Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indywidualny, dla nas idealny ;)

Recommended Posts

Może i "dziurka" ale za to jaki klimat tam macie dookoła i nie mówię juz o samej Redzie :)

U nas cenowo to tynki gips 17m2 posadzki to samo... Cena za robociznę oczywiście.

U nas mierzylismy sobie wczoraj i wychodzi średnio około 10.5cm :lol2: Tzn to jest poziom HSa ale my chcemy grubo :yes:

Arek, nie no spoko się tu mieszka, chodziło mi o to, że nie ma co cen porównywać, bo siłą rzeczy i zarobki u nas niższe i usługi tańsze

co do wylewek jeszcze - anhydrytowe są lepsze przy podłogówce?

wrzucam fotki z naszej sypialni - mam nadzieję, że za rok to już będzie mój codzienny widok :yes:

Riac4M3.jpg

komin trochę za długi, małż chce pół metra ciachnąć

kxy9O6I.jpg

jeszcze jedno zaległe zdjęcie - z grubsza licząc wyszło mi 150 sztuk kabelków

7XDG4UY.jpg

dziś rozkminialiśmy gdzie umieścić baterie - czy kurde z lewej czy jednak z prawej, a może jednak po środku :bash:

jakoś doszliśmy do konsensusu, ale nie było lekko

przy okazji małż musiał znowu wysłuchiwać jaki klaustrofobiczny prysznic mi zrobił (on zadowolony, bo w końcu po 8-miu latach będzie wannę miał)

BftXs7U.jpg

jutro - jak przystało na święto pracy - małż chce się zabrać za kanalizę i rycie w ścianie pod rurki z wodą

cały przyszły tydzień ma być w Warszawie, więc niestety trzeba coś porobić..

• Odpowiedzi 683
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przy dachach płaskich pokrytych materiałem palnym wys komina to 60 cm nad poziom dachu. Jak się mylę to poprawić.

dzięki aiki za cenną informację :)

Proponuję unikać wylewek anhydrytowych. Np. przy klejeniu podłóg drewnianych dużo kłopotów

dzięki, w sumie nie planujemy drewnianych podłóg w obecnej sytuacji finansowej, ale może kiedyś ;)

trochę zaległych fotek - górny rozdzielacz

ijFdMSg.jpg

ceglana zabudowa kominka wkrótce :)

q8NEVZw.jpg

przymiarki rur

A5eiZH9.jpg

q72jwfh.jpg

PgjFrJH.jpg

F6ZvNCg.jpg

jakby ktoś miał wątpliwości - majówka..

jakby nie patrząc, 2 lata temu, jak zaczynaliśmy budowę, to śnieg mieliśmy w maju..

2Eg5Dh8.jpg

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

rok temu robiliśmy dzieciakom plac zabaw na dzień dziecka z zamiarem dalszej rozbudowy

w tym roku, z braku czasu, postawiliśmy na pewnik - trampolina ;)

4wX5rSc.jpg

na wykop i instalowanie trampoliny zeszło dobrych kilka godzin, ale koniec końców małż zaczął działać z bateriami w łazienkach, jest nadzieja, że uwinie się z rurkami przed kolejnym wyjazdem

rR9dLp4.jpg

7YDCayB.jpg

bateria prysznicowa będzie zamontowana w połowie ściany mniej więcej, tak żeby człowieka nie moczyla deszczownica, jak czasem trzeba odkręcić wodę dzieciakom..

IFOFh3O.jpg

jeszcze zaległe fotki murka oporowego przy zjeździe do garażu

8tAdxV0.jpg

w5ed3Qp.jpg

rurki z wodą udało się rozłożyć i połączyć już chyba w 90%, przynajmniej jeśli chodzi o część mieszkalną, bo w piwnicy czeka małża sporo zabawy z miedzią

kilka fotek

udod7b8.jpg

Vaenpp3.jpg

pPshZ7U.jpg

wylewki wstępnie zaklepaliśmy na koniec czerwca, wykonawca nie może jednka do nas dojechać, żeby pogadać i ustalić szczegóły - człowiek z polecenia, więc mam nadzieję, że choć na robotę przyjedzie :lol2:

w tygodniu powinien dojechać styropian na podłogi i dach, niestety małż szykuje się znowu na wyjazd do Warszawy, więc zostanę sama na polu boju :cool:

za to jedna rzecz w końcu pchnięta - murek oporowy wymurowany :yes:

jeszcze sporo pracy przy nim, ale 500 pustaków "zniknęło" z podwórka

Hkxh8yd.jpg

Widzę że ciągle do przodu :)

pomału, ale walczymy ;)

w środę ma dojechać styropian - prawie 70m3 :jawdrop: większość na dach

ale w końcu ruszymy z układaniem podłogówki, żeby pchnąć wylewki w czerwcu, jak planowaliśmy - choć nie wiem, czy to nam się uda :rolleyes:

z ciekawostek budowlanych - nie może się obyć bez problemów, bo byłoby przecież za nudno ;) elektrozaczep uszkodził nam odrobinę drzwi

cN55RJU.jpg

z tego co tłumaczył mi mąż, ościeżnica się wypaczyła, zrobił się ok. 2-milimetrowy banan, oczywiście ma swoją teorię dlaczego i co jest źle zrobione, nic z tego nie skumałam, oprócz tego, że powinno być inaczej zainstalowane

L79Ax2Z.jpg

FYmQRhQ.jpg

w poniedziałek ma przyjechać serwis naprawić usterkę oraz uszkodzenie :rolleyes:

naprawili nam drzwi i ościeżnicę - przy mierzeniu wyszło, że faktycznie był banan 3-milimetrowy, zawsze mówiłam, że mój mąż ma laser w oczach :lol2:

myślę, że wyszło bardzo dobrze

Oa71svy.jpg

pan twierdzi, że teraz jest zrobione porządnie i już nie będziemy ich musieli wzywać ;)

niespodziewanie dziś przyjechał styropian - jeszcze ciepły ;)

KEi8z7v.jpg

S7hUOJn.jpg

na podłogi wzięliśmy 5cm, na dach 10 cm, poszło prawie 9200zł :o

zaczynam wierzyć, że się wyrobimy przed końcem miesiąca ;)

• 4 weeks później...

mały update - na budowie trochę cisza, bo pobyt małża w Warszawie się przedłużył do końca czerwca

ułożyłam styropian w sypialniach i gabinecie na dole

z wylewkami się nie wyrobiliśmy, bo od 2 tygodni walczymy z przeprowadzką - znaleźliśmy większe mieszkanie, bo w naszym chyba byśmy się pozabijali przez wakacje ;)

przeprowadziliśmy się bliżej szkoły, bo już dwójka dzieciaków będzie uczęszczać, więc jest co jeździć, a to zawsze trochę bliżej

mieszkanie niestety praktycznie nieurządzone, więc trochę czasu nam zeszło na kompletowaniu mebli (szok - co ludzie sprzedają na OLX, praktycznie wszystko można kupić i to za niewielkie pieniądze)

w tym tyg jedziemy na urlop, a od sierpnia działamy znowu na pelnych obrotach, ale już bez presji i wizji wojny domowej ;)

• 1 month później...

Czas na małe uaktualnienie mojego miesięcznika :lol2:

wracając z urlopu, rozkraczyło nam się auto na autostradzie i tym oto sposobem 300km pokonaliśmy na lawecie z trójką małych bądź co bądź dzieciaków jadąc max 90km/h - wrażenia bezcenne ;)

pierwszy tydzień sierpnia małż zamiast więc dłubać na budowie, dłubał w aucie..

do tego niekończące się wakacje mogą człowieka wykończyć - niech już będzie rok szkolny i trochę normalności, że człowiek na budowie posiedzi, jak przystało, a nie tylko morze i gofry :lol2:

nooo aleeee - umówiliśmy się wstępnie z majsterm od wylewek - inny niż poprzednio, bo tamten ani razu nie przyjechał do nas na budowę, mimo że się z nami umawiał, ba, nawet nie dawał znać, że go nie będzie - totalna olewka, a to jednak nie wróży dobrze

Teraz jesteśmy w grafiku na połowę września :yes:

Jakieś fotki ku pamięci

4GnZpgt.jpg

LEy9KGL.jpg

W ogóle masakra, bo ja kładłam styropian (po uprzednim pytaniu gdzie już mogę kłaść), a mój mąż potem go ściągał, bo jakieś rurki brakowały :o

PbWwWv8.jpg

uZk1veL.jpg

KtkKPAh.png

acha, wracając z urlopu, zatrzymaliśmy się w Łodzi, gdzie kiedyś znalazłam wanny ręcznie robione

korzystając z okazji, zadzwoniłam do Pana dowiedzieć się, czy możemy wanny zobaczyć - mogliśmy :yes:

zdecydowaliśy się na taką:

mI0HqYL.jpg

zdjęcie pochodzi ze strony https://wannyzegary.pl

Udało mi się też zakupić okazyjnie na OLX baterię podtynkową prysznicową, bo małż stwierdził, że dobrze byłoby mieć zanim zrobi próbę szczelności.

Teraz negocjuję ceny pomp (grundfos alpha 1l 25-40) i bufora (vaillant vps 500/3-7), no ale z tym już ciężko..

Jeszcze muszę znaleźć wymiennik ciepła - niestety w naszym projekcie nie ma specyfikacji, więc muszę trochę zgłębić temat. Mam już kilka ofert, ale kurczę nie mam jeszcze wiedzy i nie umiem podjąć decyzji ;)

korzystając z pięknej pogody, małż zaczął kłaść papę na dach

RTI6aH6.jpg

gaVequs.jpg

C5vbN81.jpg

wczoraj z pomocą HDS udało się też wrzucić nasze ogromne łazienkowe okno na dach :yes:

do tej pory leżało sobie w salonie - mogę więc skończyć układanie styropianu

Reszta domu prezentuje się super z tym białym styropianem, gdzieniegdzie jeszcze zostały peszle do przykrycia

QPvajAy.jpg

w tygodniu jak znajdę chwilę bez dzieciaków zamierzam położyć folię pod podłogówkę, dobrze byłoby zacząć też rurki kłaść, żeby się wyrobić na połowę września

musimy przemyśleć nasze pętle, bo nie było do tej pory czasu na to, mimo iż chyba pisałam o tym kilka miesięcy temu :o

udało mi się znaleźć grzejnik do łazienki, który małż zaakceptował, ba nawet powiedział, że taki to może mi zrobić :lol2:

BlOfafS.jpg

zdjęcie ze strony https://sklep.terma-tech.pl/grzejnik-hex-terma

Edytowane przez chilli banana

Grzejnik fikusny:) a jaka jego moc efektywnosc?:)

yyy nie wiem ;) mąż zlecił mi poszukanie fajnego grzejnika nie drabinki ;)

może ta tabelka ci coś powie:

XXXtms1.jpg

wdrapałam się dziś na taras - zaległe fotki z soboty:

VqzocBF.jpg

q2LAitO.jpg

5KX3qOG.jpg

aq3wKbt.jpg

etap styropian zakończony ;) no przynajmniej wewnątrz, teraz jeszcze taras i dach..

YultK2B.jpg

1HweXE5.jpg

nie wiem, czy te peszle powinny być zakryte, ale niektóre mają tak dużą średnicę, że praktycznie są na równi ze styropianem 5cm

dzieciaki marudzą, jak trzeba wracać do domu i pytają dlaczego, nie możemy tu mieszkać - też się zastanawiam :bash:

zbYeQdr.jpg

może ktoś wie co to za krzew?

Vorx1X2.jpg

fye4r8S.jpg

jeśli tak, to bardzo proszę o nazwę :yes: