Mirron 26.06.2017 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 Hej Mam stary dom z lat 70tych, są 4 kondygnacje - poziom 0,1,2,3. Ostatnio na poziomie 0 zaadoptowałem jedno pomieszczenie na biuro. Po 2 miesiącach od remontu jedna ze ścian zaczęła puchnąć mniej więcej na 50-70cm ... i zacząłem monitorować stan wilgoci itp... generalnie jest wilgotność pomieszczenia na poziomie ok 60% a przy deszczach i 70%... Kupiłem osuszacz, włączam na nocki i przez powiedzmy 8h wyciąga od 3-5 litrów wody, chyba że są suche dni to wówczas do 2l.. Przyczyną jest prawdopodobnie kostka brukowa ułożona na zewnątrz, na starym chodniku... Na ścianie gdzie nie mam kostki, problem nie występuje, oraz tam gdzie jest kostka ale jest zadaszenie gdzie zaciekanie wody jest minimalne również nie ma... Schematycznie wygląda to tak jak na poniższym obrazku... Czy iniekcja krystaliczna będzie tu wystarczającym rozwiązaniem, czy lepiej pruć chodnik z kostki, chodnik betonowy do ziemi wysuszyć i zaizolować jakąś masą KMB? Dodam że ściana nad poziomem gruntu nie jest docieplona żadnym styropianem itp.. Ława fundamentowa zapewne też nie,... http://i.imgur.com/xHReVaU.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 26.06.2017 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 Wykop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 26.06.2017 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 Trzeba odkopać, sprawdzić co się dzieje, zrobić drenaż opaskowy, poprawić hydroizlacje, ocieplić ... którąś z tych rzeczy albo wszystkie. Inaczej mur popęka jak przyjdą mrozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts