Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indywidualny, dla nas idealny ;)

Recommended Posts

Seba mam – dopłata 8100 zł do MOWO, 6930 do stropexa, ale to już nie w warstwie ocieplenia

do tego poszerzenia 1100

dlatego właśnie pytam, bo mam inny pomysł na spożytkowanie tych złotówek ;)

tak na marginesie, czytam twój dziennik – wdrożyłeś już to mowo w garażu? jeśli chodzi o okna w domu, to jestem na 15tej stronie, gdzie dopiero rozkminiałeś w co iść,czy może pakiety dać, więc jestem ciekawa co dalej ;)

acha, o wycenę na konsolach knelsem i jbd poprosiłam wczoraj, więc powinnam ją mieć lada dzień

o taśmach rozprężnych pewnie doczytam u ciebie w dzienniku, jeśli chodzi o taśmy i przylepce, to u nas koszt 4k

Tu masz montaż na kotwach jbd IMAG1953.jpg

Dodatkowo nawiększe okna balkonowe podparte na kątownikach.

Edytowane przez surgi22

• Odpowiedzi 683
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tu masz montaż na kotwach jbd

Dodatkowo nawiększe okna balkonowe podparte na kątownikach.

dzięki surgi22 :)

a nasz sprzedawca odpisał, że cenowo JBD wychodzi podobnie jak MOWO, ale dochodzi jeszcze "kwestia uszczelnienia zewnętrznego kołnierzami ze styropianu/styroduru i fartuchów - gdyż nie jest to zawarte w systemie." I że klienci często to sami robią.

:wtf: 12k za montaż i jeszcze fartuchy mam sobie zakładać?

Umówiłam się z nim na piątek, no albo się dogadamy, albo weźmiemy okna gdzie indziej.

W ostateczności, małż mówi, że okna może we własnym zakresie zamontować – w sumie to już montował okna (tyle, że w murze), pajączka mamy, ba nawet znajomego montażystę.

HST wiadomo, firma, żeby była gwarancja.

A ze spraw budowlanych – beton umówiony na sobote, nie mieli czasu po południu w tym tygodniu.

Wychodzi 17m3 po 225zł/m3.

Parę fotek zbrojenia – jakieś takie proste tym razem i tak jakoś go mało ;)

ach, aż się łezka w oku kręci, że to już ostatni etap :lol2:

ddWwh6I.jpg

qWCIMPE.jpg

kA6WiP5.jpg

RyZNEwQ.jpg

Dobrze to wygląda :) Ale do końca daleko :p

PS. Co do drzwi bo zapomniałem cena z montażem i poszerzeniami od spodu coś 4300 brutto chyba ale nie mam wyszczególnionego więc nie podam Ci dokładnie. Na stronie KMT możesz sobie zrobić wycenę i doliczyć rabat jaki proponują sprzedawcy + cenę montażu i wiesz co i jak.

PS. Co do drzwi bo zapomniałem cena z montażem i poszerzeniami od spodu coś 4300 brutto chyba ale nie mam wyszczególnionego więc nie podam Ci dokładnie. Na stronie KMT możesz sobie zrobić wycenę i doliczyć rabat jaki proponują sprzedawcy + cenę montażu i wiesz co i jak.

chyba muszę edytować tego posta, chodziło o to, że to koniec pewnego etapu – zbrojenia i stropów

a wiesz, że nie wiedziałam, że na stronie KMT można zrobić wycenę – byłam na niej, ale mi kompletnie nie działała, może otworzę ją w innej przeglądarce

to ja mam prostsze drzwi od ciebie i wycenili mi na prawie 5k hmmm

mam rozkminę odnośnie okna dachowego

z kopułą Uw=1,2 Ug=1,1 cena: 3 390

bez kopuły Uw=0,7 Ug=0,5 cena 4 572

warto dopłacić ponad 1k?

muszę się z tym przespać, ale tak myślę, że w sumie to do drzwi chyba więcej dopłacam, a schodzę mniej niż 0,5W/m2K

a na budowie dalsze przygotowywanie otworu pod bramę 2500x2500

taka brzydka kwadratowa będzie

jakoś w przyszłym tygodniu powinni montować

ciekawe czy się wyrobią

i czy my się wyrobimy :lol2:

sXWqUSo.jpg

ErTf2ae.jpg

Edytowane przez chilli banana

[ATTACH=CONFIG]416433[/ATTACH] Możesz zrobić bramę garażową w warstwie ocieplenia - cieplej i garaż za free dłuży o 25 cm ( u mnie przy 5 metrowej bramie 1,2 m2 więcej ).

a tak, mój mąż chciał tak zamontować, ale bramę potraktowaliśmy trochę po macoszemu, rozmawialiśmy tylko z 2 przedstawicielami, którzy nie byli specjalnie chętni na taki montaż, oczywiście mieli swoje argumenty ;)

koniec końców, zaliczkę już wpłaciliśmy, będzie standardowo

dzięki walec7_7 pobawiłam się trochę wycenami

i wychodzi na to, że mój sprzedawca kroi mnie po cenie katalogowej + 600 za montaż drzwi + VAT oczywiście

o matko, jeszcze się z nim umówiłam na piątek i będę czas tracić na pogadanki :bash:

generalnie, to KMT wychodzi mi drożej niż Wikęd, jedynie to pochwyty mają tańsze i w tej cenie bym wzięła ;)

co do okna, to przespałam się z tym, ale jednak świadomość posiadania okna o tak słabych parametrach nie dawała mi spać spokojnie hłe hłe – żartuję oczywiście, ale postanowiłam zrobić małe obliczenia

oczywiście od razu wyjaśniam, że zdaję sobie sprawę, że moje obliczenia mogą być błędne, do tego założenia różnicy temperatur są mało realne, do tego przyjęłam stały koszt kWh, ale do rzeczy:

jako, że okno ma być w łazience i zakładamy tam nieco wyższą temp niż w pozostałych pomieszczeniach, to w pierwszym wariancie przyjęłam 24° różnicy temp. wewn i zewn przez pół roku i przez drugie pół 10°

w drugim wariancie przyjęłam 20° różnicy temperatur przez 10 mcy i 4° przez 2 mce

dla przypomnienia okno 120x220:

z kopułą Uw=1,2 Ug=1,1 cena: 3 390

bez kopuły Uw=0,7 Ug=0,5 cena 4 572

wychodzi mi, że różnica w oknie zwróci mi się po przynajmniej 16 latach, a może i 30tu – mogę nie doczekać :lol2:

pozostaje jeszcze estetyka i kwestia gustu – no tu już każdy dopłaca według własnego uznania

to bez kopuły ładniejsze, ale czy warte tych 1200zł, w końcu oglądać je będę tylko od spodu..

Edytowane przez chilli banana

na dach mój mąż chce położyć styropian i papę

styropian OK, ale papa jest BE. Przeliczcie sobie ile by wam wyszła EPDM w jednym bądź dwóch kawałkach. Uderz do Andrzeja, M.A.G'a tutaj z forum. Powie Ci co i jak i za ile ;) Wg mnie to jedyne słuszne rozwiązanie na dach płaski. Pewniej no i duuuużo mniej roboty., a cenowo to porównaj sobie. Chętnie się dowiem jak to u was wyjdzie.

styropian OK, ale papa jest BE. Przeliczcie sobie ile by wam wyszła EPDM w jednym bądź dwóch kawałkach. Uderz do Andrzeja, M.A.G'a tutaj z forum. Powie Ci co i jak i za ile ;) Wg mnie to jedyne słuszne rozwiązanie na dach płaski. Pewniej no i duuuużo mniej roboty., a cenowo to porównaj sobie. Chętnie się dowiem jak to u was wyjdzie.

Rozmawialiśmy kiedyś na ten temat, mojego męża ciężko przekonać jak się na coś zdecyduje

Co nie znaczy, że nie spróbuję :lol2:

Najpierw jednak okna i urlop ;)