Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indywidualny, dla nas idealny ;)

Recommended Posts

znajomy widok:

Rss9p5H.jpg

zamówiliśmy 11m3 betonu b20 (2200zł), zabrakło ok. 1m3 na nasz murek oporowy

nfczT9g.jpg

SuJjJgj.jpg

jBw7zBw.jpg

i kotłownia

DMsH4oE.jpg

dostaliśmy wycenę okien, co ciekawe ceny są już nieznacznie wyższe niż na początku lipca

nasz sprzedawca twierdzi, żę teraz będą rosły, a w styczniu-lutym zaczną spadać

termin realizacji 15-18 październik

zostaniemy raczej przy białych, dopłata do antracytu 5k

wszystkie fixy, oprócz HSa i okna tarasowego na piętrze

• Odpowiedzi 683
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jeszcze a propos wczorajszego wymiarowania okien - nasz człowiek pełen podziwu dla małża za dokładność, precyzję i laser w oku :lol2:

okazało się, że na tych 4 dużych otworach okiennych mamy ok. 2-3 mm różnicy w wysokości, a nasz człowiek mówi, że ma teraz taką inwestycję, gdzie jest 4 cm (!) różnicy na jednej ścianie :jawdrop:

roboty na budowie pełno, dziś telefon, że zrobili nam już okno dachowe

kurza twarz, a my jeszcze dachu nie mamy przygotowane

aktualnie małż robi murek oporowy - choć mam nadzieję, że jednak ten dach zacznie robić, co by okno na podwórku nie leżało

xOKektE.jpg

srUhDok.jpg

u nas ciąg dalszy murowania ścian działowych i murka oporowego

oraz wydatki, wydatki wydatki...

kupiliśmy 7 palet pustaków 12 po 4,1

co ciekawe, 20 gr taniej niż w lutym ;)

ale to chyba tylko dlatego, że nas już znają :lol2:

wyszło 1290, bo odliczyli kaucję za 41 palet z lutego (cena pustaków 2066)

zamówiliśmy też drzwi wejściowe i okna

otwór robiliśmy pod Wikędy, potem na 90% byliśmy zdecydowani na KMT, bo salon, z którego bierzemy okna nie ma Wikędów

koniec końców wzięliśmy takie drewniane Parmaxy

LdtQ25t.jpg

nawet nam wejdą w nasz otwór :)

spodobał nam się kolor :yes: i okna też wzięliśmy w tym kolorze, a już miały być białe, bo duża dopłata, ale dobiliśmy targu :lol2:

w pakiecie z drzwiami dostaliśmy upust

drzwi 5k z montażem, okna 26k

okna w sypialniach będą miały kolor jednostronny

już dawno nie cieszył mnie tak żaden zakup budowlany :lol2:

montaż okien 15-18 października

termin oczekiwania na drzwi 12 tygodni

dostaniemy drzwi zastępcze i fajnie, bo przynajmniej się nie zniszczą przy wylewkach i tynkach :cool:

No i fajnie, w końcu koniec rozterek drzwiowo-okiennych :) U nas jeszcze wybór trwa a co ciekawe to byliśmy teraz w jeszcze jednym salonie i też nam bardzo w oko wpadł podobny kolor jak twoje drzwi... ciekawe czy nie taki sam :lol2: Też miały być białe, bo trochę szkoda nam było $$ no i jakoś żadem kolor tak do końca nam nie podchodził, ale teraz też nie wiem czy nie damy troszkę więcej $$ i nie weźmiemy tych siwych... Tym bardziej że bramę i drzwi właśnie już takie mamy... Na poniedziałek mamy dostać wycenę.

No i fajnie, w końcu koniec rozterek drzwiowo-okiennych :)

do poniedziałku wieczora mam czas, żeby zmienić kolor :lol2:

tych siwych... Tym bardziej że bramę i drzwi właśnie już takie mamy... Na poniedziałek mamy dostać wycenę.

elephant grey mi lepiej brzmi ;) choć to pewnie jeszcze inna barwa szarego ;)

idę zobaczyć do was jak wygląda

w bloku naszym mamy balustrady w tym kolorze i część elewacji, ale pewnie bym nie wzięła stolarki w takim kolorze, gdyby nie te drzwi w salonie, jakoś przykłuły mój wzrok

a tymczasem taka sytuacja:

lEKOQwx.jpg

5sRqaeW.jpg

eliS3DK.jpg

przy okazji kilka fotek murka:

5TlhfoZ.jpg

T1NthP9.jpg

tu te szalunki, na które zabrakło nam już betonu:

AZmlCiW.jpg

w środku zapomniałam zrobić fotki,a ścianki działowe już dość wysokie

U nas niestety pustki w temacie... ładowarka do lapka padła a z tel. kiepsko. Dla mnie to siwy :lol2: nawet nie znam katalogowej nazwy, ale mi też wpadł w oko. W salonie Vetrex u nas w miasreczku był w nim HS zrobiony. Jedyne co to w tych profilach Veki nie pasuje to szerokie łączenie okleiny w narożniku. W oknoplaście mają to fajniej zrobione

jak włosek.

U nas niestety pustki w temacie... ładowarka do lapka padła a z tel. kiepsko. Dla mnie to siwy :lol2: nawet nie znam katalogowej nazwy, ale mi też wpadł w oko. W salonie Vetrex u nas w miasreczku był w nim HS zrobiony. Jedyne co to w tych profilach Veki nie pasuje to szerokie łączenie okleiny w narożniku. W oknoplaście mają to fajniej zrobione

jak włosek.

Właśnie widzę że dziury jeszcze w dzienniku, ale już zamontowane tak?

Katalogowej nazwy to ja tez nie znam, co najwyżej nr RAL ;)

Nie rzucily mi się w oczy te łączenia, mam nadzieję że będzie dobrze, my drutex wzięlismy.

Edytowane przez chilli banana

jak włosek.

to sie nazywa zgrzew na nitkę i vetrex też go stosuje, wynika on z procesu produkcji, to roboty zgrzewają profile i wtedy jest on taki cienki, a jak ręcznie to jest szeroki nie estetyczny.

wiecha super profi zrobiona, gratuluję

to sie nazywa zgrzew na nitkę i vetrex też go stosuje, wynika on z procesu produkcji, to roboty zgrzewają profile i wtedy jest on taki cienki, a jak ręcznie to jest szeroki nie estetyczny.

Panowie nie wiem o czym mówicie :no:

znaczy domyślam się, ale jakoś mi to nie przeszkadza, przynjamniej na razie :lol2:

wiecha super profi zrobiona, gratuluję

dzięki, mama robiła, my byśmy pewnie takiej nie ukręcili ;)

mały update:

ceglana ściana w kuchni - małż nie jest zadwolony z efektu (poziome fugi 2mm mniejsze niż pionowe - really :jawdrop:), dla mnie bomba:

LIt9d1Q.jpg

KOKEnto.jpg

na piętrze działówki już wysoko i od razu te pomieszczenia się większe wydają:

LBHrVUz.jpg

62MijXX.jpg

spiżarnia też się robi:

MOg5bOr.jpg

JyLBw4N.jpg

kotłownia:

3UbOzfW.jpg

widok na całą klatkę schodową - od piwnicy po strop:

cpfYDt2.jpg

wczoraj przyjechało okno dachowe, chwilę jeszcze musi poczekać:

QboZ0ej.jpg

zamówiliśmy komin z nierdzewki

szukamy kominka, pewnie weźmiemy od Piotra z forum

zamówiliśmy komin z nierdzewki

szukamy kominka, pewnie weźmiemy od Piotra z forum

Mogłabyś napisać coś więcej o tym kominie co jak do czego i zkąd ?? To jakiś tymczasowy ma być czy już docelowy ? Będzie widoczny, czy to jakiś wkład do ceramiki ?

Też aktualnie poszukujemy jakiegoś komina do kozy, tylko my chcemy właśnie żeby był widoczny od piecyka do samego stropu/sufitu....

Poza tym to nie wiem czy twój mąż to nie jakiś cyborg ??!!

Tu ściana, tam ścianka, w międzyczasie murek a w wolnej chwili jeszcze gdzieś beton wyleje :lol2:

Powiedz mężowi żeby sie napił piwa albo poszukał sobie jakiegos zajęcia bo sie nudzi i przemyśla. Pięknie wygląda ten poczatek ceglanej ściany

dzięki :) sam przeczyta, bo to mój najwierniejszy fan, jeśli chodzi o śledzenie dziennika :lol2:

Fuga w scianie wyglada super, natomiast... wiem jak potrafi przeklamywac obiektyw przy zdjeciu wiec zapytam: czy tam na srodku zdjecia jest delikatny garb bo widac jakby nie bylo poziomu juz od bloczka a potem na cegle? Pewnie zludzenie:)... ale jesli nie to to bym poprawil:)

dzięki micbarpia, te cegły są mocno wyszczerbione, więc to może być złudzenie przez fugę

tu fotka z trochę innej perspektywy, ja tam nic nie widzę, ale zobaczę, co małż powie ;)

uzGTwuZ.jpg

Mogłabyś napisać coś więcej o tym kominie co jak do czego i zkąd ?? To jakiś tymczasowy ma być czy już docelowy ? Będzie widoczny, czy to jakiś wkład do ceramiki ?

Też aktualnie poszukujemy jakiegoś komina do kozy, tylko my chcemy właśnie żeby był widoczny od piecyka do samego stropu/sufitu....

Poza tym to nie wiem czy twój mąż to nie jakiś cyborg ??!!

Tu ściana, tam ścianka, w międzyczasie murek a w wolnej chwili jeszcze gdzieś beton wyleje :lol2:

_arek_ ja raczej dodaję zdjęcia co kilka dni, więc się kumuluje

poza tym, ciasno nam w 5tkę na naszym mieszkaniu, więc siedzi na budowie od rana do wieczora

nie żeby było luźniej, tylko żeby szybciej skończyć co nie :lol2:

komin mój mąż będzie murował z cegły, a wkład robimy na zamówienie z nierdzewki, nie będzie widoczny, choć takie mi też się podobają

kominek z płaszczem wodnym, już docelowe wszystko robimy

one-man job:

K4H6YOs.jpg

teraz, jak nie ma rusztowania na tej klatce schodowej, to ta przestrzeń naprawdę robi wrażenie - niemal 10m wysokości

VH45C2m.jpg

hrHUcOQ.jpg

pierwsza ściana działowa skończona :wave:

kotłownia:

UC566qL.jpg

f6PDxml.jpg

@micbarpia, małż mówi, że było wybrzuszenie, zlikwidował ;)

wRHJUpZ.jpg

ta ścianka nie pójdzie tak szybko, jak pustaki..

utgLapM.jpg

v6ExhgQ.jpg

dzięki aiki :) sprawdzę :)

dzisiaj mała fotorelacja z układania cegły – muszę to udokumentować, bo małż mówi, że to pierwsza warstwa nie na klęcząco :lol2:

tak w ogóle to myślałam, że on to tak cegła po cegle lepi dopasowuje, mierzy, a to kurczę normalnie zautomatyzowany proces ;)

na deskach odmierzone i zaznaczone kolejne poziomy sznurka/cegieł

739AOSL.jpg

dwa pręciki i jechane

J3ebsND.jpg

GgJKyxa.jpg

EkQr9rf.jpg

kPsC8d3.jpg

KaaZKPv.jpg

no, teraz to już z górki

a potem jeszcze komin :lol2:

krótki update

w minionym tygodniu mało się działo na budowie, bo małż zdobywa szlify w nowym fachu

na początek ściana :wiggle:

ImEz7Qk.jpg

dotarł zamówiony przez nas 13m komin (3,2k PLN)

jWP6jev.jpg

Pan Piotr @(Kominki Piotr Batura) doradził nam w sprawie kominka z płaszczem wodnym i tu zdaliśmy się całkowicie na jego doświadczenie i zakupiilśmy Romotop Heat W 2g 59.50.01

udało nam się znaleźć w cenie 5,5k PLN

ZLWP0MM.jpg

w zestawie była jeszcze rękawiczka :lol2:

żeby nie było, że tylko wciąż wydajemy i wydajemy ;)

sprzedaliśmy 320 sztuk naszych stempli po 4 i 4,5zł

tym sposobem wpadło 1510 PLN do naszego budowlanego budżetu, czy mam pisać, że już to zagospodarowaliśmy? :lol2: