Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indywidualny, dla nas idealny ;)

Recommended Posts

Mamy stropodach :wave:

zacieraczkę wypożyczyliśmy, wyszło idealnie - mucha nie siada:

JjdP04t.jpg

pomagali wujek i dwaj znajomi

sdqDw6y.jpg

Ptx3RZR.jpg

Hv8EPik.jpg

0d3M8bv.jpg

tu widać kilkuprocentowe nachylenie

rC44R9L.jpg

yRPauTj.jpg

widok na taras - może kiedyś postawimy tu basen..

56tptg5.jpg

i na ogródek z naszym pięknym trójmiejskim parkiem w tle

jGH8MYw.jpg

małe, ale cieszą oko:

rrIlMXQ.jpg

JsHQnse.jpg

podsumowanie kosztów: 17m3 po 225, udało się utargować 50 zł ;) czyli 3775zł

zacieraczka 200

wibrator 60/70 (małż nie pamięta)

jutro może podłączymy zraszacz, to będzie za nas podlewał a co :lol2:

• Odpowiedzi 683
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kawał dobrej roboty! Podziwiam, 3 poziomy i jeszcze płaski dach. Ile to roboty, zbrojenia i betonu. Szacun :cool:

dzięki walec7_7 za dobre słowo :)

Możesz opisać bardziej szczegółowo proces zacierania mechanicznego ? Po jakim czasie od wyłania nastąpiło zacieranie itp.

jakieś 2 godziny po skończeniu zalewania betonem, ale było bardzo ciepło i beton szybko wiązał

małż mówi, że maszyna waży z 80kg, więc jak ty już możesz wejść na beton, to możesz wrzucać i maszynę, nie zapadnie się ;)

no i przy wrzucaniu jej na strop warto mierzyć siły na zamiary ;)

tu jeszcze takie fotki:

kwz6Iu5.jpg

Gh7sbwz.jpg

jak za mocno ciągnie, możesz podlać wodą

mamy tam ok. 70m2 i zeszło ok. 2 godzin

mamy bramę :)

1rxmfId.jpg

DJqgjmK.jpg

J2rvWvU.jpg

generalnie, z montażu małż nie jest zadowolony, jutro ekipa ma przyjechać na poprawki, bo coś strasznie skrzypi

wprawne oko małża wychwyciło krzywy montaż prowadnic, zobaczymy co panowie powiedzą

jest też kilka innych aspektów natury estetycznej, ale to jutro może fotki wrzucę, bo dziś już padam

podpisałam też umowę na okno dachowe

wszystkie poprzednie ceny o kant d..py można rozbić, bo Pani się pomyliła i podawała ceny dla okna 120x120 zamiast 120x220

ale z uwagi na swój błąd, podzieliła się z nami trochę swoim rabatem

tak więc finalnie, za płaskie okno płacimy 4900 (model DXG, ug 0,92, uw 1,1– słabo..)

• 4 weeks później...
Widzę boróweczki są :) Sami mamy 10 krzaczków :)

Czy daliście jakieś ocieplenie na ościeża bramy ?

nie, brama jest montowana od wewnątrz, nic tam nie dawaliśmy

urlopik nam się już skończył kilka dni temu, pora więc nadrobić zaległości w dzienniku

kilka fotek z roszalowanym stropodachem:

R4gSoud.jpg

d74lHeL.jpg

mpyCd3z.jpg

9NHISar.jpg

małż wziął się za 'prund'

Ajikipc.jpg

WldxoFk.jpg

wg projektu miał być min. 70 cm w ziemi i jest

6zfkVjX.jpg

9N1ynx0.jpg

myyKdga.jpg

DikcLXG.jpg

jest i pierwsza skrzynka w budynku :)

FJ7UuGj.jpg

zabrał się też za attykę dachu - pierwsza warstwa z pustaków:

RjgvJEv.jpg

oR1SCxm.jpg

3u2xJAr.jpg

szalunki pod wieniec:

XHGAgAx.jpg

dvlctkl.jpg

tu 9-cio metrowe zbrojenie wieńca

47ut7r4.jpg

YsoFdaz.jpg

kończy też zbrojenie murka oporowego, żeby wszystko zalać za jednym zamachem:

i5elBos.jpg

PApDivs.jpg

dziś ułożył też pierwszą warstwę ścianek działowych:

NH6VkoT.jpg

Vs9Coo2.jpg

Ug71c3x.jpg

EWw7a2b.jpg

sen z oczu spędza mi teraz ten felerny montaż okien

wikęd robi MOWO illbrucka, kotew nie robią

oknoplast też kręci głową na kotwy

drutex życzy sobie za kotwy praktycznie tyle, co za MOWO, a jeszcze uszczelnienie będzie po naszej stronie

jak tu życ :rolleyes:

Łoooo faktycznie roboty od groma pełen szacun dla męża że ogarnia to wszystko, bo jest co robić....

Widzę bramka już też zamontowana.... i jak zadowolona jesteś z samego jej wykonana/jakości jako samego elementu ?? Bo czytam, że z montażu to średnio raczej. Ja swoich jeszcze nie odebrałem, bo kasy z kredytu jeszcze nie ma więc tylko zaliczkę wpłaciliśmy :) Przed nami też wybór okien i zastanawiamy się miedzy Oknoplast - Veka i lokalny producent na profilach Schuco. Chociaż jak wiadomo profil to tylko część okna i okucia pakiety szybowe i cała reszta tez wazna a montaż too połowa sukcesu. My raczej tylko na taśmach plus 2/3cm w ociepleniu będziemy montować.

Wow! Kawał roboty zrobiliście :) A jak to wygląda, szacun :p Chciałbym mieć wszystko tak przemyślane i zaplanowane jak Wy, wtedy się aż robić chce :yes:

dzięki walec7_7 za miłe słowa, to tylko pozory :lol2:

małymi etapami do przodu..

Łoooo faktycznie roboty od groma pełen szacun dla męża że ogarnia to wszystko, bo jest co robić....

Widzę bramka już też zamontowana.... i jak zadowolona jesteś z samego jej wykonana/jakości jako samego elementu ?? Bo czytam, że z montażu to średnio raczej. Ja swoich jeszcze nie odebrałem, bo kasy z kredytu jeszcze nie ma więc tylko zaliczkę wpłaciliśmy :) Przed nami też wybór okien i zastanawiamy się miedzy Oknoplast - Veka i lokalny producent na profilach Schuco. Chociaż jak wiadomo profil to tylko część okna i okucia pakiety szybowe i cała reszta tez wazna a montaż too połowa sukcesu. My raczej tylko na taśmach plus 2/3cm w ociepleniu będziemy montować.

brama cóż, małż twierdzi, że wykonanie wygląda jak chińszczyzna, prowadnice bez polotu, napęd też

jedynie panele ok (no to dość istotny element jednak :lol2:)

to opinia mojego męża, ja tam nie mam porównania, bo to moja pierwsza brama, wszystko działa;)

panowie montażyści też wszystko poprawili, co im nie wyszło za pierwszym razem, przykleili nowe uszczelki, wyrównali uszczelki na panelach

mały update z ostatniego tygodnia na placu boju :lol2:

małż przygotował kotłownię pod wylanie betonu

3unzhxc.jpg

YSFPrJA.jpg

9y6N3cH.jpg

XGrqyfV.jpg

ścianki działowe powstają:

AoVVC0y.jpg

ukradliśmy trochę miejsca z garderoby dziewczyn i postnowiliśmy zrobić 2 wnęki w łazience

VAthJbh.jpg

tutaj z lewej wnęka pod prysznic, następna pod pralkę i suszarkę

7QwgVAQ.jpg

to mi wygląda na naszą sypialnię, a ta wnęka pod ścianą to nasza garderoba, coś mała hmmm

C78dWkk.jpg

tu pewnie wyoblenie pod papę małż zrobił

Fop21h1.jpg

z ciekawostek - w poniedziałek pomiar okien

nic sensownego z montażem nie wymyśliliśmy, wysuniemy jedynie ze 2 centymetry

dalej nie wiemy, czy PSK, czy HST

dalej nie wiemy, czy czarny/antracyt czy białe (to też zależy od suwanki, bo PSK tylko biała w naszym rozmiarze)

dalej nie wiemy, czy otwierane, czy fixy

dalej nie wiemy, czy podziałki w dużych oknach, czy szyby hartowane bez podziałki

także ten teges, niech już szkoła się zacznie, może chwila będzie na zebranie myśli :lol2:

we wtorek beton

kończą nam się pustaki, więc małż pewnie zacznie murować ścianę z cegły w kuchni

Witam

Wszystko wygląda rzeczywiście bardzo profesjonalnie. Szacun.

My też mamy podobne rozterki z oknami tzn. z ich podziałem. Chcielibyśmy fixy bez podziałów ale się trochę boimy.

Czyżbym tam na stropodachu widział wpusty dachowe. Jakie konkretnie stosujecie, czy podgrzewane, ile ich będzie, jakie rury spustowe i jaka średnica? Jakieś rzygacze przewidujecie? Ja właśnie kupiłem EPDM ale z wpustami się wstrzymałem.

Pozdrawiam

Bartek

Witam

Wszystko wygląda rzeczywiście bardzo profesjonalnie. Szacun.

My też mamy podobne rozterki z oknami tzn. z ich podziałem. Chcielibyśmy fixy bez podziałów ale się trochę boimy.

Czyżbym tam na stropodachu widział wpusty dachowe. Jakie konkretnie stosujecie, czy podgrzewane, ile ich będzie, jakie rury spustowe i jaka średnica? Jakieś rzygacze przewidujecie? Ja właśnie kupiłem EPDM ale z wpustami się wstrzymałem.

Pozdrawiam

Bartek

dzięki B_i_U za miłe słowa

dokładnie te same rozterki mamy odnośnie okien, i tak zmniejszyliśmy okna w stosunku do projektu, ale i tak na 90% weźmiemy z podziałem, bo przeszklenia wychodzą 6,75m2

te wpusty, które mwidać na zdjęciach, to robił mój mąż z nierdzewki, mamy je zamontowane na stropie parteru

na piętrze zaś będą takie o średnicy 150:

http://www.prinzcieszyn.pl/wpusty-dachowe-tpe-boczne-okragle/

nie są podgrzewane, bo mój mąż uważa, że to trochę przerost formy nad treścią, bo woda i tak może w rurze zamarznąć

rzygacze pewnie samorobne

powiedz, ile ci wyszedł EPDM - z tego, co się orientowałam, to ceny są ok. 50zł/m2, mój mąż jednak jest zdecydowany na papę

Mamy wysunięte 2 cm, za namową żony i zabawy wszystkimi rodzajami okien przesuwnych mamy HST, częściowo fixy, a częściowo otwierane, jednak otworzyć czasem warto. Do tego podziałki w dużych oknach (stoją koło HST) i ładnie się komponują. Możesz sobie zerknąć do mojego tematu :)

oo to idę jeszcze raz zobaczyć ;)

no i chyba zrobimy tylko 2 cm bo na kotwy nikt nam nie chce zrobić, a na mowo illbrucka to szkoda kasy

Nasze największe okno to 2,9(s) x 2,5(h) = 7,25m2 więc jeszcze większe, chociaż wysokość nie stanowi problemu.

A EPDM dużo taniej kupiliśmy ale na razie nie jestem upoważniony żeby podawać konkretną kwotę.

Wpusty też pewnie kupię nie ogrzewane ale za to dam duże średnice i więcej sztuk.

Nasze największe okno to 2,9(s) x 2,5(h) = 7,25m2 więc jeszcze większe, chociaż wysokość nie stanowi problemu.

A EPDM dużo taniej kupiliśmy ale na razie nie jestem upoważniony żeby podawać konkretną kwotę.

Wpusty też pewnie kupię nie ogrzewane ale za to dam duże średnice i więcej sztuk.

acha, rozumiem, dobra, będę śledzić twój dziennik :)

my w projekcie mamy okna 2,7x2,75, ale je zmniejszyliśmy, a w sumie mogliśmy zostawić, bo wychodzi na to, że i tak z tym podziałem zrobimy

U naz też okienne rozterki, chociaż kolr wybrany mamy... biały :) Chwilę się wachaliśmy nad jasnym/siwym, czy jak to by określić, ale jednak prawdopodobnie biały.

Mojej Ani zawsze sie białe podobały, więc zostało. Wachanie mamy miedzy Veka czy Schuco. No i cały czas lepszej oferty szukamy. Poza tym też mix jogurtowy jak u walca fixy, uchylne i otwierane, bo czasem fajnie otworzyć :)

Co do HST vs PSK bierz HST. Ta wielka klama w PSK jest słaba i łatwość otwierania w HST. W PSK trzeba normalnie zamykanie jak rytułał przeprowadzać ;) Byłem kiedyś u znajomego to nie pozwolił mi zamknąć bo nie umiem :)

Montaż taśmy rozprężne i 99% wysunięte 2/3cm. Chociaż nie powiem że zainteresowała mnie opcja jaką walec u siebie zeobił.

Edytowane przez _arek_

U naz też okienne rozterki, chociaż kolr wybrany mamy... biały :) Chwilę się wachaliśmy nad jasnym/siwym, czy jak to by określić, ale jednak prawdopodobnie biały.

Mojej Ani zawsze sie białe podobały, więc zostało. Wachanie mamy miedzy Veka czy Schuco. No i cały czas lepszej oferty szukamy. Poza tym też mix jogurtowy jak u walca fixy, uchylne i otwierane, bo czasem fajnie otworzyć :)

Co do HST vs PSK bierz HST. Ta wielka klama w PSK jest słaba i łatwość otwierania w HST. W PSK trzeba normalnie zamykanie jak rytułał przeprowadzać ;) Byłem kiedyś u znajomego to nie pozwolił mi zamknąć bo nie umiem :)

Montaż taśmy rozprężne i 99% wysunięte 2/3cm. Chociaż nie powiem że zainteresowała mnie opcja jaką walec u siebie zeobił.

dziś mieliśmy pomiar, na dniach wycena w antracycie i białym i wtedy podejmiemy decyzję

bierzemy HST

PSK brałam pod uwagę tylko dlatego, że mojemu mężowi bardziej odpowiada, ale jednak dzieciaki nie dadzą rady z PSK, więc ostatecznie zrezygnowaliśmy z tej opcji

ja już ofert nie szukam, mam ze 20 wycen, jeśli nie więcej, a i tak bierzemy od kolesia od bramy, z montażu której mąż nie był zadowolony :lol2:

ale fajnie się z nim gada, a montażyści ostatecznie wszystko poprawili, więc spoko

uchylnych w końcu nie bierzemy, bo musielibyśmy nasze 2—metrowe okna dzielić, a to jednak znowu nam popsuje konstrukcję budynku

muszę doczytać, co walec zrobił, bo skupiłam się na zdjęciach ;)