małą ilością betonu

ale to lepiej wg mnie (choć narobimy się więcej), mniejsze ryzyko, że nam znów szalunek rozsadzi

a docelowo to tam będzie strop i taras - w przyszłym tygodniu chcemy zalewać, więc mam nadzieję, że jakiś mega wiatrów nie będzie i że to wszystko się utrzyma

fejsbuk mi przypomina, że dokładnie rok temu mieliśmy śnieg - słabo widać na fotce, ale to już wina mojego telefonu ;)

OiY6b9G.jpg

swoją drogą możemy sobie też pogratulować dobrze wykonanej roboty przez ten rok ;)

a dzisiaj - rozbieranie szalunków - małż średnio zadowolony ze słupów - ja uważam, że biorąc pod uwagę fakt, że był sam i spieprzyło się całkiem sporo, to wyszło całkiem dobrze - ze 2-3 słupy mają jakieś cracki, którymi małż już się zajął

nadproża cud miód malina

w fotograficznym skrócie:

lZLghX3.jpg

zalewany przez nas ręcznie :yes:

6qJiuNI.jpg

Ju59qn5.jpg

4N76efP.jpg

no tu jest najgorzej - beton nie był zawibrowany dobrze, bo małż został wtedy sam na polu walki z rozwalonym szalunkiem, słup zalewał operator

UMkaCCA.jpg

i efekty dzisiejszej pracy - pustaki wymurowane po całości, można szalować strop

EIjhBug.jpg

1LqUAr5.jpg

hD1QYuN.jpg

8xMBVbV.jpg

Edytowane przez chilli banana

udało nam się zalać kolumnę :)

ściana stoi :wave:

jeszcze..

6lTZxwX.jpg

niestety grucha nie przyjechała, bo to za mało betonu dla nich, ale zrzucili nam 0,8m3 na przyczepkę

na kolumnę poszło jakieś 0,5m3, trochę też zużyliśmy na zrobienie stopni - przydadzą się pewnie w naszym ogródku

Dj5iD0a.jpg

osiągnęłam już level expert we wrzucaniu betonu do wiadra ;)

znam już nawet różnicę między szpadlem a łopatą :lol2:

impreza pociągnęła trochę po kieszeni - 170zł

zapomniałam jeszcze doliczyć koszt wibratora przedwczoraj - 60zł

małż zaczął robić szalunki pod podciągi w salonie

84HNedf.jpg

jutro podciągi nad oknami - małż podjął decyzję, że zrobimy okna na wysokość 2,5m zamiast 2,7m

Niezłe jaja z tą ścianą, ale to męża błąd że szalunkiem nie połapał po obu stronach przez bloczki - tak się robi. Ściana się na papie poślizgneła i poszła ;) dobrze że już ogarnięte i ściana stoi.

A propo wibratora - za 150 zł możńa kupić nowy na allegro, przyda się jeszcze nie raz.

Niezłe jaja z tą ścianą, ale to męża błąd że szalunkiem nie połapał po obu stronach przez bloczki - tak się robi. Ściana się na papie poślizgneła i poszła ;) dobrze że już ogarnięte i ściana stoi.

A propo wibratora - za 150 zł możńa kupić nowy na allegro, przyda się jeszcze nie raz.

nie mamy tam papy, sam klej

no ale oczywiście, że wie, że tak się robi - tu jak zabezpieczył tę środkową kolumnę

RcNzVep.jpg

pewnie dlatego, że wie, że tak mógł zrobić, to się tak biczował przez cały dzień

najważniejsze, że nikomu nic się nie stało, drugi raz takiego błędu na pewno nie popełni

będzie inny :lol2:

co do wibratora - już 2 spaliliśmy przy zalewaniu piwnicy - jeden był właśnie tańszy koło 200zł, drugi ca. 650 zł i też padł

możnaby kupić coś porządnego, ale czy warto teraz już na te 2 stropy ;)

Chlli trzeci dzień już bez wpisu w dzienniku. Opuszczasz się :p

Reda - piękne miejsce. Mam tam ciotkę, której nie wdziałem ze 30 lat :)

faktycznie tydzień minął :jawdrop:

okres przyjęciowy itd. zalatana jestem

Daniellos zapraszamy - będzie też okazja odwiedzić ciotkę ;)

fotograficzny skrót

cMdWBvS.jpg

GbptLMj.jpg

EgQiDVN.jpg

UFk85PC.jpg

WHkJgrD.jpg

f6CQRp4.jpg

6HTdahJ.jpg

vOtpnuE.jpg

4OTnCBN.jpg

EFQkPmY.jpg

azakA6a.jpg

robi się też drewno na plac zabaw :)

q2Pjx8B.jpg

Foto szalunku przypomniało mi, że Wasz projekt nie jest "zwyczajny" :) Aż wróciłem do pierwszej strony ponownie obejrzeć założenia projektowe. Wszystko wygląda bardzo ciekawie. Fajnie będzie zobaczyć, gdy z papieru przeniesie się go do rzeczywistości. Widoki z piętra będą jeszcze fajniejsze.

Jaki będzie ten basen? :)

Foto szalunku przypomniało mi, że Wasz projekt nie jest "zwyczajny" :) Aż wróciłem do pierwszej strony ponownie obejrzeć założenia projektowe. Wszystko wygląda bardzo ciekawie. Fajnie będzie zobaczyć, gdy z papieru przeniesie się go do rzeczywistości. Widoki z piętra będą jeszcze fajniejsze.

Jaki będzie ten basen? :)

no zobaczymy jak to wyjdzie :)

basen nie wiem, nie chcę o tym myśleć :lol2:

na razie przerasta mnie wybór baterii łazienkowych :bash:

jest las, tylko grzybów mało :lol2:

uMhJpvn.jpg

jest plan, żeby w sobotę zalać strop

no ale plan też był na zeszłą sobotę, więc ten teges..

małż dalej dłubie przy placu zabaw

89PJUiS.jpg

przy okazji lania stropu chcemy uszczknąć trochę betonu pod konstrukcję

j4idxtA.jpg