Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indywidualny, dla nas idealny ;)

Recommended Posts

Zajefajna ta piwnica, powierzchnia warsztatowa jak marzenie, bardzo dobre te posunięcie z upchaniem stelażu od wc w ścianie, zawsze mnie irytowały te odstające geberity od ściany, dlatego zrobiłem podobnie jak wy tyle ze przewidziałem to przy murowaniu i zrobiłem odrazu wnękę z bloczka 11,5cm zamiast 24cm.

piwnica do dyspozycji męża i tak jak piszesz, będzie to warsztat

bardzo dobre rozwiązanie z tym węższym bloczkiem, my z mężem niestety mamy całkiem inne wizje urządzenia łazienek ;)

dopiero dochodzimy do konsensusu i niestety w dolnej tez będzie kuł..

Właśnie sobie przypomniałem, że u siebie miałem te wnęki zostawić :lol: No cóż...

:lol2: nie dość, że trzeba tyle spraw przemyśleć, to potem jeszcze pamiętać na każdym etapie ;)

• Odpowiedzi 683
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jak zawsze przychodzę tu po poradę ;)

- poleci ktoś folię do podłogówki? czy 100 mikronów będzie ok?

- do rurek 16mm starczą spinki 40 mm czy lepiej wziąć 50/60mm? będziemy używać tackera, jeśli to ma znaczenie

- rozdzielacz mosiężny - jakieś minusy?

z góry dziękuję za pomoc :)

kilka fotek z placu boju - jakość mocno średnia bo z telefonu i z dzieckiem na rękach ;)

światło - mała rzecz a cieszy - zwłaszcza małża, jak siedzi wieczorami i dłubie :)

6hvwJxC.jpg

parter okablowany 3x1,5 póki co:

PpJiX2c.jpg

HoyviVz.jpg

pierwsze drzwi wewnętrzne - wiadomo, techniczne :lol2:

O3sI0tu.jpg

Dzisiaj też wyskoczyliśmy do lokalnej hurtowni i nabyliśmy 6 kolejnych rolek kabla 3x1.5, skrętkę - będzie jednak kat. 6, bo różnica cenowa nie była duża (wzięliśmy bitnera 305m za 360zł) oraz kabel antenowy - wzięliśmy televes t100, nie wiem czy dobry, ale nie mamy tv, więc już nie wnikałam w parametry.

Zaczynamy dzwonić po tynkarzach, planujemy tynkować w połowie kwietnia (3 tyg w marcu urlopujemy) i zonk - nie ma terminów :lol2: Ceny jak należało się spodziewać, wzrosły od poprzedniego roku.

Co to za drzwi ? Ile w tym roku za tynki sobie życzą ?

drzwi techniczne z blachy ocyknowanej malowane w kolorze antracyt - castorama cena 378zł

podobne w leroy za 398, ale chyba ciemniejszy kolor

co do tynkow - w tym roku za tynki cementowo-wapienne mamy ceny od 27 do 30 na razie, w zeszlym mielismy 22-24

ten sam fachowiec, z ktorym rozmawialismy w zeszlym roku ma teraz drozej 2zl/m2, reszta to kompletnie inni wykonawcy, wiec ciezko powiedziec, ile % ich uslugi poszly do gory

Hej mógłbyś doprecyzować to zdanie/twierdzenie ?? Dlaczemu i o jakie kształtki chodzi ??

mi sie wydaje, ze aiki chodzi o te zlaczki wszystkie, ale moze sie myle

Edytowane przez chilli banana

Czyli coo, bo nie czajem za bardzo..... Stoując przy instalacji CWU rozdzielacze mosiężne a robiąc na rurkach i złączkach PEX to będzie nie halo ??

Wtrącę się. Chodzi o to, że jeśli masz rozdzielacz mosiężny to wszelkiego rodzaju nyple, mufy czy śrubunki należy stosować również z mosiądzu. Jeśli masz złączki systemowe do rur PEX to one wszystkie są mosiężne (mówię tu np, o KAN czy TE-CE). Chodzi głównie o bezpośredni kontakt mosiądzu z ocynkiem (nypel wkręcony w mufe). Poza tym w instalacji CWU nie wolno stosować ocynku. Ocynk jest bezpieczny tylko do temperatury 60*C (coś mi tak świta), a jak wiadomo czasem w instalacji należy zrobić przegrzanie wody do 75*C (wtedy ocynk wydziela szkodliwe związki).

A na koniec chciałbym się przywitać z gospodarzem dziennika, śledzę, po cichu, ale śledzę :D

Nie wiem czy miedziane ale ogólnie to Seba coś tam taniej załatwia.

Seba ma na bank podlogowke

dzieki, w ostatecznosci zostanie nam kupno w normalnej cenie :bash:

Wtrącę się. Chodzi o to, że jeśli masz rozdzielacz mosiężny to wszelkiego rodzaju nyple, mufy czy śrubunki należy stosować również z mosiądzu. Jeśli masz złączki systemowe do rur PEX to one wszystkie są mosiężne (mówię tu np, o KAN czy TE-CE). Chodzi głównie o bezpośredni kontakt mosiądzu z ocynkiem (nypel wkręcony w mufe). Poza tym w instalacji CWU nie wolno stosować ocynku. Ocynk jest bezpieczny tylko do temperatury 60*C (coś mi tak świta), a jak wiadomo czasem w instalacji należy zrobić przegrzanie wody do 75*C (wtedy ocynk wydziela szkodliwe związki).

A na koniec chciałbym się przywitać z gospodarzem dziennika, śledzę, po cichu, ale śledzę :D

miło mi, dzięki za garść wiedzy

Edytowane przez chilli banana

To ja jeszcze do tego mieszania stopów przeróżnych, bo mi to spokojnie spać nie daje nie da teraz :bash:

Głównie chodzi mi o rozdzielacz do wody, czy taka kombinacja zaworków z rozdzielaczem jak w tej aukcji jest OK czy nie bardzo, w sensie bedzie sie gryzło czy nie ??

https://allegro.pl/oferta/rozdzielacz-5-mosiezny-zaworki-zlaczki-pex-16-odp-7499096245

To ja jeszcze do tego mieszania stopów przeróżnych, bo mi to spokojnie spać nie daje nie da teraz :bash:

Głównie chodzi mi o rozdzielacz do wody, czy taka kombinacja zaworków z rozdzielaczem jak w tej aukcji jest OK czy nie bardzo, w sensie bedzie sie gryzło czy nie ??

https://allegro.pl/oferta/rozdzielacz-5-mosiezny-zaworki-zlaczki-pex-16-odp-7499096245

Niklem są tylko pokryte w celach estetycznych, ale jest to mosiądz.

Spoko dzięki jużem spokojniejszy :) Sorki chilli że tak się w dzienniku Twym Twoim panosze, ale może i tobie się przyda akurat :cool:

No to jeszcze takie zapytano - rozdzielacz mosiężny od wody pitnej jak wiadomo mosiądz=ołów co z tym fantem ?? Czy to jakieś śladowe ilości i nie ma co sobie głowy zaprzątać .... Wiem wiem jak nie pasuje to bierz nierdzewke, no ale za goły z nierdzewki zapłacę tyle co za uzbrojony z mosiądzu i jeszcze zostanie....

Edytowane przez _arek_

Spoko dzięki jużem spokojniejszy :) Sorki chilli że tak się w dzenniku twom panosze ale może i tobie się przyda akurat :cool:

No to jeszcze takie zapytano - rozdzielacz mosiężny od wody pitnej jak wiadomo mosiądz=ołów co z tym fantem ?? Czy to jakieś śladowe ilości i nie ma co sobie głowy zaprzątać .... Wiem wiem jak nie pasuje to bierz nierdzewke, no ale za goły z nierdzewki zapłacę tyle co za uzbrojony z mosiądzu i jeszcze zostanie....

Dopiero teraz zwróciłem uwagę na opis aukcji. Ten rozdzielacz co wysłałeś jest przeznaczony do centralnego ogrzewania. Trzeba szukać takiego, który będzie miał przeznaczenie do wody użytkowej wraz z atestem higienicznym, w którym będzie to potwierdzone.