Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indywidualny, dla nas idealny ;)

Recommended Posts

My u siebie też dajemy drabinki elektryczne. Nie wiem jakie u Ciebie w końcu ma być ogrzewanie ?? U nas np przy PC polecił nam Jacek aby nie wpinać ich do zasilania podłogówki bo max temp jaką osiągną to około 30* a to trochę mało chyba. Więc na ten czas zdecydowaliśmy się na w pełni elektryczne drabinki, ale to jeszcze do przemyślenia.. Teraz w mieszkaniu mamy ogrzewanie gazowe i na taki grzejniczek wali okolo 60*C więc to już fajne grzeje. W sumie mamy tylko jedną małą drabinkę w łazience i jest spoko.

Widzę lenistwo pełna gębą, że autoodkurzacz zakupiliście.... my też mamy :p tylko że akurat Roombe Na początku jak Ania wspomniała że chce sobie takiego kupić byłem sceptycznie nastawiony i pukałem Ją w czoło że szkoda $$ .... teraz stwierdzam że to najlepiej wydana $$ w ostatnim czasie... Już nie pamiętam kiedy odkurzacz z szafy wyciągaliśmy :rolleyes:. Przy centralnym i tak trzeba latać z rurą a tak to wciskasz guziczek, i dalej pijesz sobie kawusie a ona robi robotę i to naprawdę dobrą.

• Odpowiedzi 683
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co to za odkurzacz i czy zdaje egzamin ?

to xiaomi starsza wersja, bez mopowania

egazmin zdaje, przy dzieciakach super, włączam go kilka razy dziennie jak jest potrzeba

ja akurat chciałam wersję bez mopowania, bo nie lubię takiego miziania szmatką tylko

ma fajną aplikację, można mu też ustawić godziny sprzątania, pomieszczenia itd.

My u siebie też dajemy drabinki elektryczne. Nie wiem jakie u Ciebie w końcu ma być ogrzewanie ?? U nas np przy PC polecił nam Jacek aby nie wpinać ich do zasilania podłogówki bo max temp jaką osiągną to około 30* a to trochę mało chyba. Więc na ten czas zdecydowaliśmy się na w pełni elektryczne drabinki, ale to jeszcze do przemyślenia.. Teraz w mieszkaniu mamy ogrzewanie gazowe i na taki grzejniczek wali okolo 60*C więc to już fajne grzeje. W sumie mamy tylko jedną małą drabinkę w łazience i jest spoko.

Widzę lenistwo pełna gębą, że autoodkurzacz zakupiliście.... my też mamy :p tylko że akurat Roombe Na początku jak Ania wspomniała że chce sobie takiego kupić byłem sceptycznie nastawiony i pukałem Ją w czoło że szkoda $$ .... teraz stwierdzam że to najlepiej wydana $$ w ostatnim czasie... Już nie pamiętam kiedy odkurzacz z szafy wyciągaliśmy :rolleyes:. Przy centralnym i tak trzeba latać z rurą a tak to wciskasz guziczek, i dalej pijesz sobie kawusie a ona robi robotę i to naprawdę dobrą.

myślę, że też elektryczny będzie, rurki w ścianie początkowo mój mąż chciał podłączyć pod CWU

co do odkurzacza, to chciałam kupić od jakiegoś czasu, ale wiadomo jak z $$ na budowie - powiem tylko, że żałuję, że jednak szybiej nie kupiłam ;)

Mam pytanie odnośnie tego "jeździka". Czy ten odkurzacz daje rade przy różnego typu dywanach oraz psie?? Czy raczej nadaje się tylko do powierzchni płaskich i świecących?

ja akurat nie ma dywanów i nie planuję w domu także, ale z tego co oglądałam filmiki, to daje radę na takich dywanach z krótkim włosiem

psa też nie mam, mam kota, który sporo syfi, odkurzacz ogarnia spokojnie

tak na marginesie - kot się go boi, moja najmłodsza córka zresztą też, z tą różnicą, że kot ucieka i siedzi cicho ;)

Edytowane przez chilli banana

dziś przyjechali tynkarze, mają się uwinąć w 3 dni

obilczyli 520m2, cena 27zł/m2 za tynki CW

Cena wygląda na bardzo atrakcyjną. W mojej okolicy cena tynków C-W waha się od około 35 do 40 PLN/m2 netto (te za 40 PLN podobno nadają się pod malowanie - na mokro rzeczywiście wyglądały fajnie). Powierzchnia jak na dom piętrowy z piwnicą wychodzi bardzo mała (u mnie wyliczyli 700 m2 tynków przy parterówce z użytkowym poddaszem).

Nie gruntują?

btw. te pomarańczowe kabelki na pierwszym zdjęciu to skrętka cat7? ;)

nie gruntują, ale to chyba nie jest koniecznę przy CW?

te kabelki to głosnikowe, skrętkę mamy kat. 6

Cena wygląda na bardzo atrakcyjną. W mojej okolicy cena tynków C-W waha się od około 35 do 40 PLN/m2 netto (te za 40 PLN podobno nadają się pod malowanie - na mokro rzeczywiście wyglądały fajnie). Powierzchnia jak na dom piętrowy z piwnicą wychodzi bardzo mała (u mnie wyliczyli 700 m2 tynków przy parterówce z użytkowym poddaszem).

no mój mąż się trochę targował na zasadzie "umawialiśmy się na 25 zł"

"ale to było rok temu"

jak dzwoniliśmy w tym roku to najtaniej w naszej okolicy były po 28zł, ale to i tak dużo taniej niż u ciebie

piwnica nie będzie chyba cała otynkowana - wychodzi jakieś 60m2 wliczając klatkę schodową, naszą piwniczkę i chyba kotłownię - nie wnikałam dokładnie co małż chce w tej piwnicy tynkować

Sufity też będziecie tynkować, czy będzie sufit podwieszany (patrząc po ostatnim zdjęciu wydaje się, że tynkarze nie dojeżdżają szprycem do sufitu)?

Pytam, ponieważ u mnie tynkarze nie chcieli aplikować tynku C-W na sufit gdzie były używane szalunki systemowe i płyn antyadhezyjny, ponieważ obawiali się, że ciężki tynk może odpaść (będą dawać grunt szczepny a na to tynk gipsowy lekki).

nie no oczywiście że trzeba gruntować. Od razu się zdziwiłem jak napisałaś ze w 3 dni się uwiną... jeżeli dadzą Ci gwarancję że nic się nie odparzy i odpadnie to ok. Popatrz po dziennikach, a najlepiej zapytaj tutaj https://forum.muratordom.pl/showthread.php?180095-TYNKI-MASZYNOWE-Gda%C5%84sk-Gdynia-gipsowe-cementowo-wapienne-R-K&p=7783397#post7783397

Sufity też będziecie tynkować, czy będzie sufit podwieszany (patrząc po ostatnim zdjęciu wydaje się, że tynkarze nie dojeżdżają szprycem do sufitu)?

Pytam, ponieważ u mnie tynkarze nie chcieli aplikować tynku C-W na sufit gdzie były używane szalunki systemowe i płyn antyadhezyjny, ponieważ obawiali się, że ciężki tynk może odpaść (będą dawać grunt szczepny a na to tynk gipsowy lekki).

tak, sufity będą podwieszane

Nie wiem. Moi mówią, że koniecznie trzeba. Jeden człowiek gruntował dwukrotnie prawie tydzień.

nie no oczywiście że trzeba gruntować. Od razu się zdziwiłem jak napisałaś ze w 3 dni się uwiną... jeżeli dadzą Ci gwarancję że nic się nie odparzy i odpadnie to ok. Popatrz po dziennikach, a najlepiej zapytaj tutaj https://forum.muratordom.pl/showthread.php?180095-TYNKI-MASZYNOWE-Gda%C5%84sk-Gdynia-gipsowe-cementowo-wapienne-R-K&p=7783397#post7783397

Panowie @agb, @sebio55 mam nadzieję, że fuszerki nie odwalają, ale spytamy dzisiaj (choć to chyba po ptakach bo ten obrzut czy jak to się nazywa już jest położony)

co do jakości - koleś robi dla naszych lokalnych deweloperów, z ktorymi też wspópracował moj maz i widział ich robote i nie mial zastrzezen, a moj maz raczej dosc krytyczy jest..

kwestia czy to po czasie cos sie nie bedzie dziac - nasz znajomy robil z nimi ponad rok temu (tez bloczek komorkowy) i nic z tynkami sie nie dzieje

zobaczymy w ile sie uwina, bo najpierw mowiili 4 dni, ale po wczorajszym dniu, ze jednak 3 starsza, zobaczymy, ich jest 4ka czy 5ka

2 lata temu płaciłem 22 zł za tynk CW zatarty pod malowanie.

Robotę oceniłem 4/5 (mogli się bardziej postarać przy wykańczaniu - widoczne przy bocznym świetle niedoskonałości).

Na pewno było gruntowane (na Porotherm), a na sufitach gipsowe 20 zł za m2.

porotherm zgadza się, nasza ekipa też gruntuje, bo mówili że tynk spada inaczej

idę niedługo na budowę, dowiem się czemu nie gruntują betonu komórkowego :yes:

trochę update'u wczoraj - dziś:

Fnd1Isw.jpg

m7NYrLh.jpg

CeMIOKG.jpg

co do gruntowania ścian, to majster twierdzi, że nic sie nie będzie dziać, bo od tego jest szpryca (obrzutka??)

wiem, że majstry mają często swoje zdania, niekoniecznie mające pokrycie w rzeczywistości, ale już jakby mleko zostało rozlane..

mój mąż uważa, że ma za duże doświadczenie, żeby odwalać fuszerkę i za dobrą opinię, żeby odwalać fuszerkę

a tu za to fuszerka mojego męża - wnęka na pralkę i suszarkę - po tynkowaniu zostanie 62cm szerokości, wcale się nie zdziwię jak okaże się jeszcze mniej..

mają być drzwiczki docelowo, więc jak trzeba będzie sprzęt wymienić, to pewnie razem z drzwiczkami :lol2:

5yjDred.jpg

z prac budowlanych - mąż rozpoczął prace nad kominem

t7LcL1V.jpg

ekipa zakończyła tynkowanie

zdążę umyć okna na święta*

*żart :lol2:

FBN89xW.jpg

J4qd1TE.jpg

2pFlLqX.jpg

05OghXF.jpg

dostaliśmy jeszcze rabat i to bez pytania :wtf:

wyszło po 26zł/m2, 13,5k całość

ekipa super, dawno nie widziałam, żeby ktoś się tak uwijał, pewnie żony wkurzone w domu, że chłopy po budowach przed świętami łażą, to zasuwali :lol2:

Całkiem inaczej to wygląda :) Jak tak będziecie szybko działać to za niedługo przeprowadzka :p

prawda, że inaczej? jakoś tak domowo się zrobiło :lol2:

przeprowadzka wydaje się bardzo odległa, ale na pewno przed wakacjami chciałabym zrobić wylewki

póki co komin zaczyna wychodzić pomału z poziomu piwnicy

JEb5lVj.jpg

tXiyLQ0.jpg

rzut na klatkę schodową - rozkminiamy nad schodami i balustradą

EHNxnHe.jpg

o3ybdMv.jpg

Żeby nie zaśmiecać u Arka, kilka rozaważań na temat podłogówki -

zmodyfikowaliśmy nasz projekt - będzie 1 rozdzielacz i będzie on przy wiatrołapie. Namówiłam też męża do zrobienia 3 pętli w salonie, zamiast 6ciu małych

KHBRau7.jpg

ponieważ wcześniej korytarz był ogrzewany częściowo przez rurki salonowe i kuchenne, teraz rozkminiam nad tą częścią w niebieskim dymku (przez drugą część korytarza będzie biegło tyle rurek, że część po prostu dam bez otuliny, bo osobna pętla już tam chyba się nie zmieści):

1. czy puścić rurki z salonu przez tę część korytarza bez otuliny (to jest niecałe 4m długości) a przez pozostała część korytarza już w otulinie (pewnie kolejne 4m)

2. czy zrobić pętlę z kuchnią albo gabinetem i w ten sposób ogrzać tę część korytarza (wówczas rurki z salonu mogę puścić w otulinie przy ścianie w kuchni,tam będą meble kuchenne, więc mogą iść pod meblami, ale nie wiem z kolei, czy potem rurki nie będą mi się gdzieś krzyżować - musiałabym to sobie rozrysować)

Co do pętli jeszcze - rozmawialiśmy z człowiekiem, który się zajmuje tym zawodowo i odradzał nam robienie pętli różnych długości na 1 rozdzielaczu.

Że niby nie będzie to dobrze działać. U nas pętle będą mieć od ok. 30m do ok. 100m.

Mi się to wydaje dziwne, bo każda pętla jest przecież osobno regulowana.

Ktoś może ma jakieś przemyślenia?

Z góry dzięki i radosnych świąt :)