chilli banana 27.01.2019 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Zajefajna ta piwnica, powierzchnia warsztatowa jak marzenie, bardzo dobre te posunięcie z upchaniem stelażu od wc w ścianie, zawsze mnie irytowały te odstające geberity od ściany, dlatego zrobiłem podobnie jak wy tyle ze przewidziałem to przy murowaniu i zrobiłem odrazu wnękę z bloczka 11,5cm zamiast 24cm. piwnica do dyspozycji męża i tak jak piszesz, będzie to warsztat bardzo dobre rozwiązanie z tym węższym bloczkiem, my z mężem niestety mamy całkiem inne wizje urządzenia łazienek dopiero dochodzimy do konsensusu i niestety w dolnej tez będzie kuł.. Właśnie sobie przypomniałem, że u siebie miałem te wnęki zostawić No cóż... nie dość, że trzeba tyle spraw przemyśleć, to potem jeszcze pamiętać na każdym etapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 28.01.2019 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 jak zawsze przychodzę tu po poradę - poleci ktoś folię do podłogówki? czy 100 mikronów będzie ok? - do rurek 16mm starczą spinki 40 mm czy lepiej wziąć 50/60mm? będziemy używać tackera, jeśli to ma znaczenie - rozdzielacz mosiężny - jakieś minusy? z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 28.01.2019 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Jak masz w co wbijać to bierz dłuższe. Jak wpadną posadzki robić to nie patrzą czy coś się poluzowało czy jakaś rurka się podniosła. Jak rozdzielacz mosiężny to wszelkie kształtki też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 28.01.2019 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 dzięki aiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 29.01.2019 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 kilka fotek z placu boju - jakość mocno średnia bo z telefonu i z dzieckiem na rękach światło - mała rzecz a cieszy - zwłaszcza małża, jak siedzi wieczorami i dłubie parter okablowany 3x1,5 póki co: pierwsze drzwi wewnętrzne - wiadomo, techniczne Dzisiaj też wyskoczyliśmy do lokalnej hurtowni i nabyliśmy 6 kolejnych rolek kabla 3x1.5, skrętkę - będzie jednak kat. 6, bo różnica cenowa nie była duża (wzięliśmy bitnera 305m za 360zł) oraz kabel antenowy - wzięliśmy televes t100, nie wiem czy dobry, ale nie mamy tv, więc już nie wnikałam w parametry. Zaczynamy dzwonić po tynkarzach, planujemy tynkować w połowie kwietnia (3 tyg w marcu urlopujemy) i zonk - nie ma terminów Ceny jak należało się spodziewać, wzrosły od poprzedniego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolw82 29.01.2019 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 Co to za drzwi ? Ile w tym roku za tynki sobie życzą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 30.01.2019 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 U mnie straszny rozstrzał - za twarde gipsowe mam oferty 32/36/45 PLN, Za CW z wora 32. Oczywiście maszynowe. Jeszcze się waham.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 30.01.2019 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 ..... Jak rozdzielacz mosiężny to wszelkie kształtki też. Hej mógłbyś doprecyzować to zdanie/twierdzenie ?? Dlaczemu i o jakie kształtki chodzi ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 30.01.2019 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 (edytowane) Co to za drzwi ? Ile w tym roku za tynki sobie życzą ? drzwi techniczne z blachy ocyknowanej malowane w kolorze antracyt - castorama cena 378zł podobne w leroy za 398, ale chyba ciemniejszy kolor co do tynkow - w tym roku za tynki cementowo-wapienne mamy ceny od 27 do 30 na razie, w zeszlym mielismy 22-24 ten sam fachowiec, z ktorym rozmawialismy w zeszlym roku ma teraz drozej 2zl/m2, reszta to kompletnie inni wykonawcy, wiec ciezko powiedziec, ile % ich uslugi poszly do gory Hej mógłbyś doprecyzować to zdanie/twierdzenie ?? Dlaczemu i o jakie kształtki chodzi ?? mi sie wydaje, ze aiki chodzi o te zlaczki wszystkie, ale moze sie myle Edytowane 30 Stycznia 2019 przez chilli banana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 30.01.2019 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Chodzi o kolanka, zawory itp. Jeśli miesza sie żółte z ocynkiem to ocynkowane szybko koroduje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 30.01.2019 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 aiki - powiedz jeszcze, bo jesteś zorientowany w wielu tematach, kojarzysz czy u kogoś z forum albo z pomocą kogoś można dostać taniej rurki miedziane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 30.01.2019 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Chodzi o kolanka, zawory itp. Jeśli miesza sie żółte z ocynkiem to ocynkowane szybko koroduje. Czyli coo, bo nie czajem za bardzo..... Stoując przy instalacji CWU rozdzielacze mosiężne a robiąc na rurkach i złączkach PEX to będzie nie halo ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesio1712 30.01.2019 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Czyli coo, bo nie czajem za bardzo..... Stoując przy instalacji CWU rozdzielacze mosiężne a robiąc na rurkach i złączkach PEX to będzie nie halo ?? Wtrącę się. Chodzi o to, że jeśli masz rozdzielacz mosiężny to wszelkiego rodzaju nyple, mufy czy śrubunki należy stosować również z mosiądzu. Jeśli masz złączki systemowe do rur PEX to one wszystkie są mosiężne (mówię tu np, o KAN czy TE-CE). Chodzi głównie o bezpośredni kontakt mosiądzu z ocynkiem (nypel wkręcony w mufe). Poza tym w instalacji CWU nie wolno stosować ocynku. Ocynk jest bezpieczny tylko do temperatury 60*C (coś mi tak świta), a jak wiadomo czasem w instalacji należy zrobić przegrzanie wody do 75*C (wtedy ocynk wydziela szkodliwe związki). A na koniec chciałbym się przywitać z gospodarzem dziennika, śledzę, po cichu, ale śledzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 30.01.2019 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 aiki - powiedz jeszcze, bo jesteś zorientowany w wielu tematach, kojarzysz czy u kogoś z forum albo z pomocą kogoś można dostać taniej rurki miedziane? Nie wiem czy miedziane ale ogólnie to Seba coś tam taniej załatwia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 30.01.2019 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 (edytowane) Nie wiem czy miedziane ale ogólnie to Seba coś tam taniej załatwia. Seba ma na bank podlogowke dzieki, w ostatecznosci zostanie nam kupno w normalnej cenie Wtrącę się. Chodzi o to, że jeśli masz rozdzielacz mosiężny to wszelkiego rodzaju nyple, mufy czy śrubunki należy stosować również z mosiądzu. Jeśli masz złączki systemowe do rur PEX to one wszystkie są mosiężne (mówię tu np, o KAN czy TE-CE). Chodzi głównie o bezpośredni kontakt mosiądzu z ocynkiem (nypel wkręcony w mufe). Poza tym w instalacji CWU nie wolno stosować ocynku. Ocynk jest bezpieczny tylko do temperatury 60*C (coś mi tak świta), a jak wiadomo czasem w instalacji należy zrobić przegrzanie wody do 75*C (wtedy ocynk wydziela szkodliwe związki). A na koniec chciałbym się przywitać z gospodarzem dziennika, śledzę, po cichu, ale śledzę miło mi, dzięki za garść wiedzy Edytowane 30 Stycznia 2019 przez chilli banana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 31.01.2019 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 To ja jeszcze do tego mieszania stopów przeróżnych, bo mi to spokojnie spać nie daje nie da teraz Głównie chodzi mi o rozdzielacz do wody, czy taka kombinacja zaworków z rozdzielaczem jak w tej aukcji jest OK czy nie bardzo, w sensie bedzie sie gryzło czy nie ?? https://allegro.pl/oferta/rozdzielacz-5-mosiezny-zaworki-zlaczki-pex-16-odp-7499096245 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 31.01.2019 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 a to nikiel chyba jest. Powinno być ok wg mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesio1712 31.01.2019 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 To ja jeszcze do tego mieszania stopów przeróżnych, bo mi to spokojnie spać nie daje nie da teraz Głównie chodzi mi o rozdzielacz do wody, czy taka kombinacja zaworków z rozdzielaczem jak w tej aukcji jest OK czy nie bardzo, w sensie bedzie sie gryzło czy nie ?? https://allegro.pl/oferta/rozdzielacz-5-mosiezny-zaworki-zlaczki-pex-16-odp-7499096245 Niklem są tylko pokryte w celach estetycznych, ale jest to mosiądz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 31.01.2019 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 (edytowane) Spoko dzięki jużem spokojniejszy Sorki chilli że tak się w dzienniku Twym Twoim panosze, ale może i tobie się przyda akurat No to jeszcze takie zapytano - rozdzielacz mosiężny od wody pitnej jak wiadomo mosiądz=ołów co z tym fantem ?? Czy to jakieś śladowe ilości i nie ma co sobie głowy zaprzątać .... Wiem wiem jak nie pasuje to bierz nierdzewke, no ale za goły z nierdzewki zapłacę tyle co za uzbrojony z mosiądzu i jeszcze zostanie.... Edytowane 31 Stycznia 2019 przez _arek_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesio1712 31.01.2019 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Spoko dzięki jużem spokojniejszy Sorki chilli że tak się w dzenniku twom panosze ale może i tobie się przyda akurat No to jeszcze takie zapytano - rozdzielacz mosiężny od wody pitnej jak wiadomo mosiądz=ołów co z tym fantem ?? Czy to jakieś śladowe ilości i nie ma co sobie głowy zaprzątać .... Wiem wiem jak nie pasuje to bierz nierdzewke, no ale za goły z nierdzewki zapłacę tyle co za uzbrojony z mosiądzu i jeszcze zostanie.... Dopiero teraz zwróciłem uwagę na opis aukcji. Ten rozdzielacz co wysłałeś jest przeznaczony do centralnego ogrzewania. Trzeba szukać takiego, który będzie miał przeznaczenie do wody użytkowej wraz z atestem higienicznym, w którym będzie to potwierdzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts