Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indywidualny, dla nas idealny ;)

Recommended Posts

No własnie i tu sprawa się komplikuje bo to już nie jest takie proste znaleźć taki rozdzielacz z atestem do wody pitnej.... Dużo ludzi montuje takie zwyklaki i twierdzą że jest OK. Sam nie wiem....

Rozmawiałem nawet z kilkoma sprzedawcami ze sklepów i ogólnie dzieżko jest znaleźć taki mosiężny z atestem do wody pitnej. Poza tym jak sami twierdzili to z wiarygodnością takich atestów tez różnie bywa.... Może po prostu jakiś dobry filterek na wodę przy kranie w kuchni przyinstalować i będzie OK.

Edytowane przez _arek_

• Odpowiedzi 683
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rozdzielacz firmy KAN seria 74 - do C.O. i wody użytkowej. Posiada atest higieniczny. Ogólnie chodzi o stop mosiądzu CW617N. Podaje przykład KANa, bo tylko z takimi miałem styczność. Cena netto rozdzielacza 5 obwodów, uzbrojony w zawory 388 zł netto.

http://pl.kan-therm.com/kan/upload/_deklaracje/70__kan-dwu18_-_rozdzielacze_i_grupy_pompowe_systemu_kan-therm__.pdf

Przepraszam chilli_banana za takie offtopy.

Teraz mam pytanie w temacie tynków. Gipsowe, cementowo-wapiennie + gładź czy płyty GK? Co wybraliście?

_arek_, grzesio1712 - spoko, przynajmniej ruch się w dzienniku zrobił ;)

Teraz mam pytanie w temacie tynków. Gipsowe, cementowo-wapiennie + gładź czy płyty GK? Co wybraliście?

my bierzemy cementowo-wapienne, gipsowych nie chcę, bo mamy teraz w mieszkaniu, wystarczy niechcący uderzyć i zostają wgłębienia - takie moje obserwacje (choć nie wiem czy przy CW tego nie ma..)

płyt też nie bo za dużo zabawy i tak mój mąż wszystko praktycznie sam robi - tynki i wylewki od początku z założenia miały być robione przez ekipy

CW są twardsze. Tylko mnie jakoś przeraża podchodzenie do roboty 3 razy: obrzutka, potem warstwa właściwa z wyrównaniem no i gładź na koniec. Metr takiej ściany sporo kosztuje (robocizna+materiał).

na moją babską logikę, cement też wydaje się twardszy niż gips, więc mam nadzieję na inny efekt niż teraz w mieszkaniu

gładzie mąż chce sam robić, nie mamy aż tak dużo m2, zaledwie 400 :lol2:

forumowicze, którzy robili płyty wyliczali koszt m2 i jeśli dobrze pamiętam, to jest to 15-18 zł ale ile czasu na to trzeba poświęcić..

Knauf Diamant czy dolina Nidy Zeta to są na prawdę twarde tynki.... Teraz wierciłem sobie koronką, taką jak wcześniej puszki żeby sobie zrobić "bruzdy" do wykucia pod rury i podejścia do punktów. Powiem szczerze, że wcale nie idzie to jak w masełko przez ten tynk ZETA. Czuć bardzo dużą różnicę pomiędzy wierceniem w bloczku a bloczku pokrytym tynkiem... to nie są te typowe lekkie tynki gipsowe.

dzięki Panowie za garść informacji

wstępnie umówilismy się z p. Wieśkiem na połowę kwietnia, na pewno robi tynki CW, ale zobaczymy co powie o gipsowych..

piętra mąż jeszcze nie okablował, bo nadgania z robotą, więc fotek nowych nie ma - na razie tak się prezentuje piwnica ;)

IMG_20190201_115150.jpg

Na tapecie mamy teraz mnóstwo pierdół, począwszy od wyboru baterii podynkowych, przez zabudowę kominka, skończywszy na projekcie schodów i klatki schodowej..

Strasznie absorbujący i wyczerpujący etap z małymi dziećmi - nasze mieszkanie urządzaliśmy bez dzieci i pamiętam, że tyle godzin spędziłam nad samą tylko kuchnią, trochę mniej nad łazienką i pokojami, a kurcze teraz 3 razy taka przestrzeń do zaaranżowania, a mam max 1h dziennie i zero koncepcji :lol2:

Wrzucałam kiedyś projekt naszej podłogówki

podłogówka.jpg

chcemy wprowadzić pewne zmiany:

- w salonie zrobić 4 pętle (ok.80-90m), zamiast 6

- w łazience zrobić pętlę na ścianie, żeby nie robić grzejnika

- rozdzielacz (robimy jeden, nie 2 jak w projekcie) przenosimy na ścianę ze schodami

Na piętrze raczej pójdziemy wg planu, w jednej sypialni tylko widzę, że zaprojektowali nam podłogówkę w garderobie, to tam pewnie nie puścimy rurek.

- w łazience zrobić pętlę na ścianie, żeby nie robić grzejnika

Zastanów się dobrze nad tym. Ja mam taką ścianę co prawda grzeje ale to nie to samo co tradycyjna drabinka. Najlepiej podepnij taką drabinkę pod podłogówkę i jednocześnie kup taką z grzałką (trzeba teraz pociagnąć przewód najlepiej osobny). Zimą będziesz sobie tylko trochę dogrzewała, w okresach przejściowych więcej, a latem to i tak ręczniki schną jak głupie ;)

Ja się ostatnio zastanawiałem jak tu zrobić zeby zamontować taką drabinkę...

Seba, dzięki za opinię

wiesz co, to mnie trochę zdziwiłeś, widziałam, że u Daniela odpisałeś, mógłbyś trochę bardziej rozwinąć?

to znaczy, że nie możesz ustawić wyższej temperatury na tę ścianę?

jeśli chodzi o grzejniki, to mi one nie przeszkadzają wizualnie, ale pomyślałam, że tak będzie ciekawiej i spróbujemy czegoś nowego ;)

rozdzielacza jeszcze nie kupiliśmy, więc temat do przemyślenia

Albo matę grzewczą jak u Pana Kejka i niedługo u mnie ;) Na ścianę oczywiście.

agb myślałam o tym, ale mąż mówi, że to dość dużo prądu żre?

Grzejnik podpięty pod podłogówkę suszy ręczniki i to nawet szybko. Niestety odczujesz, że grzeje dopiero jak na zewnątrz spadnie poniżej -10. a w dobrze izolowanym domu jeszcze później. No i świetnie sprawdza się w roli wieszaka - tak na chwilkę.

teraz w mieszkaniu właśnie mamy podpięty grzejnik pod podłogówke i jest tak jak piszesz - im zimniej, tym bardziej gorący.

mamy ogrzewanie miejskie, więc nie mam możliwości zwiększenia temp gdy jest dość ciepło na dworze, ale zimą generalnie ręczniki nam szybko schną

mąż jeszcze mówi, ze jest opcja podpiąć rurki pod CWU, bo tam cieplejsza woda będzie i w dodatku przez cały rok

ale może faktycznie dać zwykły grzejnik, to i tak łazienka na dole, nie sądzę, że na co dzień będziemy się tam kąpać i ręczniki suszyć

300W u mnie. Ale przecież na okrągło to nie będzie chodziło, tylko na jakimś przekaźniku, który po czasie będzie te maty wyłączał.

kurcze to ja znalazłam jakieś dużo mocniejsze, muszę poszukać jeszcze raz

no to jest racja, że to nie będzie non stop chodzić

A dziś udało mi się sprzedać najmłodszego dziecia i przez 2 godziny czyściłam okna.

Od wewnątrz tylko.

I nie wszystkie zdążyłam.

I są dalej brudne :lol2:

Ale bez naklejek podobają mi się :)

Są piękne, duże :) fotki z mojej kiepskiej komórki, więc jakość jak widać..

b8rRmIc.jpg

jv4KnSA.jpg