roy 26.07.2002 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2002 Przewertowałem to forum na wylot,wiem że temat ściany powraca jak bumerang.Niestety nie znalazłem żadnych informacji na temat ściany dwówarstwowej pustak żużlowy + ocieplenie styropian(wełna).Nie ma tańszego materiału przy zachowaniu parametrów budowlanych.Zaznaczam że chetnie zastosował bym porotherm ale kuszą mnie oszczędzone pieniądze które można włożyć w coś innego.Dlaczego nie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody 26.07.2002 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2002 Hhmm... czemu nie i elektryczność będziesz miał za darmo bo będziesz świecił w nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 27.07.2002 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2002 Zanim młody coś napiszesz to najpierw pomyśl bo potem jest wstyd. Poziom promieniowania żużlobetonu jest mniej więcej taki sam jak cegły ceramicznej, a niektóre parametry ma nawet lepsze. czytaj: http://www.betonkomorkowy.com.pl/main_f.htmprzycisk "KATALOG" rozdział "1. Co to jest beton komórkowy?" punkt " 1.3.2.1. Cała prawda o promieniotwórczości" BTW. Najzdrowszy pod tym względem jest beton komórkowy piaskowy. Jeśli więc ten żużlobeton faktycznie jest taki tani to buduj.Trochę z zaoszczędzonych pieniędzy zainwestuj w dodatkowe 5cm styropianu (ocieplenie 15cm, nie 10cm) i będziesz miał dom cieplejszy od najlepszych Ytongów i Porothermów za duuuużo mniejsze pieniądze. PS. I nie lenić się ludzie - internet to kopalnia wiedzy, na wszystkie wasze pytania gdzieś w sieci jest odpowiedź ;o) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosta3 27.07.2002 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2002 Co do betonu komórkowego to wiadomo że również do jego produkcji dodaje się popiołów wielkopiecowych.Im bardziej szary tym gorszy.Uważam że najlepsza ściana obecnie to ściana z prothermu 30 W+P i wełna do ocieplenia lub styropian jeżeli ktoś chce zaoszczędzić, ale wtedy mamy termos i trzeba pomyśleć o dobrej wentylacji.Generalnie na samym materiale na ściany zawiele się nie zaoszczędzi a wręcz przeciwnie,używając materiałów kiepskiej jakości można dużo stracić.Pozdrowienia ze Szczecina dla forumowiczów [ Ta Wiadomość była edytowana przez: rosta3 dnia 2002-07-27 15:05 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 27.07.2002 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2002 Ja też się zdecydowałem na Porotherm 30 P+W + wełna (ewent. styropian, jak zabraknie kasy). Ciepły, równy, teraz też mniej kruchy (produkują już tylko klasę 150, kiedyś były kruchsze 100-ki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 28.07.2002 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2002 Znowu małe sprostowanie. 1. Wymiana powietrza w domu poprzez ściany to w najlepszym razie 3% Tak więc "oddychjące ściany" to kolejny mit. Z czego by nie było ocieplenie wentylacja jest tak samo konieczna. 2. 10 cm styropianu ma taką samą izolacyjność termiczną co 120 cm (metr dwadzieścia) litej cegły. Tak więc z czego byś nie budował i na jakie spoiny, jak dasz 15cm styropianu (lub wełny jak wolisz - ale to żadna różnica - patrz.pkt.1) to będziesz miał ciepły dom (abstrachuje od izolacji poziomej i okien). 3. Nawet beton komórkowy popiołowy ma mniejszą emisję promieniowania jonizującego niż wyroby z wypalanej gliny. Chyba, że zakład produkujący ma w nosie wszelkie normy i przyzwoitość. 4. Koszt metra kwadratowego ściany zewnętrznej (kompletnej, z robocizną, tynkami i ociepleniem) wacha się od 80,- do 250,- PLN - przy przeciętnym domu (około 100 m.kw.ścian zewnętrznych) daje 17.000,- PLN różnicy (siedemnaście tysięcy), a (przypominam pkt.1-3) dzieje się to praktycznie bez zauważalnej różnicy w cechach użytkowych ściany. Jakby kto się uparł to mogę odgrzebac linki do stron skąd mam te informacje. Dobra rada: Jak chce się wybudować dom dobrze i niedrogo to nie wolno wypuszczać kalkulatora z łapy i w nic ale to absolutnie w nic nie wierzyć dopóki się tego samemu nie sprawdzi ;o) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 28.07.2002 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2002 Jasiu ze Szczecina.Jasiu tak czytam to co napisałeś i zastanawiam się dlaczego nie wysyłasz tekstów do Fantastyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosta3 28.07.2002 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2002 Jasiu zdaje się że te 3% to wziałeś z art. reklamującego firmy produkujące styropian.Z tą różnica w cenie ścian to tak do końca to nie jest prawda ponieważ podałeś dwie skrajności.Wystarczy tylko wypośrodkowac te twoje dane i już wygląda to zupełnie innaczej, a jak jeszcze byś podał jaki jest opór cieplny tych ścian to już zupełnie zszedłbyś na ziemię.A tak na poważnie to proponuję "royowi"zajrzyj sobie na stronkę z tym adresem http;//www.abcdom.pl/art/art.asp?artykul_id=422 napewno dowiesz się tego co cię interesuje również o pustaku żużlobetonowym.Powodzenia [ Ta Wiadomość była edytowana przez: rosta3 dnia 2002-07-28 14:23 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosta3 28.07.2002 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2002 Jeszcze jedna refleksja mi się nasunęła.Czy ktoś widział aby dach był ocieplany styropianem.A tam przeciez ucieka najwięcej ciepla z budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody 28.07.2002 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2002 Kurde Jasiu ze Szczecina to mi normalnie jest wstyd. Wiesz mi pustaki żużlowe przypominaja te z dzicinstwa, gdzie jechało się do huty po żużel i potem w własnoręcznie zkonstruowanej maszynie robiło takich ze szwagrem kilka tysięcy i na 2 domy wystarczyło. Dlatego nie jestem pewien co do ich "promieniotwórczości" - czy ktoś to wtedy sobie sam badał i liczył z kalkulatorem w ręku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 28.07.2002 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2002 Drogi Ketiso - jeśli chcesz dyskutowac to używaj argumentów. Takie wypowiedzi jak twoja tylko psują atmosfere, a nie wnoszą nic konkretnego. Do Rosta3 - podobnie jak do Ketiso, oraz - pisząc cokolwiek nie opieram się na wrózbach z fusów czy mądrościach majstrów. Potrafie też odóżnić propagandę od obiektywnego opracowania. Nie znalazłem materiałów na podstawie których napisałem to co napisałem, ale znalazłem opracowanie: Mgr inż.Andrzej BOBOCIŃSKI, Instytut Techniki Budowlanej oraz Prof. dr hab. inż.Jerzy A. POGORZELSKI, Instytut Techniki Budowlanej. Zainteresowanych odsyłam na: http://www.styropian-sps.com.pl/oddychaj.html Mimo iż pisałem z pamięci niewiele się pomyliłem - znajdziecie tam wyliczenia dla styropianu i wełny mineralnej. Co do porównania oporu termicznego ceramiki i styropianu to mam to w materiałach drukowanych Wienerbergera (a producentowi Porothermu chyba nie zależy na propagowaniu ocieplenia styropianem)- jak nie znajde namiaru na WWW to zeskanuje i prześle. Podobnie z cenami - zaczerpnąłem je z oficjalnych publikacji producentów materiałów budowlanych - mam je w domu jak trzeba to przeskanuje i prześle (dokładne kalkulacje). 80,- PLN za m.kw. dotyczyło jakichś bloczków betonowych ocieplonych styropianem 10 cm z tynkami systemu BUMAS - system gospodarczy. 250,- to cena za m.kw.jednowarstwowej ściany zewnętrznej z Ytonga wzięta z cennika jakiejś firmy budowlanej. W obu przypadkach opór cieplny ścian jest zgodny z polską normą. Są systemy styropianowe do ocieplania dachów, ale nie są popularne bo wełna mineralna jako materiał miękki lepiej wypełnia przestrzenie pomiędzy krokwiami. Pozatym styropian jakkolwiek samogasnący pomiędzy drewnianymi krokwiami jest cokolwek niebezpieczny. I na koniec - wcale nie jestem miłośnikiem stropianu, ani betonu komórkowego (sam będę budował z porotonu, a dach ocieplał wełną). Zauważyłem tylko, że odpowiadając pytającemu powtarzacie obiegowe i nie do końca prawdziwe opinie. Ponieważ straciłem sporo czasu na zdobycie tych informacji więc uznałem za stosowne podzielić się nimi. Oczywiście nikogo do niczego nie mam zamiaru namawiać. Każdy decyzje musi podąc sam, ale lepiej zawężać "obszar niepewności decyzyjnej". Jeśli to się komuś nie podoba to przepraszam, więcej nie będę. Pozostaje bez urazy. Mam nadzieje, że wy rónież Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 28.07.2002 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2002 Jasiu po co te nerwy.`oddychanie ` ścian dla niektórych typów ścian sięga nawet do 15%-oczywiście podane przy założeniach obiektywnych(nie wełna i nie styropian i nie producenci ścian).HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosta3 28.07.2002 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2002 Oczywiście że również bez urazy.Absolutnie jestem daleki aby kogoś przekonywać na siłę.Wymian poglądów jest zawsze wskazana Również podałem adres gdzie cokolwiek można poczytać o różnych wariantach wznoszenia i ocieplania ścian.Ja w każdym razie będę budował z porothermu 30P-W +wełna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 28.07.2002 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2002 Ja też. PS. Tylko o co było tyle hałasu??? Panowie, nie leńcie się, Forum Muratora to kopalnia wiedzy - to wszystko przecież już na nim było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 29.07.2002 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2002 Chciałabym tylko dodać, że zaglądając na strony producentów z jakiejś branży należy być ostrożnym, gdyż "każda sroka ogon chwali" i napewno wszelkie negatywy zostaną przemilczane. Jasiu ze Szczecina! Przeczytałam zaproponowany przez ciebie artykuł na temat mitu o oddychaniu ścian. Wyjaśniło mi to wiele. I zgadzam się z zaprezentowaną tam teorią. Jednak nie zawsze teoria pokrywa się z praktyką i myślę,że po to jest to forum! Producent pisze jedno, a ktoś po wypróbowaniu pisze, że u niego w takich.... warunkach się nie sprawdziło. Czujesz o co mi chodzi!!!! Z miłym uśmiechem dla rozładowania atmosfery. ENGI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 30.07.2002 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2002 Ten artykuł nie prezentował czyjejś subiektywnej opinii tylko obiektywne obliczenia. Został zaprezentowany na stronach producenta styropianu, a nie wełny mineralnej bo temu pierwszemu owe wyniki są na rękę, a drugiemu nie. Ale to nie znaczy, że są nierzetelne. Na 100% zostało sprawdzone przez wszystkch zainteresowanych i gdyby zawierały choćby mały błąd to na pewno zostałoby to wykorzystane. A z tych wyliczeń wynika jedno - ściana ocieplona w dowolny sposób "nie oddycha", tzn.: ocieplona wełną "oddycha" 2x więcej niż styropianem, a więc producenci wełny nie kłamią, ale co to jest 3% !? Sciany nieocieplone (jednowarstwowe) być może mają 15% udział w "oddychaniu" (dopóki nie zobaczę wyliczeń pozwolę sobie w to nie wierzyć), ale to i tak jest mało. Tak czy inaczej "oddychanie" scian wykonanych współczesnymi energooszczędnymi metodami IMHO nie jest żadnym argumentem przemawiającym za jakąkolwiek technologią. Tak czy siak o klimacie w domu zadecyduje wentylacja (okna, przewody wentylacyjne, itp...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.07.2002 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2002 Jasiu, nie przejmuj sie niegrzecznymi odpowiedziami, to tylko krycie wlasnego dyletanctwa. Zgadzam sie z Toba, grubosc sciany nosnej 25 czy 30 cm nie ma takiego znaczenia ale roznica w grubosci ocieplenia 10 czy 12 cm to juz duzo. Te 15% dyfuzji pary wodnej w scianie jednowarstwowej to oczywiscie totalna bzdura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 30.07.2002 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2002 do Anonimowy. To ,że Czesi lubią knedliki a Polacy schabowy to też totalna bzdura.to czy 10 czy 12 cm docieplenia to rozumiem, że przy aspekcie termiki ,a nie dyfuzji.wszyscy dyletanci świata wiedzą ,że opór dyfuzyjny kolejnych warstw przegrody ściennej powinien być mniejszy.Zresztą kto wie ,może to czeski film jest piękny ,a w polskim nie wiadomo o co chodzi.HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimer 04.08.2002 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2002 jasiu skad ty wzioles cene za mkw Ytonga 250 zl:sad: cena cennikowa wraz z transportem klejem i rozladunkiem na placu budowy metra kwadratowego muru gr 36,5 cm odmiany 400 wynosi 125 zl brutto a od tej ceny zawsze wytargujesz rabat zalezy od wielkosci inwestycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.08.2002 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2002 Bimer - czytaj posty..... Cena muru gotowego z OCIEPLENIEM I TYNKIEM.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts