Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indywidualny, dla nas idealny ;)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 683
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ta wełna w kominie powinna być wentylowana.

aiki możesz rozwinąć, bo chyba nie rozumiem, o co chodzi..

Tynków CW nie trzeba gruntować. Ale lepiej to zrobić, bo nie wpijają tak wody ostro. Chociaż o tej porze roku to nie ma większego znaczenia :)

o fajnie, że i takie opinie się tu trafiają :)

myślę, że tak jest, inaczej facet nie utrzymałby się w deweloperce w dość małej jednak miejscowości, a na pewno nie byłby polecany, gdyby ludzie masowo zgłaszali reklamacje

Zamurowaliście wełnę na amen. Zamkniecie od góry i będzie hermetycznie.

Co do gruntowania to u mnie też nie było nawet o tym mowy - była rzadka obrzutka / szpryca i jest jak należy (już prawie rok :stirthepot:)

tak właśnie u nas było zrobione

Wilgoć zawsze dojdzie i będzie się kisić i wychodzić w postaci zacieków.

Chili podejrzyj jak wygląda wentylacja w systemach kominowych z ceramiką.

ok, zobaczę, choć mi się wydawało, że tam tak samo jest ta wełna upchana

zobaczę jeszcze, co mąż na to

ok mąż na to: tam bedzie 600 stopni

jak to mówią - pierwszy dom buduję się dla wroga.. mam nadzieję, że przy kolejnym będzie już mniej rozterek i błedów..

Edytowane przez chilli banana

Surowa cegła w środku bardzo ładna, taka autentyczna, kupowaliście nową czy rozbiórka?

dziękuję, stara cegła z rozbiórki

jeszcze będzie ceglana ściana z kominkiem w salonie

Na samej górze będzie ze 30*C.

Obym był w błędzie i nic u was się nie działo.

Systemowe mają wentylację w narożnikach i ona działa. Całkiem mocno u mnie ciągnie tamtędy.

@aiki mamy namiary na speca od kominów, postaram się z nim pogadać,ale jakoś nie sądzę, że małż będzie chętny do rozbiórki, nawet jak mu ktoś powie, że będzie coś się dziać..

Na pocieszenie powiem Ci, że też kombinowałem, kombinowałem i też wełnę szczelnie zamknąłem ;) Tylko u mnie komin stalowy w pustaku obłożony wełną. Jak od dołu powietrze wejść nie będzie mogło, to o góry nie będzie wychodzić.

agb a celowo i świadomie zamknąłeś?

ta budowa chyba zaczyna mnie przerastać - ciągle jakieś decyzje, o wszytkim trzeba myśleć, nie no z drugim domem zdecydowanie będzie łatwiej :lol2:

Z takimi tekstami długo nie pożyjesz. Stary Cię wykończy.

A tak w ogóle też bym to zostawił. Jak się będzie babrać to się pomyśli.

w sensie, że mój mąż szacowny? on wie, że ja chcę dom dla siebie zbudować, cały czas mu mówię, że ten on pod siebie projektował :lol2:

mały update z budowy

felerny komin już prawie wychodzi na zewnątrz

Hny1bWp.jpg

przed świętami mąż jeszcze pociągnął rurki z wodą i tak oto mamy już wodę w piwnicy

3nnP4Rq.jpg

tu jeszcze tynki zrobione w piwnicy - piwniczka - drzwi do niej już kupiilśmy w leroy, małż pewnie w wolnej (:lol2:) chwili je osadzi, będzie elegancko, jak tylko ze stalowymi drzwiami może być ;)

fd58xD9.jpg

i klatka schodowa:

XUFm9AZ.jpg

tam na dole widać krzesła - kuzynka kupiła nam je na giełdzie staroci po 20 zeta za sztukę, prezentują się niczego sobie

QybnTv8.jpg

na ścianie klatki schodowej chcemy położyć beton (architektoniczny??) - jakby ktoś się czymś takim bawił i może polecić sprawdzony produkt, to będę wdzięczna :)

OiPAAhe.jpg

a dziś tyle dobra przyjechało:

eBN5jJA.jpg

36mb rurek, można działać ;)

Z tego co pamiętam to zawsze mieliście wodę w piwnicy :)

a to nawiązujesz aiki do tego, jak nam woda stała, zanim zrobiliśmy strop? to było jesienią 2017 :lol2:

bo bieżącej nie mieliśmy chyba, nie mogłam żyć w takiej nieświadomości i zawsze do kranika na podwórku biegać..

Świadomie tak. Nie wiem czy celowo, po prostu nie miałem już do tego siły i zrobiłem jak było najprościej w moim przypadku.

rozumiem :yes:

update - komin już na zewnątrz:

PonGp3t.jpg

małż dogrywa posadzkarzy - cena 26zł/m2, trochę drożej niż rok temu

ale termin krótki - około 1,5 m-ca

w ciągu zaledwie kilku dni rozkwitły drzewa, zazielenił się nasz park (muszę się wdrapać do sypialni i porobić fotki, bo jest pięknie)

VSfgkXc.jpg

kwiaty w ogrodzie też cieszą ;)

r4h7O1S.jpg

Za posadzki to cena za kompleksową usługę?? Jakiej grubości będą??

Unas też w końcu się zieloniutko zrobiło :)

Arek, nie chcę cię wprowadzić w błąd, ale chyba będzie 7cm, małż chciał mniej na pewno (5cm)

do okien chyba podawaliśmy 7cm

w przyszły weekend ma być koleś od posadzek, to wtedy będziemy ustalać szczegóły

a cena za kompleksową usługę, tak jak piszesz

dziś rozmawiałam ze znajomym, który się buduje metodą gospodarczą, tynki robił 2 lata temu za 14zł/m2 - mówi, że koleś mu marudził, bo już brał po 18zł/m2, ale ugadali się, a wiadomo - kaszub jak sie ugada, to trzyma cenę ;)

co za wzrost cen, nauczyciele by się ucieszyli z takich podwyżek :rolleyes:

Cena za posadzki jak i tynki... Szoook.

Wczoraj dowiadywalem się cen na Warszawę. Tynk gipsowy 35-40 zl/m2, posadzki cementowe 40-45 zl/m2, a mówimy tutaj o bloku prawie 200 mieszkań.

PS. Nie podziękowałem za odpowiedź o robocie odkurzajacym, więc dziękuję!

nie ma sprawy, polecam jakby co ;)

reda to jednak dziura w porównianiu do warszawy, nawet mieszkania w stanie deweloperskim można kupić za 4-5k/m2..